pix e5 3q left panel 1800px

7. januar 2016

Super fornuftig 4K recorder

En gang imellem skal det være nemt - Video Devices har begået en 4K videorecorder med en 5 tommers monitor, som både indeholder smarte detaljer og er super nem at bruge.

Det første, man bemærker ved enheden, er fornemmelsen af soliditet. PIX-E5 vejer omkring 700 gram med to batterier og er bygget i metal med en solid skæven til kampvognsdesign. Den virker robust og er nok den eneste recorder, vi har mødt indtil nu, som vi kunne forestille os kunne bruges i udlejningssammenhæng. Der er i øvrigt to udgaver af PIX-E5. Der er en lillebrorversion, PIX-E5H, som kun har HDMI ind- og udgang, hvor PIX-E5 har både SDI og HDMI.

Godt design

Den berøringsfølsomme skærm er på 5 tommer og har en opløsning på 1080 x 1920 med 441 PPI. Skærmen er blank og dækket af Gorilla glas, som skulle være ridsebestandigt. Farverne og kontrast er gode på skærmen, der dog er noget reflekterende. Heldigvis har Video Devices en solskærm til enheden.

Betjeningen af enheden foregår hovedsagelig ved den samling af knapper, der befinder sig på enhedens ramme. De er i velfungerende Audi-kvalitet.

Enheden har et kvarttomme gevind top og bund, sådan at man kan bruge en magic arm eller simpelthen montere PIX-E5 på et kuglehoved. Det giver stor fleksibilitet, hvad enten man monterer den på kameraet på en rig eller simpelthen bare på et stativ. Der er en blæser i enheden, idet blæseren kan konfigureres til enten at være konstant på eller slukket under optagelser. PIX-E5 har en bagside med små køleribber, som sikrer, at blæseren venter længst muligt med at gå i gang. 4K optagelser kræver processorkraft, og det udvikler varme. Det gælder for alle recordere. PIX-E5 bliver derfor varm, rigtig varm, så blæseren vil gå i gang på et tidspunkt med mindre omgivelserne er rimelig kølige. Heldigvis er blæseren støjsvag og ikke generende.

Smarte USB3 diskmoduler

En ting, der hjælper på energiforbruget, er, at enheden anvender specielle lagringsmoduler, som Video Devices kalder SpeedDrives. Det er mSATA Solid State Diske, som er små diskmoduler, der normalt anvendes i bærbare computere.

Video Devices har begået den smarthed, at SpeedDrives er et USB-drev, der kan rumme et mSATA modul. Dermed får man SSD-hastighed i en lille enhed, der ikke støjer eller varmer overhovedet. Siden forbindelsen er USB-3 er hastigheden stor nok til, at man kan gemme 4K i ProRes HQ 12 bit på en SpeedDrive. De kan købes fra Video Devices i forskellige størrelser, men det er også muligt at købe en tom SpeedDrive og selv sætte en mSATA disk i den. Løse understøttede mSATA diske koster omkring 1.200 kroner for en 500 GB disk. Nøgleordet her er understøttede, idet Video Devices kun garanterer korrekt optagefunktion, hvis man anvender en disk fra listen med understøttede enheder. I forhold til at anvende normal størrelse diske, som Atomos gør i sine recordere, betyder brugen af mSATA-enheder mere kompakte optagemoduler, som tilmed kan tilsluttes en computer uden videre, idet SpeedDrives har indbygget USB3 stik. Her kræves i modsætning til normale SATA-diske ikke en speciel læser. Det er smart.

Knapbaseret betjening

Video Devices er rigtig glad for fysiske knapper på enheder i modsætning til Atomos, som tror på, at betjening skal foregå via touchskærmen. På PIXE5 vises knappernes funktion via små tekster på skærmen. Det fungerer rigtig godt, og det er nemmere end Atomos’ ikke altid lige logiske menusystem – specielt siden Video Devices har strøet rigeligt med knapper ud under skærmen. Det er let adgang til både eksponeringsfunktioner, som zebra, false colours og waveform. Der er også peaking til skarphedscheck. En genial egenskab er 4-way knappen, der både giver et histogram, en waveform monitor, et vectorscope samt ens billede samtidigt på skærmen. Dermed har man et komplet check på belysningen.

Selve skærmen er god og meget tydelig, med mange statusinformationer i kanten. Den er så god, at man ikke savner en 7 tommer eller større skærm til check af 4K optagelserne. Og det er en fordel med den mindre skærm, idet enheden også bliver mindre og mere kompakt. Det er en berøringsfølsom skærm, hvor et tap på den giver forstørrelse af det område, man har tappet på. Man kan se på andre dele af billedet ved at flytte fokusområdet med fingeren. Dette virker også ved afspilning, sådan at man lige kan se, om ens mistanke om næsten skarpe billeder nu var rigtig. Det er virkelig godt til skarphedscheck og gør, at en 5 tommers skærm fungerer fint selv til 4K.

Dertil bruges berøringsfunktionerne til skærmjusteringer som lysstyrke, kontrast og farvemætning. Det er også her, at man justerer lydstyrken i hoved-
telefonudgangen.

Højkvalitets optageformater

Enheden optager 4K og HD i Apple ProRes 422 HQ, 10 bit, Apple ProRes 422, 10 bit, Apple ProRes 422 LT, 8 bit Apple ProRes 422 Proxy, 8 bit, og PIXE5 kan også optage HD i 12 bit ProRes 4444 og 4444XQ. Kvaliteten er fremragende. En interessant detalje er, at PIX-E5 konverterer 4K på indgangen til HD på udgangen. En 4K monitor skal derfor sættes før PIX-E5. Men det betyder også, at man kan sætte en HD-recorder til PIX-E5 og få en HD-nedkonvertering af ens optagelser med det samme. Det er smart til hurtig redigering på stedet.

Konklusion

Det er en gennem-fornuftig og kapabel enhed, der oser af kvalitet, som Video Devices har fabrikeret. Den leverer varen i en kompakt og letbetjent enhed, der ikke alene er en god recorder, men også en glimrende monitor.

Af: JOS Svendsen

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her