15. november 2012

Videomikrofoner fra RØDE

De to mikrofoner er ret forskellige, fordi den ene er en fokuserende køllemikrofon, mens den anden er en stereo-

mikrofon med to mikrofonkapsler, sat i en X-Y konfiguration med nyrekarakteristik. Men de to mikrofoner har også mange lighedspunkter. Det ser ud til, at der er brugt samme mikrofonkapsel i begge mikrofoner. Kapslen er af kondensatortypen, som i dette tilfælde bliver strømforsynet via en 9 volts batterispænding. Batteriet bliver monteret i mikrofonkroppen, og på begge mikrofoner er der et par vigtige omskiftere på bagsiden af kroppen. Disse omskiftere vender formålstjeneligt mod brugeren, når mikrofonen bliver anvendt. Den ene omskifter tænder mikrofonen, men bestemmer også, om mikrofonen skal have et indbygget lowcut på 75 Hz, eller om lyden skal komme rent igennem. Den anden omskifter har tre indstillinger og fungerer som et dæmpe- eller forstærkningsled. Omskifteren har indstillingen -10 dB, 0 dB og +20dB.

 

Beskaffenheden af den lyd, som skal optages, bestemmer den korrekte indstilling af disse omskiftere. Hvis der bliver optaget meget høj lyd, f.eks til en koncert, så vil man typisk sætte dæmpeleddet på -10 dB, mens tale og samtale forholdsvis tæt på vil kræve en indstilling på 0 dB. Stille naturoptagelser eller atmosfæreoptagelse med svag lydstyrke vil kræve, at dæmpeleddet står på + 20 dB. På mange DSLR-kameraer er mikrofonforforstærkeren ikke i den bedste kvalitet, og derfor har RØDE også lavet indstillingen + 20dB netop til brug med disse kameraer. Så kan man køre med kameraets forforstærker på en lav forstærkning, og i stedet bruge den bedre forstærkning fra mikrofonen.

 

På samme måde vil indholdet af de dybeste basfrekvenser også afgøre, om man vælger basafskæring (lowcut) eller den ufiltrerede lyd. Hvis lyden indeholder dybe frekvenser, som man gerne vil optage, så skal man selvfølgelig vælge den ufiltrerede. Det kunne være musik, koncerter, eller omgivelser, hvor basfrekvenserne er tilstede i lyden og ikke at betragte som lavfrekvent støj. Hvis man skal optage tale eller naturoptagelser, hvor gulvtramp, lavfrekvent vindstøj, trafik og lignende er at betragte som støj, så skal man naturligvis vælge at sætte omskifteren til basafskæring.

VideoMic Pro

Denne mikrofon er født med en køllekarakteristik, men RØDE er selv i præsentationen i tvivl, om de skal kalde karakteristikken for supernyre eller kølle. En køllemikrofon bliver mere og mere snæver i sit lydfelt, jo længere resonansrøret er foran mikrofonen. I dette tilfælde er røret ikke særlig langt, så mikrofonen ligger i sin karakteristik mellem en kølle og en supernyre. Køllemikrofoner bruges tit til videooptagelser, fordi de med deres indsnævrede og fokuserede lydfelt dæmper den lyd, som ikke er lige foran mikrofonen. Det er en misforståelse, at køllemikrofoner virker ligesom et zoomobjektiv, lydkilden bliver ikke fremtrukket, det er blot den omgivende lyd til siderne og bagfra, som bliver dæmpet.

 

Resonansrøret på RØDE mikrofonen er ca. 12 cm langt og består af et plastikrør med to langsgående riller, som er overtrukket med et tapemateriale. Normale køllemikrofoner har tværgående riller, men ikke i dette tilfælde. Den monterede tape er lydgennemstrømmende, så RØDE har fundet en god og prisbillig måde at lave resonansrøret på. Røret er ikke synligt, for hele resonansrøret er overtrukket med en skumvindhætte, som er en integreret del af mikrofonen. Der kan monteres en pelsvindhætte, en ”DeadCat Pro”, som ekstra vindbeskyttelse.

 

Mikrofonens krop består væsentligt af holderen til 9 volts batteriet, som nok fylder 75% af kroppen. På forsiden af kroppen, under mikrofonen, sidder låget til 9 volts batteriet, og det kræver absolut tilvænning. Brugen kompliceres af, at det kræves, at man trykker batteriet ind, samtidig med, at låget skal på plads. Jeg kæmpede bravt med det i starten, men når man lige har teknikken, så går det lidt bedre. Men batterilåget kunne godt være lavet mere hensigtsmæssigt og lettere at bruge.

 

På bagsiden af mikrofonkroppen er der monteret de føromtalte omskiftere, og hele mikrofonen er monteret i et elastisk ophæng. Her har RØDE heldigvis valgt en løsning, som ikke er baseret på stofomviklede elastikker, som vi ser på mange andre mikrofoner. Her er derimod 4 silikonebeslag, som i form virker som elastikker, men kvaliteten er bedre og mere langtidsholdbar. Samtidig har RØDE også vedlagt et ekstra sæt af disse silikonebeslag, så de monterede kan skiftes, når deres levetid er slut. Ophænget har fat i en U-formet skål, som omgiver mikrofonen, men som kun berører den via det elastiske ophæng. Ophænget er velfungerende, og under brug af mikrofonen er der ikke noget berøringsstøj, medmindre man rører mikrofonen. Men det er der nu ingen grund til, medmindre man vil betjene omskifterne. Under min kamp med batterilåget røg det elastiske ophæng ud af sit ophængningspunkt på mikrofonen, så det er en ting, man skal være opmærksom på, når man skifter batteriet.

 

Ledningen til mikrofonen er monteret med et stereominijackstik, som er den gængse standard på DSLR med mikrofonindgang og på semiprof videooptagere. Da mikrofonen er en mono mikrofon, kommer der det samme signal både i L- og R-indgangen. I professionel sammenhæng rynker vi på næsen af disse minijackstik, men på grund af sin lille størrelse er det blevet standarden. Ledningen har også fat i den U-formede holder til det elastiske ophæng, og på den måde er ledningen aflastet, hvis man kommer til at hive i den under brug. Ledningen er ikke særlig lang, og det er både godt og skidt. Den korte længde betyder, at den ikke kommer i vejen under brug, og længden på 20 cm kunne også nå til mikrofonindgangen på de videooptagere, jeg prøvede den på. Men i situationer, hvor man f.eks. ville bruge mikrofonen med de talrige kortbaserede lydoptagere, som findes på markedet, så er ledningen for kort, især fordi der ikke er en blitzsko på disse apparater, og derfor vil mikrofonen uvilkårligt være på større afstand fra optageren. Samme skisma vil man også komme i, hvis der sidder en lampe eller andet udstyr i blitzskoen på DSLR/Video apparatet. Her er et minijack forlængerkabel nødvendigt (VC1).

 

Netop blitzskoen på VideoMic Pro er monteret på den U-formede holder med en helt almindelig og velkendt fingerskrue. RØDE har været så betænksomme, at der under blitzskoen også er et skruehul, som passer i størrelse til kamerastativer, så mikrofonen kan monteres på sit eget stativ eller på en forlængerarm til et kamerastativ.

Stereo VideoMic Pro

Med sit kuglerunde skumhoved indikerer Stereo VideoMic Pro, at denne mikrofon er af anden beskaffenhed en VideoMic Pro. Vindhætten er igen en integreret del af mikrofonen og beregnet til, at den altid er monteret. Men krænger man den af, så åbenbarer de to mikrofonkapsler sig. De sidder i en X/Y konfiguration monteret i et rundt gitterbur af tyndt metal, som dels beskytter kapslerne fra slag og lignende under hårdt brug, og som samtidig også understøtter vindhætten.

 

Plastikkroppen på mikrofonen minder om VideoMic Pro, og igen optager batteriet hovedparten af pladsen. Begge mikrofoner er for øvrigt superlette, henholdsvis 85 og 115 g, og tilfører kun meget lidt vægt til det kamera, som de bliver monteret på. Det er tydeligt at se på materialevalg og udførelse, at vægten har været en meget vigtig parameter under udvikling af disse mikrofoner. Men det betyder også, at alt stort set er lavet i plastik, og det giver mikrofonerne et lidt legetøjsagtigt præg. Men det er svært at indfri begge parametre, hvis ikke mikrofonerne skal blive uforholdsmæssige dyre, og prisen har tydeligvis også været en anden vigtig parameter i udviklingen af disse mikrofoner.

 

Mikrofonkroppen, omskifterne og det elastiske ophæng er i høj grad det samme som på VideoMic Pro; men det er lidt lettere at afmontere batterilåget på denne mikrofon, fordi der er bedre plads til fingrene under betjening. Batteritiden på VideoMic Pro er omkring 70 timer med et godt alkaline batteri, hvorimod Stereo Video Mic Pro har en lidt kortere batteritid på grund af den dobbelte kapsel.  Der kan monteres en pelsvindhætte, en ”DeadKitten”, som ekstra vindbeskyttelse.

Lyd

Disse mikrofoner lyder begge glimrende, og under testen sammenlignede jeg ikke med studiemikrofoner eller de sædvanlige referencer, men derimod med de indbyggede mikrofoner, der var på de apparater, som jeg brugte mikrofonerne sammen med; i dette tilfælde en semiprof videooptager og en semiprof lydoptager. Begge apparater har indbyggede mikrofoner i en god kvalitet, men RØDE mikrofonerne lød bedre, især bedre end mikrofonen på videooptageren. Stereo Video Mic Pro gav bedre opløsning, især i bund og top, og stereobilledet var også bedre kontrolleret. VideoMic Pro er jo mono og med den mere fokuserede lyd, er den ikke så velopløst som på Stereo Video Mic Pro. Frekvensområdet er mere bugtet og virkede knap så bredt, men funktionen af karakteristikken er det vigtigste på denne mikrofon. I et mindre rum og på tæt afstand virkede mikrofonen ikke meget mere fokuseret end stereomikrofonen, men udenfor, pegende på en eksakt lydkilde, kom mikrofonen til sin ret. Der er lagt en video ud på monitorwebtv.dk, som demonstrerer lyden og fokuseringen på de to mikrofoner sammenlignet med den interne mikrofon.

 

Egenstøjen fra de to mikrofoner var dog ikke den bedste. RØDE mikrofonerne har et højere støjniveau end de interne mikrofoner, i særdeleshed på lydoptageren. Støjniveauet var stort set ens på begge mikrofoner, og ændring af dæmpningen på mikrofoner flyttede selvfølgelig på støjniveauet, men blot analogt med udgangssignalet fra mikrofonerne. Begge RØDE mikrofoner har et bredt løft i frekvensområdet omkring de 10 KHz, og dette løft betyder, at lyden virker mere klar og transparent. Dette løft kan selvfølgelig være medvirkende til den øgede egenstøj, men det kommer selvfølgelig an på, hvordan RØDE har implementeret diskantløftet, i kapslen eller i den elektronik, som omgiver den.

Konklusion
Reglen omkring, at man får, hvad man betaler for, gør sig gældende omkring disse to mikrofoner, ligesom det rent faktisk er tilfældet på langt de fleste produkter. Disse mikrofoner skal væsentligt fungere som erstatning for interne mikrofoner på transportable apparater, det være sig video, DSLR eller lydoptagere, og her udfylder de deres funktion fuldt ud. De har en lav vægt, er forholdsvis robuste, billige og lyder væsentlig bedre end de interne mikrofoner på langt de fleste optagere.

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her