Sony FX3 AV

Af JOS Svendsen, 13. april 2021

Det ultimative videokamera til content creators

Formidabel billedkvalitet fra Sony A7S III inden i et digitalt filmkamera. Det er den ultra-korte version af vores anmeldelse af FX3-kameraet. Men det er ikke hele historien. Vi kigger nærmere på de nye features i FX3.

Selv om al billedteknologi i FX3 stammer fra Sony A7SIII er der nogle interessante forskelle. Rent designmæssigt hælder dette kamera mere til video. 

Derfor er der nogle ting fra A7S III, som er udeladt i FX3. Det er blandt andet den elektroniske søger. Til gengæld er den udfoldelige søgerskræm ekstra forstærket. Også antallet af kontrolknapper er reduceret. De fleste af de dedikerede knapper til still-funktioner er væk. 

Man kan stadigvæk tilgå alle still-funktionerne, de er bare flyttet ud i menuer eller betjenes via den berøringsfølsomme skærm. Vi prøvede naturligvis at bruge FX3 som still-kamera. Det går med lidt tilvænning, men det er ikke en så god oplevelse som A7S III.

Nye egenskaber ved FX 3

Der er kommet en blæser i FX 3. Den er super-støjsvag og kan ikke høres en halv meter væk. Blæseren kan slås fra under optagelse og i det hele taget. Blæseren gør, at al snak om kameraer, der bliver for varme, er helt væk. Vi stillede testkameraet på en 40 grader radiator. To timer senere optog det stadigvæk.

 

Læs ProAV Magasinet April 2021 her

 

På trods af ventilatoren og dens åbninger til det fri er det lykkedes at give kameraet en form for støv- og fugtighedsbestandighed. De forskellige åbninger og betjeningsknapper på kameraet har pakninger. Dertil suger kameraet luft ind forneden og sender den ud til siden. Der er altså ingen topåbninger, hvor vand kan dryppe ind. Det betyder ikke, at man bare kan lade kameraet stå i silende regn uden beskyttelse. Det betyder, at man ikke behøver at være super-forsigtig udendørs. Ros til Sony her.

En ting, der medvirker til det, er et nyt kabinet, der er støbt i en magnesium-legering. Kabinettet er også i samme finish som FX6 og FX9. Der er hele fem ¼ tomme gevind på kameraet. To af dem er interessante. De sidder nemlig på de to sider og er beregnet til montering af kameraet i Sony’s kommende kameradrone, AirPeak. 

De to monteringshuller på hver sin side af flashskoen er til det medfølgende håndtag. Det sidste monteringshul sidder på toppladen af kameraet i venstre side. 

Smart XLR-håndtag og nye monteringsmuligheder

Tophåndtaget har XLR-stik og manuelle lydkontroller. Forbindelsen til kameraet sker via flashskoen, som har ekstra stikforbindelser. Det gør, at man ikke behøver ekstra kabler for at tilslutte mikrofoner og eksternt lydudstyr til kameraet. Det er smart. Det er også smart, at der er tre ekstra ¼ tomme monteringshuller på håndtaget. Dermed kan man sætte en monitor på kameraet uden at skulle bruge en kamera cage til montering. 

De ekstra ¼ tomme huller på håndtaget kan bruges til lys eller modtagere til trådløse mikrofoner. Det havde dog været smart, hvis Sony havde sat en ekstra flashsko ovenpå XLR-modulet. Men det er godt, at dette XLR-modul er inkluderet i prisen. Det tilsvarende modul til en A7SIII koster 4.000 kroner. Det betyder, at prisen for et FX3 og et A7S III hus i realiteten er den samme. Det skal så lige indskydes, at Sony ikke sælger FX3 uden håndtaget. 

Videofunktioner i topklasse

Kameraets design er videocentreret. Der er kommet en record-knap på forsiden. Det er smart på stativ eller drone. Og en mindre flok af knapper dedikeret til videobrug. Joystick’en er flyttet på toppen, og der er kommet en zoom-knap. Den er smart i forbindelse med en normalt overset feature ved Sony’s Alpha kameraer, nemlig ClearImage Zoom. Det er en intelligent digital zoom, som giver minimale billeddefekter. Man får så kun 1,5 ganges zoom i 4K. Og det er super smart. Mange gange har man behov for lige at stramme en billedvinkel. Her er det et lille nøk med zoom-kontrollen, og den er fixet. 

 

VIDEO

 

Naturligvis kan zoom-kontrollen også bruges ved Sonys Cine-zoom optikker. Her bruger kameraet først den optiske zoom. Er det ikke nok, slås den digitale zoom til. 

En anden cine-feature er S-Cinetone billedprofilen. Den låner billedteknologi fra Sony’s Venice cine-kameraer og er ment som en billedprofil med høj dynamic range og flotte hudtoner. Billedprofilen er designet til at give billeder, der ikke skal farvestyres. Meningen er, at man skal kunne tage optagelserne direkte fra kameraet og bruge dem uden at foretage nogen colorgrading. Optager man i en log-profil skal optagelserne igennem denne ekstra colorgrading arbejdsgang for at kunne bruges. Sony’s S-Cinetone profil giver endda meget nydelige billeder, så Sony’s idé holder 100 procents. I øvrigt er S-Cinetone lige kommet til Sony A7S III i form af en firmwareopdatering.

I brug

I brug er kameraet nemt. Det havde dog været smart, hvis Sony havde fået puttet flere scopes ind i kameraet. Nu er der kun et histogram. Panasonic S5 har scopes, så det er muligt. 

Og mens man alligevel er ved opdateringerne, så måtte lukkertiden gerne blive angivet i grader.

På den positive side har Sony forsynet FX3 med de mest synlige optageindikatorlys set i lang tid. Et på forsiden, hele to (hvoraf et gigantisk) på bagsiden. Og skulle man være i tvivl, så kommer der også en rød kant på søgerskærmen. Meget bedre end den forsigtige røde REC-tekst på søgerskærmen på et A7S III.

 

Læs ProAV Magasinet April 2021 her

 

Man kan se, at Sony sigter efter den nye generation af content creators. Måske ikke så meget på old school filmskabere. De bør kigge på Sony FX6, der har samme billedkvalitet. Og indbyggede ND-filtre, men ikke billedstabilisering. 

FX3 er klart beregnet til mobil filmskaberen, hvor man tror på kameraets fantastiske autofokus og velfungerende billestabilisering. FX3 giver virkelig meget full frame lækker billedkvalitet for pengene i en lille handy pakke. Vores højeste anbefaling. 


FAKTA – Sony FX3 (ILME-FX3)

 • 12,1 Megapixel full size sensor med sensorstabilisering
 • Ekstra høj sensor data udlæsning for lav rolling shutter
 • 4K video med 8 eller 10 bit 4:2:2 internt – op til 1200 megabit/S ved 120 bps slowmotion
 • H.264 og H.265 support med understøttelse af I-frames
 • 16-Bit Raw til Atomos Ninja V, HLG & S-Log3 Gammas.
 • S-Cinetone billedprofil
 • 15 blænde dynamic range
 • 759 fokuspixels på sensor - fase detektering
 • 2 pladser til hukommelseskort – kombineret SDXC UHS-II og CFexpress Type A
 • Udfoldbar 3,0 tomme skærm med 1,44 mil billedpunkter
 • Fuld størrelse HDMI A forbindelse + USB C 3.2 og MikroUSB samt 3,5 mm jacks til mikrofon og hovedtelefon
 • Lydindgang via Multi Interface Shoe giver mulighed to 2 ekstra lydspor med XLR-adapter håndtag. 
 • Håndtag med indbygget XLR- lydmodul.

Udlånt af: Sony Danmark, t: 4355 7000, w: pro.sony/en_dk

Pris: kr. 29.600,- ekskl. moms.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - April 2021

ProAV Digital

Forside 4 21 teaser

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

 • Innovation House
 • Pascal Audio
 • Streaming
 • Trådløs 4K
 • Naturkraft
 • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her