Tentacle tidskode

Af JOS Svendsen, 27. juni 2018

TEST: Tentacle Sync tidskodegenerator

Tentacle Sync er en lille superpræcis tidskodegenerator på 30 gram. Den kan synkronisere både kameraer og lydoptager med et minimum af besvær.

Enheden kan både sende tidskodesignal til en dedikeret tidskodeindgang på en enhed eller ind på lydsporet på et kamera eller en recorder. Den er så snedig, at den også har en lille mikrofon indbygget. Det gør, at man også får et lydsignal med på optagelsen ved siden af synkroniseringssporet. Man kan tilmed få et splitterkabel sådan, at man stadigvæk kan tilslutte en ekstern mikrofon og dermed få endnu bedre lyd end den indbyggede mikrofon i Tentacle-enheden. Der er et rigt udvalg af kabler til enheden, så den kan tilsluttes alt fra et RED-kamera til en mobiltelefon.

Mens vi er ved det smarte, så er den ene side af enheden nobret på en måde, som passer til velcro. Selv om den lille enhed sagtens kan fortøjes med kablet alene, så er det smart, at man bare kan sætte en stribe velcro, hvor det passer og lige slippe enheden solidt på plads, så den ikke rasler løst.

Enheden har et internt batteri, som holder i mere end 40 timer. Vores testenheder holdt 42 og 44 timer på en opladning. På selve enheden er det et mikro-USB stik til opladning og opdatering af enheden. Der en ud-/indgang til 3,5 mm hovedtelefonstik og en trykknap, der bruges til tænd/sluk og start af synkronisering.

Denne sker ved hjælp af en mobiltelefon app, hvor man sætter framerate og tidskoden. Standard er Free run tidskode med klokkeslettet. Man sætter enheden til hovedtelefonudgangen på den mobile enhed, og synkroniserer de to enheder. Der ikke høj nok volumen på udgangen er der den klar indikator på appen.

Efter synkroniseringen holder enheden selv tidskoden. Vi testede over 28 timer, hvor den ikke drev et frame, så den er præcis.

Læs også: Spar med tidskode

Man bruger det medfølgende minijackkabel, som både kommer i en mobiltelefonudgave (TRRS) og normal stereo udgave (TRS) til at tilslutte Tentacle Sync til en enhed med minijack tilslutning for lydoptagelse.

Når man så optager video, vil det ene lydspor have tidskodesignalet. Den interne tidskode-generator på enheden bliver ikke brugt. Nogle enheder kan vise tidskode på søgerskærmen, men med anvendelse af en tidskodeenhed som Tentacle Sync er det mest til pynt.

Bruger man ikke et program, som Blackmagic Design Resolve, som kan forstå optagelser med tidskode på lydsporet, kan man downloade et program fra Tentacle – Tentacle Sync Studio. Programmet er gratis, hvis man har en Tentacle Sync, ellers koster det 149€. Det kan konvertere tidskoden fra lydsporet til en indlejret tidskode og danne XML til Final Cut Pro X eller Premiere Pro, så man lynhurtigt kan danne multicam klip. Tentacle har endda indbygget konvertering til Apples ProRes’ redigeringsvenlige codec ind i programmet.

Ud over den testede udgave af tidskodegeneratoren har Tentacle også en Bluetooth-baseret udgave, som kan kommunikere med en mobil enhed uden kabel. Så behøver man ikke at pille Tentacle tidskodegeneratoren af kameraet for at synkronisere den, og man kan overvåge de enkelte enheder via en mobiltelefon. Denne Bluetooth-version vil erstatte den nuværende udgave ifølge Tentacle.

Konklusion

Det er lykkedes tyske Tentacle at pille meget af mystikken ud af tidskode-systemer. Deres tidskodegeneratorer er små, nemme og meget brugbare enheder, da de kan tilpasses alle typer af enheder. Og har man en gang prøvet, hvor nemt det er med synkrone tidskoder ved multicam-optagelser, er det svært at undvære.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Maj 2018

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her