motiv app v6 kopi

8. januar 2016

Stereoptagelse til iOS-enheder

En stereomikrofon til iOS enheder er jo i sig selv ikke nogen stor nyhed; vi har set en del gennem tiden - men den nye Shure Motiv MV88 mikrofon har alligevel et par hemmeligheder oppe i ærmet, som giver stor fleksibilitet.

Mikrofonen har et lightning stik, så den kan kun bruges med nyere iOS enheder. Den minimale mikrofon har åbning både i fronten og i siderne, og selve huset er lavet i metal, så mikrofonen virker solid. Mikrofonen har 2 kapsler, en kapsel med ottetal-karakteristik til de to sidehuller og en kapsel med nyre-karakteristik til hullet i fronten. Mikrofonen har et knæled, så placeret på en iPhone kan den både pege frem og op. Og samtidig kan mikrofonen dreje 45 grader om sin egen akse og selvfølgelig vendes i lightningstikket, så alle retningsmuligheder er stort set tilstede.

App

Betjening af mikrofonen sker ved hjælp af en iOS app, og her kan indstilles rigtig mange ting. Dels kan man vælge mellem 16/44.1 eller 24/48 KHz optagekvalitet i wav.format. Gain på mikrofonen ligger selvfølgelig lettilgængelig øverst i menuen. Men i nogle underliggende menuer sker alt det sjove. Her kan der indstilles en compressor i tre niveauer, en limiter kan aktiveres, ligesom der ligger en 5-bånds grafisk equalizer, hvis man vil behandle signalet, inden det optages. Mere interessant er de forskellige stereo tilstande. Dels kan man optage i mono med enten nyre- eller ottetalskapslen, men de to kapsler kan selvfølgelig integreres i en stereooptagelse. Denne vil altid være en MS stereo, og i den almindelige stereo tilstand kan bredden af stereobilledet ændres fra 60 til 135 grader. Men det er også muligt at optage i raw MS tilstand, hvor man selv kan MS matrixere optagelsen og bestemme bredden af stereobilledet i post.

Motiv88 NY

Her vises nogle af de parametre, som kan ændres på MV88, bl.a. mikrofonkarakteristik, compressor og grafisk equalizer.

Lydtest

Under denne test blev Shure MV88 brugt som almindelig interview-mikrofon, til koncertoptagelse samt til field recording.

Til field recording kunne der godt savnes noget mere gain, men alle lydoptagelserne var vellydende, støjsvage og umiddelbart neutrale i sin gengivelse. Og med en overraskende god bund i optagelserne, noget vi ellers ikke er forvænt med i denne prisklasse. Lydkvaliteten med MV88 er mindst ligeså god, som hvis man havde optaget med en almindelig field recorder. Og man forbløffes over den store kvalitetsforskel, når MV88 optagelser sammenlignes med optagelser lavet med den interne iPhone mikrofon.

Med det hele

Shure MV88 leveres i et lille handy hylster, som lige kan haves i tasken eller i lommen, og som også kan indeholde den medfølgende vindhætte. Og med de mange muligheder, den høje optagekvalitet og sin robuste udførelse, bør den lille Shure mikrofon altid være med på tur, klar til optagelse, når den hurtigt bliver placeret i en iPhone.

Af: Jens Walther

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her