PavoTube Featured Image

Af JOS Svendsen, 6. september 2021

RGB-lys i sommernatten fra Godox og Nanlite

Små RBG-lamper er også kommet ned i pris. Vi har checket to LED-rørlamper fra Nanlite og Godox for at se, om de nye RGB-lamper er værd at tage med i kameratasken. 

Lige i øjeblikket kommer der rigtig mange lysstofrørslignende LED-lamper med RGB-muligheder fra de fjernøstlige lampefabrikanter. Det er der flere årsager til. Dels er markedet for små firkantede RGB-lamper nærmest oversvømmet af forskellige modeller, så det er ikke der, man skal satse. 

Dels har rørformerede lamper flere fordele i forhold til de firkantede. De er nemme at bruge, da den aflange form giver en soft effekt i den ene retning. Dertil ser de cool ud. Det gør ikke så meget, hvis de kommer med i billedet. Og er det YouTube-produktioner i den kreative ende er det lige i øjeblikket smart at have farvede LED-rør med i billedet - alle billeder.

 

Læs ProAV Magasinet Juni/Juli 2021 her

 

De rørformede lamper er også gode til at gøre en trist baggrund mere spændende. Læg dem horisontalt og indstil dem til at lyse ned en kreativ farve på baggrunden eller sæt dem simpelthen i billedet. Så er den fixet. 

Ulempen ved denne type lamper er lysstyrken, der er i den lave ende. Og så er der effekterne. 

Denne type lamper har alle effekter som kaminild, tv, udrykningskøretøjer og altmuligt andet. Disse effekter kan være mere eller mindre nyttige i ens produktioner. I alle tilfælde betaler man for dem. 

VI har set på to RGB LED-rørlamper i den nederste prisklasse. Nanlite 6C er i den helt lave ende – størrelse, lysstyrke og pris. Godox LR500 er trinnet op og har en del smarte features, som ikke er set i andre LED-rørlamper.


Nanlite Pavotube II 6C

Denne lampe er 30 cm lang og 2,5 cm i diameter. Så den er rimelig kompakt. Det er en RGBWW-lampe, hvilket betyder, at der er en hvid LED med 5600K farvetemperatur og en varm hvid LED med 3600K farvetemperatur. Det giver en lyskvalitet på over 93 CRI, når man vælger hvidt lys. Udover hvidt lys med variabel farvetemperatur har lampen mulighed for fuld RGB og effekter. En nyttig egenskab er at kunne justere balancen ved hvidt lys mellem grøn og magenta. Ved at kunne justere denne balance kan man matche Nanlite lampen til andre LED-lamper, der typisk har et magenta eller grønt farvestik. Det er snedigt. 

Batteriet er på 2200mAh og holder omkring en time med fuld lysstyrke. Skruer man ned for lysstyrken, holder batteriet op til 6 timer. En interessant detalje er, at lampen tændes ved at holde tænd/sluk-knappen inde i hele 5 sekunder. Det forebygger naturligvis, at lampen tænder f.eks. tænder ved et uheld i en kamerataske, men man skal lige vænne sig til det.

 

Læs ProAV Magasinet Juni/Juli 2021 her

 

Nanlite-lampen kommer med en lille pose, en håndledsrem - der kan monteres i et af lampens to kvarttomme gevind, USB-C ladekabel og endelig tre små metalstykker. De er beregnet til montering af lampen. Den har nemlig indbyggede magneter, så den sidder rimeligt fast på f.eks. jernrør. Det er meningen, at man eksempelvis kan holde jernstykkerne på den ene side af stof, som f.eks. gardiner, og så sætte lampen fast på den vis. Lampens magneter er rimelig stærke, forstået på den måde at de er i samme klasse som kraftige køleskabsmagneter. 

Kombinationen af monteringsmulighederne og den lille størrelse gør det nemt at være kreativ med lamperne. Og skulle lampen komme med på billederne, stikker den ikke ud. Denne type lampe falder pænt ind i et normalt hjem. 

Lystyrken på 183 Lux /1 M ved hvidt lys gør også, at Nanlite 6C er pænt brugbar i moderat dagslys. Lampen er i øvrigt genial til streaming-møder, hvor den kan sættes lige uden for billedfeltet og lige lyse skygger op. Den er også fin som effektlys. 

Der fås en vandtæt pose som ekstraudstyr. Det gør lampen superpraktisk at have med i kameratasken til at dække alle de små behov for lys – også når det regner.


Godox LC500R

Denne LED-rørlampe er et dobbeltdesign. Den ene side af lamperøret har kun hvide lysdioder, mens den anden side har et sæt RGB-lysdioder. Der er 72 RGB LED’er og 516 hvide LED’er fordelt med 50% varmt hvide og 50% koldt hvide LED’er. Fordelen ved dette design er muligheden for højere lysstyrke med hvidt lys, da der er plads til flere lysdioder på hver side. Godox har dog ikke udnyttet pladsen fuldt på RGB-siden af lampen. Der er nemlig ingen hvide LED’er her, men kun kombinerede RGB LED’er på denne side. Det giver nogle store trin ved farveskift ved farvejusteringer, men det gør ikke så meget ved effektlys. Dem er der ingen af på lysets hvide side, hvor skift er meget gradvist.

Godox opgiver CRI til at være over 96 for den hvide side af lampen. Lysstyrken er ikke opgivet af Godox, men vi vurderer den til at være omkring 1200 Lux/ 1M for den hvide side af lampen og ca. 850 Lux/1 M for RGB siden.

Lampen kommer i en taske med en lader, fjernbetjening og et sæt barndoors. Det indbyggede batteri er på 2600 mAh og holder omkring 90 minutter ved fuld styrke. Laderen kan også drive lyset alene, hvilket er superpraktisk til de mere faste set-ups. Den medfølgende fjernbetjening gør det nemt at arbejde med lampen, hvis den er sat på stativ.

 

Læs ProAV Magasinet Juni/Juli 2021 her

 

Vægten er på 0,8 kilo. Det gør det nemt at have lampen med i dens fikse kasse. Der er et kvarttomme stativgevind i hver ende af lampen, hvilket gør montering nem.  

Montering på et lampestativ kræver dog lidt opmærksomhed. Tyngdepunktet kommer ret højt op, så lampe og stativ har en tendens til at tippe, hvis man ikke passer på. De medfølgende barndoors er fine – og gør, at man kan lægge lampen, uden at den triller væk.

 Godox LC500R er rigtig smart til hurtige interviews, hvis man kan komme tæt på. Her kan den i et omfang erstatte en 1x1 med softbox. Er man til de helt hurtige opsætninger, er den nem at håndholde i lyssværdsstil. Bruger man dagslys som hovedlyskilde, er den også fin til at bløde skygger op. Og RGB-funktionerne er gode til at live en trist baggrund op med, hvis der ikke er for meget dagslys.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Juni / Juli

ProAV Digital

Forside 8AV21

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • ProAV Expo 
  • Podcastlyd
  • Canon XF605
  • ASUS Display
  • ProAV Award

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her