2. maj 2013

Test: DSLR-tilbehør

I forbindelse med vores DSLR-fokus tester vi denne gang en followfokus og et plug-in. Danske ID/FX har gentænkt followfokus og er kommet op med et simplet og nyt design, som fungerer godt i praksis. Twixtor er et super plug-in til slowmotion og til at genskabe bevægelsesuskarphed.

 

Focusmaker - nem follow focus
Alle, der har prøvet at bruge en follow fokus på en rig, ved, at det ikke er nemt. Specielt, hvis det er en en-mandsoperation, hvor man samtidigt skal håndtere et ND-filter, lyden samtidigt med, at man også skal køre fokus. Heldigvis er der kommet en dansk løsning til nem manuel kontrol af fokus.
    

Problemet med traditionelle follow fokus er, dels at de primært er beregnet til at blive brugt i et set-up, hvor en ekstra person styrer skarpheden. Dels er de beregnet til cine-optikker, hvor fokusringen er helt anderledes gearet end en stillbilledoptikkers fokus.
    

Danske ID/FX har gentænkt konceptet og er kommet op med FocusMaker, der er et simpelt fokuseringssystem. Det består af en ring med et ”sigtekorn”, som påsættes ens optik ved siden af optikkens fokusring. På selve fokusringen påsættes en skala med et lille fleksibelt håndtag. På skalaen kan der påsættes fokusmarkeringer, så man let kan ramme bestemte afstande. Hele enheden er lavet i solid plastik og er nemt at påmontere optikken ved hjælp af et elastiksystem. Det hele vejer mindre end 100 gram. Systemet gør det også nemt at flytte FocusMaker fra en optik til en anden.
    

Det er simpelt, og det virker. Man drejer simpelthen skalaen til markeringen er ud for ”sigtekornet”, og det er det. Ens optikker skal ikke tilpasses, det er til at se, hvor fokus er sat, og man kan gøre det ene person. ID/FX skriver, at FocusMaker kan bruges på alle optikker, men det er en sandhed med modifikationer. På optikker med lille diameter som nogle MFT eller Sony E-mount optikker er det ikke muligt at montere FocusMaker. Systemet fungerede dog upåklageligt på alle de Canonoptikker, vi prøvede det på.
    

Har man brug for hjælp til at køre manuelt fokus på et DSLR-kamera, er FocusMaker en rigtig god løsning.     

Fakta:
Set hos: ID/FX
Udlån: ID/FX – www.focusmaker.com
Pris: Kr. 480 + moms
Flere oplysninger: www.focusmaker.com


Twixtor – slowmotion for viderekomne
Drejer det sig om at danne slowmotion med et DSLR, er Twixtor et rigtig godt valg. Twixtor er et plug-in, der kan fås til de mest almindelige redigeringsprogrammer og AfterEffects. Dette plug-in er i stand til at forandre hastighed på sekvenser på tids-linjen, og man kan i heldigste tilfælde opnår 800% slowmotion eller mere.
    

Der er flere forskelle mellem de indbyggede slowmotion muligheder i programmerne og Twixtor. Både Final Cut Pro X, Adobe Premiere Pro og AfterEffects kan bruge ”optical Flow”, som analyserer de enkelte elementer i en videosekvens billeder, og beregner slowmotion ud fra det. Men Twixtor er simpelthen mere intelligent end de andre, og giver som regel bedre resultater end de indbyggede muligheder. RE:Vision, som står bag Twixtor laver simpelthen ikke andet end avancerede videomanipulations plugins.
    

Det betyder, at Twixtor analyserer hvert enkelt billede og finder ud af, hvad der er forgrund, motiv og baggrund. Dernæst
analyserer plug-in’et, hvordan de enkelte elementer bevæger sig i forhold til hinanden. Det betyder, at ved ideelle videooptagelser kan Twixtor lave virkelig flot slowmotion. I denne sammenhæng er et ideelt billede et simpelt billede med en statisk baggrund, der er klart isoleret i forhold til hovedmotivet, som er det eneste, som bevæger sig i billedet. Det betyder, at en skatervideo med et håndholdt GoPro er et rigtigt dårligt udgangspunkt for Twixtor. Men samme skater optaget med et DSLR på stativ og med en uskarp bagrund kan blive rigtig flot. For de bedste resultater, bør man optage i 1080P50 og med en høj lukkertid, gerne 1/1000 sekund eller bedre. Det giver Twixtor bedre arbejdsmuligheder, da det ikke skal fjerne bevægelsesuskarphed fra videoen.
    

Dertil har dette plug-in også mulighed for at tilføre bevægelsesuskarphed, sådan at optagelser, som er optaget med en lukkertid hurtigere end 1/50-del sekund, kan tilføres et mere ”filmisk” look. Smart, hvis man ikke har brugt et ND-filter ved optagelserne.
    

Installationen er simpel. Det er dog vigtigt, at man læser brugsanvisningen   meget nøje lige bagefter. Den findes som en PDF-fil efter installationen. I den beskrives det, hvordan man håndterer forlængelsen af de enkelte klip. Ved ti gange slowmotion bliver et klip jo ti gange længere på tidslinjen. I modsætning til de indbyggede muligheder i ens NLE, kan et plug-in ikke forlænge et klip. Det er lidt bøvlet, og man bør derfor tilføre slowmotion som noget af det sidste i ens redigeringsworkflow.
    

Twixtor er en rigtig god mulighed for at danne slowmotionsekvenser, hvis man ikke lige har en Sony FS700 eller et tilsvarende kamera i nærheden. Hvis optagelserne er tilpasset Twixtor, bliver resultaterne rigtig gode.  

Fakta:
Set hos: RE:Vision
Udlån: RE:Vison – www.revisionfx.com
Pris: fra 330 USD
Flere oplysninger:
www.revisionfx.com/products/twixtor/

 

 

Af: JOS Svendsen

 

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her