Teleprompter

Af JOS Svendsen, 17. maj 2021

Telepromptere – Tal direkte til kameraet studio-style

Muligheden for at have ens manus lige i synsfeltet kan gøre forskellen mellem en professionel online præsentation og det modsatte. Vi kigger nærmere på telepromptere og specielt to telepromptere fra Datavideo.

I dagens verden med telekonferencer er gode online-præsentationer vigtige. Det er en svær disciplin, så al hjælp er velkommen. Et af redskaberne til det, er teleprompteren. Den gør, at man kan se sit manus, mens man taler direkte til kameraet.

 

Læs ProAV Magasinet April 2021 her

 

Nyhedsoplæsere og præsidenter har brugt teknologien i årevis. Og det er en helt simpel teknologi. Foran kameraet er der påmonteret en liggende fladskærm. Dens skærmbillede med manus reflekteres via et skråtstillet halvgennemsigtigt spejl. Det halvgennemsigtige spejl betyder, at kameraet kan optage igennem spejlet. 

Softwaren er vigtig

Den sidste del af løsningen udgøres af den app/software, som viser ens manus. Topsystemerne anvender en fladskærm med tilkoblet computer, men de fleste løsninger bruger en telefon eller en iPad med en dedikeret app.

Denne app skal kunne rulle teksten i det rigtige tempo og naturligvis vise den spejlvendt. Det er smart, hvis app’en løbende kan justere, hvor hurtigt teksten ruller på skærmen. At læse fra en teleprompter kræver nemlig træning.

 

Læs ProAV Magasinet April 2021 her

 

Men der er mange fordele ved at bruge en teleprompter. Man har hele tiden øjenkontakt med manus, hvilket giver en mere flydende aflevering af teksten. Og der tales direkte til kameraet.

Direkte virker

En mere flydende aflevering kan spare redigeringstid, forkorte optagetiden og holde en konsistent præsentation. Det er alt sammen noget, der fastholder publikum. Dertil kan telepromptere mindske skærmskræk for nogen talere. De koncentrerer sig om teksten, og glemmer helt, at de kigger direkte på et kamera.

Vi har kigget på to telepromptere fra Datavideo. Begge i klassen omkring 3.000 kroner, hvilket gør dem umiddelbart tilgængelige.


Test: Datavideo TP-300

TP-300 er beregnet til de lidt større videokameraer som Canon C100 eller Sony FS5. Den er opbygget med solide, men lette profiler i flyaluminium. Enheden appellerer klart til, at man anvender den i en mere permanent installation i et studie. 

Den er dog let nok til, at man kan transportere den, hvis det skulle blive aktuelt. Datavideo sælger transporttasker, som også kan være praktiske, hvis man gerne vil pakke enheden ned. 

iPad’en kan monteres både horisontalt og vertikalt. Ved den sidste monteringsform vender iPad’en bare mod den talende. Spejlet bruges ikke. Denne måde til at montere iPad’en gør, at man kan anvende høje kameraer som f.eks. remotekameraer, der så skyder over kanten på iPad’en. Det er smart.

TP-300 er nem at sætte op. Det foregår lidt i Ikea-stil, og den skrues sammen på under fem minutter. Det firkantede spejl sidder i en rille og er dermed sikret, selv om opstillingen får et skub. Der er begrænsede højdejusteringsmuligheder for kameraet. Datavideo medleverer et par justeringsplader til højdejustering. Men det gik fint med både DSLR-kameraer og videokameraer. Simpelhed er absolut en dyd i denne sammenhæng. En velfungerende og stabil enhed med et fint pris/kvalitetsforhold.


Test: Datavideo TP-500

Denne enhed er konstrueret med en blanding af aluminiumsprofiler og komponenter fra en rig med 15mm kulfiberstænger. Det gør den superfleksibel, så den kan tilpasses alle typer af DSLR-kameraer og mindre videokameraer. 

Det gør også, at den er noget mere besværlig at opsætte end TP-300 første gang. Men anvendelsen af rig-teknologi gør, at man kan anvende enheden som en form for rig.
Det havde dog været smart, hvis Datavideo havde anvendt en standard Arca eller Manfrotto kameraslæde i TP-500. 

Spejlet sidder fast med velcro og en lille holder. Det er formet som en spids firkant, der sidder bag en modlysblænde. Det gør enheden kompakt og dermed brugbar på steder uden for meget plads. Meget fleksibel enhed, der er transportvenlig.  

Der fås en Bluetooth remote til begge kameraer, som kan styre Datavideos gratis app. Den er funktionel og nem at gå til.

  

 

TP-300

TP-500

Understøttede enheder

iPads / Android tablets

iPads / Android tablets

Understøttede størrelser

Min: 110 mm Max: 210 mm

Min: 110 mm Max: 210 mm

Vertikal montering af enhed

Ja

Nej

Størrelse (H x B x L)

250 x 447 x 210 mm

270 x 460 x 210 mm

Vægt

1,9 Kg

1,3 Kg

Spejl gennemsigtighed

60/40

60/40

Pris

kr. 2.985,-

kr. 3.285,-

Datavideo WR-500 Fjernbetjening: kr. 1.185,-

Datavideo HC-500 transportkuffert til TP-500: kr. 585,-

Datavideo HC-300 transportkuffert til TP-300: kr. 785,-

Alle priser er ekskl. moms.

 

Udlånt af: Dansk AV Teknik, t: 7565 2444

 

Sådan skriver du et teleprompter-manus

  • Enkelthed – Korte sætninger - Ingen indskudte sætninger. Læs det højt inden du sætter det ind i teleprompter-app’en, så du er sikker på, at der er et godt flow.
  • Ingen punktopstillinger – De virker simpelthen ikke, fordi de bryder flow af teksten.
  • Brug skærmen optimalt - Skærmen på en teleprompter har meget lidt tekst, så simpelhed er en dyd. Hold blanke linjer på et minimum. Brug evt. en blank linje, hvis der skal skiftes emne, men ikke ellers.
  • Stav alle tal – Det er to-tusind-og-enogtyve ikke 2021. Det holder både flow og mindsker muligheden for misforståelser. 
  • Gør tingene super-tydelige – Skriv det i talesprog. Det er kvadratmeter ikke m2 Og gør instruktioner meget tydelige f.eks. (((PAUSE))) (((START))) (((SLUT)))

 

Værd at vide om telepromptere

Telepromptere er i princippet simple. I praksis er det lidt anderledes. De er alle beregnet til at monteres på et stativ. Her er det vigtigt, at man tager hensyn til stabiliteten. Man monterer jo en iPad foran ens kamera. En iPad vejer omkring 500 gram, dertil kommer vægten af selve teleprompteren. Det gør hele konstruktionen ret fronttung. Dertil skal kamera og prompter op i øjenhøjde. Det gør hele opstillingen noget vakkelvorn. Det sidste, man er interesseret i, er, at det hele tipper forover, så IPad og spejl ender på gulvet, med et kamera på toppen. Derfor er et stort og solidt stativ en god idé. Lad være med at tænke håndholdt - overhovedet.

En anden detalje er, at teleprompteren begrænser ens brændvidde. Det er jo en stor modlysblænde. Dertil betyder det halvgennemsigtige spejl, at man mister minimum en blænde. Spejle i telepromptere benævnes 60/40 eller 70/30. Det betyder, at 40 eller 30 % af lyset reflekteres til oplæseren, resten går til kameraet. Jo mere lys, der reflekteres, jo tydeligere bliver teksten for personen foran kameraet.

Endelig er der styring af selve app’en. Det er smart med en fjernbetjening til at styre hastigheden for teleprompteren. Men kan oplæseren ikke selv finde ud af at styre teleprompteren, skal der være en person til at styre hastigheden, og vedkommende skal kunne se teksten på teleprompteren. Teksten skal styres sådan, at der hele tiden læses fra midterste linje – ellers brydes øjenkontakten til kameraet.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - April 2021

ProAV Digital

ProAV6 forside NET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Aputure 600D 
  • Grundfos
  • Camilla Hylleberg
  • Hotel Koldingfjord
  • NNTV

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her