Zhiyun Gimbal

Af JOS Svendsen, 13. februar 2018

Stabilt kamera gjort nemt

En tre-akset gyrostabilisering, der er nem at bruge. Zhiyun Crane V2 er den klare opgradering fra DJI Osmo.

Der var en gang, hvor kinesiske fabrikanter havde et fælt ry for bare at kopiere vestlige produkter og levere lav-kvalitetsprodukter. Det sker stadigvæk, men nu har Kina også fokus på innovation, hvor de kinesiske fabrikanter både sætter kvalitet og nytænkning i højsædet.

DJI eller Dà-Jiāng Innovationshar mere eller mindre redefineret hele dronemarkedet. Aputure laver glimrende lys, Yi laver fine actionkameraer, og det er bare nogle få eksempler. Kinesiske Zhiyun Tech debuterede i 2016 med sin Crane stabilisator, der nu er kommet i en ny udgave.

Stabil videooptagelser til alle

Hele ideen med en et-håndsbetjent gimbal til større kameraer end actionkameraer kom fra det kinesiske firma Filmpower, som debuterede med Nebula 4000 enheden i 2014. Den idé var så god, at DJI kom med den integrerede enhed Osmo, og derefter kom Zhiyun med sin Crane, der blev super populær. V2-versionen har forbedret montering af kameraet og nemmere betjening.

Alle disse enheder er bygget efter samme princip. Tre elektriske gyrostabilisatorer holder kameraet stabilt i tre akser. De tre stabilisatorer har indbygget sensorer, der fortæller om ujævne bevægelser og kompenserer for dem. Kontrolcomputeren i Crane V2 er i stand til kompensere for ret kraftige rystelser og dermed levere teflonglatte bevægelser af kameraet.

Der er tre måder at bruge enheden på. Pan-following, Lock og Follow. Den sidste lader kameraet pege den vej, som enheden vender. Pan following fastfryser kameraet horisontalt og følger med alle panoreringer. Lock mode fryser kameraet i en bestemt retning, som kan ændres med enhedens lille joystick. Den kan også bruges ved Pan-following til at tilte kameraet ned.

Endelige er der en selfie-mode, der vender kameraet 180 grader.

Crane er rigtig god til at stabilisere kameraet. Er man meget tung i ens gang, kan alle stabilisatorer af denne type give mikrorystelser, da gyroskoperne ikke kan korrigere hurtigt nok. Men bruger man et objektiv med optisk stabilisering og/eller et kamera med sensor-stabilisering, forsvinder disse rystelser helt. Crane er en af de enheder, der er bedst i denne sammenhæng, idet enheden virkelig skulle provokeres, før vi så mikrorystelser. Er man meget teknisk, kan man bruge Zhiyuns smartphone apps til at fintune og fjernkontrollere enheden.

Der er også mulighed for at fjernbetjene kameraet via app’en. Har man et Panasonic eller Sony kamera, kan udløser og zoom-kontrol styres via Crane-enhedens håndtag via en specielt USB-kabel.

Opsætning

Enheden kommer i den nydeligste plastisk kuffert komplet med batterier og lader. Enheden er i to dele – batterihåndtaget og selve gyrostabilisatoren. Selve monteringsarbejdet er under et minut, idet batterierne bare skal indsættes i håndtaget, som derefter skrues på enheden. Derefter monteres kameraet, og det skal så balanceres. Manualen er ikke specielt god her, men der er massevis af videoer på Youtube, som viser processen. Når man har fanget metoden, kan man klare balanceringen på et par minutter.

Der er et par trick her. Det er en god idé at montere Crane-enheden på et stativ, inden man går i gang, da man så kan bruge begge hænder til at balancere enheden med. Der er nemlig ingen bremse på kameramonteringen, så kameraet kan rotere frit i alle retninger, når der ikke er strøm på enheden. Det er også en god idé at bruge et objektiv, som ikke skifter længde ved zoom, da balanceringen dermed kan forrykkes.

Enheden er rimelig god til at kompensere for ubalance, men jo mere man tvinger dens elektriske motorer til at kompensere for ubalance, jo hurtigere bruges batterierne. Det samme gælder, hvis der monteres tungere kameraer på Crane.

Den maksimale vægt for et monteret kamera er 1.800 gram. Det svarer til et Canon 5D Mrk IV og en 16-35 mm F 3,8. Større kameraer vil det være besværligt at få lette nok. Dertil vil de store kameraer som Nikon D810 eller Canon 1C være svære at udbalancere. Derimod er et Sony Alpha 6500 eller et Panasonic GH5 som skabt til enheden. Man skal ikke satse på at kunne montere et almindeligt videokamera på enheden, da der ikke er plads nok på kameraplatformen.

I brug

Det er nemt at få glidende optagelser med enheden. Man skal lige lære, at den bageste motor skygger for søgerskærmen på kameraer, hvor søgerskærmen ikke kan vippes ud til siden. En anden detalje i brug er, at man bør enten sætte en kameraplade eller et lille bordstativ på den, da man dermed kan stille den fra sig. Batterilevetiden er fin, så man har god tid til at eksperimentere. Men selv om den vejer omkring et kilo uden kamera, bliver den rimelig trættende at bruge et-håndet, men et to-håndsgreb hjælper på dette.

Konklusion

Zhiyun Crane er klart et kreativt værktøj, hvor man bliver inspireret til nye billedmuligheder. Det gør man også med en DJI Osmo, men her er man begrænset af det fastmonterede kamera. Med en Crane kan man lave alt - fra bevægelige næroptagelser til super bløde glideture - idet man frit kan vælge de objektiver, der giver den bedste effekt. Anbefales.

 

Artiklen er fra Monitor ProAV - November 2017

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her