5. marts 2015

Panasonic HX A500

4K i 25fps! Panasonic har lanceret action-kameraet HX A500, som åbner muligheder, der ikke tidligere eksisterede for små action-kameraer, som man kan tage med sig overalt, svømme med og endda tage på. Opløsning og billedhastighed er dog ikke alt, så Monitor har taget HX A500 med på en test. 

 

Markedet har en række forskellige muligheder til dem, som dyrker sport eller begiver sig ud på eventyr, og som ønsker at fange det hele på film i høj kvalitet, som også kan anvendes til tv. De fleste tilbyder fuld HD og en række forskellige fastgørelsesmuligheder, så de kan bruges i praksis. Det kamera, som dominerer markedet, er GoPro Hero, som har været på forkant, både hvad angår billedkvalitet og tilbehør.

    

Panasonic har lanceret HX A500, som er efterfølgeren til A100, som tilbød fuld HD, men intet display. A500 har både display og de 4K i billedhastighed, vi har brug for - nemlig 25bps.


Konstruktion og design
Ligesom sin forgænger er A500 lavet i to dele i modsætning til de fleste andre action-kameraer, der har alt i ét. Det har en 6,4 cm lang cylinderformet kamerakomponent og en 9,4 cm lang, 6 cm bred og 2,6 cm tyk optagelses-/styringskomponent, hvor hukommelseskortet sidder. De to er forbundet med et 70 cm langt fastmonteret, men fleksibelt kabel. Det er således ikke muligt at adskille enhederne. Ideen med dette design er, at man kan montere kameraet på kinden med et head-mount, justere fronten og stadig være i stand til at se det, som kameraet ser, på displayet og være i stand til at betjene det, hvilket ikke er muligt med et alt-i-ét design. Praktisk? Helt sikkert, i nogle situationer. Skal du ud og løbe, hoppe i faldskærm, danse eller lignende, ville du undertiden optage det, du selv ser, på film og samtidig se en forhåndsvisning af det. På andre action-kameraer kræver dette samtidig brug af en mobiltelefon eller tablet, som skal fastspændes et eller andet sted, hvilket ikke er så let eller praktisk. Så med dette to-delte design har Panasonic definitivt fundet sine brugere.

    

Monteringsudstyret, der følger med eller som kan tilkøbes, omfatter: head-mount, bike-mount, clip-mount, sugekop og en mikrofon-/ vindbeskyttelse til kameramodulet og to forskellige cases til den faktiske optagelses-/styringsdel, en til montering på overarmen og en til montering på et cykelstyr eller lignende. Kameraets indbyggede LCD-skærm er et fantastisk værktøj, som næsten er uundværligt. Uden dette har man ikke en anelse om, hvordan man sigter og eksponerer. Måske er det en smule mindre, men det ser, hvad der sker, og fordelen ved den lille skærm er, at den bruger mindre strøm. Batteriets kapacitet er selvfølgelig ikke uudtømmelig.

    

Batteriet er indbygget og kan kun udskiftes af Panasonics servicepersonale. Fordel? Stabil konstruktion uden risiko for at gå løs. Ulempe? Når batteriet er opbrugt, skal hele kameraet oplades, hvilket gøres ved at tilslutte kameraets USB-kabel til en computer. Det tager 4,5 timer at oplade det tomme batteri helt. Man har mellem 1½ og 2 timers kameratid på hver opladning eller mindre, afhængigt af hvordan man bruger det.

    

Dækslet over kontakterne fungerer godt, men er en smule følsomt over for sand og hår. Et svagt punkt? Dækslet føles ikke så stramt, som man f.eks. er vant til fra GoPros undervandshylster. Det føles som om, det er lidt for let at lukke. Manualen siger, at det er vandtæt ned til tre meters dybde, men man skal sørge for, at dækslet er lukket korrekt, og at der ikke er sand, hår eller andre forstyrrende ting.

    

A500 føles ellers robust og holdbart og har næsten ingen bevægelige eller skrøbelige dele bortset fra dækslet. Bedømmelsen af designet bliver derfor meget god, takket være det velgennemtænkte design og den høje kvalitetsfølelse.


Funktioner
Kameraet kan filme, med lyd, og tage stillbilleder. Naturligvis. Det er dog interessant, at dette er mono-lyd, ikke stereo, og man kan ikke tilslutte en ekstern mikrofon. Kameramodulet har en indbygget dynamisk mikrofon, der fungerer temmelig godt og kan optage tale og pusten fra brugeren. Det er ligesom et håndfrit headset, og du kan kommentere dine sportspræstationer, mens du bærer kameraet. A500 har også wifi-funktion. Du kan bruge denne til at se og styre kameraet med en mobiltelefon eller tablet, hvilket kan anbefales. Nogle funktioner er kun tilgængelige i denne tilstand, såsom afspilning og sletning af filer. Den nødvendige app er gratis, meget intuitiv og nem at lære. Kameraet har også slowmotion i billedhastigheder op til 240 bps. Det har billedstabilisering, kan optage i en række forskellige opløsninger, har filoverførsel og endda ”autolevel”, hvilket betyder, at det - inden for visse rammer - registrerer kameraets vandrette hældning og justerer det elektronisk, så billedet er vandret, selvom det er monteret i en vinkel, hvis denne funktion aktiveres.

Ud at filme
Hidtil har alt fungeret fint ved skrivebordet, og det var let at lære funktionerne. Men hvordan er det i praksis? Vi tager A500 med ud i et par forskellige situationer for at se dette. Vi begynder med et cykeleventyr og derefter tager vi det med på sejlads.

    

Jeg spænder mit A500 på og cykler lidt offroad. A500 med headmount er klokkeklart og giver gode og afbalancerede billeder og mine pust, støn og spontane kommentarer kommer med. Lyden lyder lidt som frekvenserne fra en telefon, men det gør, at en del vindstøj undgås. Jeg spænder kameraet på styret og derefter tættere på jorden pegende mod bagsiden og derefter fremad. Det er vanskeligt at få det til at sidde godt fast. Jeg havde intet cykelmonteringsudstyr, men med den medfølgende holder og noget tape gik det ret godt. Med hensyn til billedkvaliteten er der slet ikke noget at klage over.

    

Så til søs. Problemerne starter med det samme, ikke med selve kameraet, men med spørgsmålet om, hvor og hvordan jeg skal fastgøre det. Konsollen fungerer, men det er slet ikke muligt at justere vinklen med det medfølgende monteringsudstyr. Jeg laver mit eget monteringsudstyr af et stykke gulvbræt og et mikrofonfæste fra et mikrofonstativ. Kameramodulet passer perfekt i den justerbare mikrofonholder. I gang med wifi og app med forhåndsvisning og justere vinklen. Resultatet er klokkeklart. Gode billeder og god modlyshåndtering. Lyden er tynd, og der er en del støj i de blå vinde, men det er som ventet.

    

Hvad så med når man skal bade? Ja, her stråler A500 som solen. Med fjernbetjeningen i den ene hånd og kameraet i den anden, kan jeg nemt gå rundt i vandet og følge badende familiemedlemmer. Over overfladen og under vandet, og op igen. Mod sol, med sol - det virker bare og ser godt ud.

    

Om aftenen tager jeg A500 med til grillaften på kajen i Anholt Havn. Solen går ned, og kun månen lyser op i natten. A500 tages frem og filmer de marinerede bøffer med havnefyrene blinkende i baggrunden, og de fortøjede lystbåde i mørket, men med tændte gadelygter hist og der. A500 gør et godt job, farver og skarphed er gode, selvom der opstår mere støj på billedet, jo mørkere omgivelserne bliver. OK, resultatet med A500 er ikke at sammenligne med et Canon C500 eller Sony F5, men for så lille et kamera, man kan tage på, er det helt klart godkendt. Og mine venner troede, at det bare var et headset til en telefon og fortsatte med at indtage deres koteletter, naturligt og lykkeligt uvidende. En klar fordel til dokumentarfilm sammenlignet med et F5 på akslen.

    

Jeg konkluderer, at A500 ikke primært er beregnet til at bliveanvendt til sejlads. A500 er designet til sit headmount, som skal monteres på en person, som dyrker sport, musik eller lignende. I sådanne sammenhænge er kameraets design i top.


Billedkvalitet
Tilbage på redaktionen beslutter  jeg mig for at filme ud af vinduet. Jeg opstiller A500-kameraet, et Canon 7D med et 24-70 L-objektiv, et Canon XA25 og en iPhone ved siden af hinanden i den samme vinkel og optager et par sekunder af det kedelige erhvervslandskab udenfor og gennemgår derefter resultaterne. Jeg zoomer ind og tager et lille udsnit af åbninger i øverste højre hjørne af hvert billede. Alle kameraerne filmede ved 1080p, undtagen A500, der også filmede en sekvens i 4K. Hvad kan man se? Ved en gennemgang af alle film bliver det hurtigt klart, at alle er helt forskellige i karakter. Med hensyn til skarphed, er de ganske ligeværdige, men med XA25 på sidstepladsen, opnåede A500 den i særklasse bedste detalje-gengivelse i sin 4K-tilstand, hvilket ikke er overraskende. Når det gælder farver og tone, vinder 7D med en bred margin, efterfulgt af iPhone, og XA25 samt A500, hvor videokomprimeringen var tydelig.

    

Ved slowmotion er der ingen overraskelser ved A500. Det virker simpelthen. Ser godt ud. Helt klart anvendeligt. Husk dog på, at 4K-opløsningen kun er på 25 fps (ingen slowmotion). I 1080p kan du vælge 25 eller 50 fps. Går du ned til 720p, får du 100 fps i 480p, og du kan køre 240 bps, som GoPro Hero 3+. Den store forskel er, at 4K filmes i 25 fps.

 

Konklusion

Panasonic XH A500 er et meget godt action-kamera - hvis det passer ind i dine optagelser. Den bedste del er dets head mount, indbyggede skærm og gode app. Kameraets to-delte design og vægt gør det tungt i visse sammenhænge. Optik og billedkvalitet er god, og 4K-tilstanden er skarp, men det har ikke raw-format. Lyden er tynd og i mono. A500 virker ikke i frostgrader og er ikke egnet til polarekspeditioner. Vandbeskyttelsen er begrænset og ikke egnet til dykning. Følsomheden over for lys, er imidlertid god, og funktionerne er i øvrigt meget gode. Har du brug for et robust kamera med dette design eller et action-kamera med 4K, der skal passe til dit workflow - så er Panasonics A500 et godt bud!

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her