29. august 2014

Test: Videotech HD-2024

Det danske firma Videotech har netop lanceret en ny video sender, som pga. sin konkurrencedygtige pris vil revolutionere broadcast verdenen. Enheden kan sende trådløs video og audio i HD kvalitet over afstande på mange kilometer, selvfølgelig bestemt af antenne forholdene. Enheden kan monteres direkte på kameraet og er velegnet til reportager, sport og opgaver, hvor kabelføring er umulige. 

 

Den nye enhed fra Videotech bruger ikke wifi båndet til den trådløse overførelse, som ellers ses på mange andre produkter. Wifi har nogle helt oplagte, uheldige scenarier, som betyder, at det stort set er ubrugeligt, når det trådløse signal skal være robust og sikkert. Signalet kan være helt fint under opstilling og test, men vil hurtigt blive usikkert, når eksempelvis publikum kommer og begynder at suge på wifi båndet med deres mobiltelefoner. Ligeledes kan afstanden mellem sender og modtager ikke være særlig stor på et wifi baseret system, typisk langt under 100 m.

    

Videotech HD-2024 bruger en anden trådløs teknik. Den encoder et HDMI-signal til h.264 og modulere det til et COFDM (DVB-T) signal, som derefter sendes trådløst med et output på 0,5 W. Teknikken kendes fra digital TV. Til dette bruger senderen frekvenser, som er frigivet og lovlige til videolink i båndet mellem 2 og 2,4 GHz. I dette frekvensområde kan der laves op til 20 forskellige kanaler, og kanalerne kan kun forstyrres af andre professionelle brugere med samme eller andet videolink udstyr, som sender på samme lokalitet og med samme kanal. Det kræver et samarbejde og fordeling af kanaler, men det er et scenarie, som virksomhederne inden for broadcast og web-TV er bevidste om og vant til, og som trods alt opstår ret sjældent.

    

Videotech er et firma ejet af Søren Nielsen, som har beskæftiget sig med denne trådløse teknologi i rigtig mange år. Før i tiden var Videotech enhederne analoge, men de sidste år har senderne været digitale. Videotech har bl.a. leveret udstyr til NRK i Norge og i Danmark er både politiets og forsvarets droner udstyret med videosendere fra Videotech. Til disse specielle opgaver bliver udstyret lavet på bestilling og ud fra ganske særlige specifikationer. Den nye HD-2024 er lavet ud fra erfaringer med disse bestillingsvarer men er i og for sig det første serieproducerede produkt fra Videotech.


Gedigen boks
Senderen er en solid sort boks med køle-ribber og i grunden ret simpelt udstyret. Her er en HDMI indgang og et stik til ekstern strømforsyning. Enheden har på hver side en ”sko” til et V-lock batteri, så den kan klipses på kameraet og sidde som en sandwich mellem kamera og batteri. Eller et V-lock batteri kan monteres direkte på senderen, hvis brugeren foretrækker at have sender og kamera adskilt. Enheden er kompakt, men på ingen måde mikro. Den måler 12x14x7,5 cm og vejer lige omkring et kilo uden batteri. Søren fra Videotech fortæller, at hver en millimeter er udnyttet indeni den robuste boks, så den er lavet lige så kompakt, som det kan lade sig gøre. På toppen af boksen monteres antennen med en standardfatning, og her kan leveres forskellige antenner alt efter opgaven.

    

Ud over tænd og sluk er der ingen betjeningsknapper på videolink senderen, men bag et aflangt dæksel, som skrues af med et par små maskinskruer, gemmer der sig et multistik, og her kan der tilsluttes en remote, en lille ekstern enhed med en række betjeningsknapper og et LCD-display.Her kan en lang række parametre ændres, hvis den mere avancerede bruger ønsker det. Typisk vil man skifte sendekanal/frekvens, men måske også modulationsform og bit-rate. Eksempelvis kan der vælges en anden modulationsform, når senderen skal sende sikkert over stor afstand, eller med en højere bitrate, hvis videokvaliteten er vigtig, og senderen ikke skal transmittere over en så stor afstand. Senderen kan modtage HDMI signalet i opløsningerne 720p,1080i og 1080p.

    

Senderen er fra fabrikkens side sat på nogle gode grundværdier, så HD-2024 kan sagtens bruges plug & play, hvis det er det, brugeren ønsker. Remote enheden kan betragtes som en udvidelse, der kan købes med, hvis man selv vil kunne konfigurere senderen.


Ekstra udstyr
HD-2024 bliver fremstillet af Videotech, og firmaet er udmærket godt klar over, at en sender ikke gør det alene. Der skal også en modtager til, men her har Videotech taget den pragmatiske holdning, at der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken en gang til. Der er mange gode modtagere på markedet, så Videotech har indgået et samarbejde med det kinesiske firma Deqing, som fremstiller gode modtagere i 19 tommer rack. Modtageren DR-2098 har indbyggede down convertere, som Videotech installerer i apparatet, og ligeledes er der ændret i enhedens software for at fungere så optimalt som muligt med senderen HD-2024. Modtageren har HDMI udgang, men også en række andre udgange, f.eks. HDSDI og IP stream udgang. Modtageren kan både strømforsynes via 220V eller 12V - det sidste kan være praktisk, hvis modtageren bliver placeret i en bil. Modtageren kan enten betjenes via displayet og en række
betjeningsknapper, eller den kan via ethernet forbindes til en PC og betjenes derfra. Der er ingen direkte parameter kommunikation mellem sender og modtager, men DR-2098 er indrettes således, at den ”ser” på signalet og til dels konfigurerer sig selv i forhold til dette. Men visse parametre er nødvendige at indstille via betjeningspanelet, såfremt man har ændret indstillinger på senderen.

    

Hvis man ønsker at bruge en anden modtager, så kan det selvfølgelig også lade sig føre. Her kommer down konverteren DWN-2024 til sin ret. Denne sorte boks med ind- og udgang bliver fremstillet af Videotech og nedkonverter det modtagne signal, så stort set en hvilken som helst DVB-T modtager kan benyttes. Downkonverteren sættes mellem selve antennen og antenne-ind på modtagerboksen. Hvis man ønsker dual diversity ligesom DR-2098, så har man brug for to downkonvertere, en på hver antenne- indgang.

    

Som tidligere nævnt kan Videotech også levere forskellige antenner, både til sender og modtager. Antenne teknologi har stor betydning for kvaliteten og robustheden for det modtagne signal, og Søren Nielsen fra Videotech har stor erfaring og viden om netop dette felt og hjælper gerne med antenne know-how og løsninger til opgaver, som brugere af HD-2024 støder ind i.


Betjening
Betjening af både sender og modtager er i og for sig super simpel. Man forbinder HDMI-porten på kameraet med HDMI på HD-2024, skruer antennen på og klikker derefter batteriet på og tænder.

    

Tænder modtageren og efter en opstart på ca. 45 sekunder, er udstyret klar til brug. Modtageren viser med to lysdiode metre henholdsvis signalstyrken og signal-kvaliteten, og samtidig vises det modtagne signal på en meget lille 1 tommer skærm på modtageren. Derefter forbinder man modtager til den capture enhed, switcher og skærm, lige som man ønsker.

    

Noget af det første, man lægger mærke til, er systemets latency. Her er et delay på omkring et halvt sekund, så det er tydeligt mærkbart, men selvfølgelig kun i det tilfælde, at man ser på kameraskærm og det modtagne signal samtidig. Der er selvfølgelig arbejdet kraftigt fra Videotech’s side med at få så lavt latency som muligt, men det er afgjort en parameter, som er prioriteret lavere end signalets kvalitet og robustheden i den trådløse forbindelse. De arbejds-

opgaver, man typisk vil bruge en trådløs videolink til, vil latency sjældent have nogen betydning. Kameramanden mærker ikke latency, fordi han ser billedet, inden det bliver sendt. Og i produktioner som disse vil der almindeligvis ikke være både kabelforbundne og trådløse kameraer, som skal være i sync.

Test i ”marken”
Videotech specificerer, at rækkevidden er 900 m, hvis sender og modtager er henholdsvis inden- og udendørs. Hvis begge er udendørs, så er rækkevidden 3 km, og med visuel forbindelse, ”line of sight”, en rækkevidde på op til 50 km.

    

Vi testede senderen med plug & play indstillingerne, og med de små antenner på modtageren kunne vi opnå en rækkevidde på omkring 1 km, men det blev stærkt forbedret, da vi monterede nogle kraftigere antenner. Her kom vi over en rækkevidde på 3 km, selv om der ikke var ”line of sight”, og signalet var fint og stabilt uden nogen form for pixelering. I dette scenarie havde vi en afstand mellem de kraftigere antenner på ca. 2 meter, og både sender og modtager var placeret udendørs. Hvis senderen var placeret ”indenfor” i en bil, så var rækkevidden anderledes. Det blev afprøvet med de små antenner monteret og gav en rækkevidde på et par hundrede meter, mens det igen blev stærkt forbedret med de kraftigere antenner. Disse iagttagelser bekræfter blot den erfaring, at rækkevidde på trådløst udstyr i høj grad er afhængig af antenneforhold og viden omkring dette.


Konklusion
Den nye HD-2024 videolink sender fra Videotech opfører sig som specificeret og er i forhold til de priser, vi ser på konkurrerende produkter, væsentlig billigere i anskaffelse. Produkterne vil appellere til produktions-selskaber, som laver live broadcast eller web-TV, og som har brug for at kunne sende et eller flere kameraer i marken, hvor der ikke er mulighed for kabelføring. Senderen virker solid, og selv om den bliver varm under brug, så er den testet til at kunne klare denne belastning.

    

Man kan diskutere, hvor praktisk det er med en ekstern remote til styring af enheden. Upraktisk, når der skal ændres på senderen, men praktisk i forhold til, at enheden kan være mere kompakt og robust; begge ting, som har stor betydning for udstyr til reportagearbejdet.

 

Af: Jens Walther

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her