27. marts 2014

Test: 4K monitor

Med fire gange så høj opløsning som Full HD giver en 4K monitor naturligvis imponerende mange detaljer. Og i praksis er det en fornøjelse at arbejde med. Inden man investerer skal man dog være opmærksom på at det kan kræve opgradering af eksisterende udstyr.

 
Uanset hvor mange penge man er vant til at ofre på en monitor til redigering af video eller andet, betyder opløsningen meget. Full HD er blevet standard, og mange skærme byder også på 2160 x 1600 pixels. Det er faktisk standard i mange 27-30 tommer monitorer i dag, og de kan levere endog meget høj kvalitet. Men med 4K standarden bankende på døren, hvilket allerede er virkelighed for mange studier, er denne standard værd at overveje, næste gang der skal købes en monitor. Det er så op til den enkelte, om det skal være i plus 100.000 kroners klassen eller en model til en mere overkommelig pris. Det afhænger af behovet. Her vil vi blot konstatere at en test af en af de første 4K monitorer på markedet viser at det er en standard, som er værd at overveje, uanset om man vil bruge den til 4K optagelser eller ej!

Enorm detaljering
For uanset behov så betyder 4 gange så høj opløsning som full HD en del i praksis. Når der er mere end 8 millioner pixels til rådighed på en skærm med et areal på 31,5”, som den testede Asus PQ312 True 4K UHD Monitor er det virkelig noget, der kan ses. Det første, man opdager, er, at alle ikoner er utroligt små på skærmen, og man finder hurtigt ud af at sætte dem op i størrelse. Det betyder samtidig, at man kan have endog mange vinduer åbne på skærmen på samme tid. Kombinationen af den høje opløsning og den store størrelse giver virkelig mange muligheder.
    

Til video- og billedredigering kommer den høje opløsning virkelig til sin ret. Du har, ikke overraskende, detaljer til overflod, og man opdager, at man ikke behøver zoome så meget som normalt. Detaljerne er ”tilgængelige” tidligere så at sige. Den ekstreme finkornethed er en fornøjelse at arbejde med – også når slutmaterialet ikke nødvendigvis skal ende i en 4K standard.
    

Det er næsten logik for burhøns, at en 4K skærm er imponerende, og den testede Asus er både pris og ydelsesmæssigt en værdig repræsentant for de modeller, du kan finde på markedet. Her er typisk tale om traditionelle pc-skærme i meget høj kvalitet. Men ikke monitorer, der er lavet specifikt til video. Her skal man noget højere op i pris. Men ganske som mange gode full HD monitorer kan man sagtens ”nøjes” med en pc-skærm til mange opgaver.

Allroundskærm
Den testede Asus PQ312QE leverer 140 pixels per tomme, har LED baggrundslys med IGZO teknologi. Det står for Gallium Zing Oxide og er en anti-glare funktion, som skulle være med til at give en endnu mere jævn og nuanceret farvegengivelse. Der benyttes 10-bit RGB teknologi, og skærmen er i øvrigt i det filmrigtige 16:9 format.
    

Der er rigeligt af muligheder for at justere skærmen både i højden og i vinkel, og der tilsluttes blandt andet via Displayport. Der er også indbygget 2 watts stereohøjttalere, der reelt ikke kan bruges i studiesammenhæng. Skærmen er blot 3,5 centimeter tyk, hvilket gør den til en af de tyndeste af slagsen på markedet. Skærmen har en forholdsvis stor ramme, men virker på alle måder gedigen og som tilsvarende skærme i prislaget omkring de 17000 kroner.

Kræver grafikkort i superklassen
Alt målt og vejet er prisen godkendt for en skærm i denne klasse. Den giver en unik oplevelse og er mere end blot en skærm med høj opløsning. Den har en dybde og farvegengivelse, som er mere end godkendt til denne pris. Som reel monitor til 4K film redigering skal den enkelte gøre op med sig selv, da det afhænger af mange faktorer. Med i regnskabet skal man dog lægge prisen på et grafikkort, der kan trække 4K. Til traditionelle computere ligger de i nabolaget 3-6000 kroner for hurtige modeller, der er kraftige nok til at håndtere video.

 

 

Af: Peter Hyldahl

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her