Sirui 1

Af JOS Svendsen, 6. november 2017

Stativ til DSLR-folket fra Sirui

Kinesiske Sirui har sendt en serie af videostativer på markedet, der overrasker positivt ved simpelhed og god byggekvalitet.

I den følgende tid kigger vi på stativer og kamerasupport. Det er der flere årsager til. Et godt stativ er nemlig det vigtigste kameratilbehør, man kan få. Man får jævne pan og tilts. Man tænker lidt mere over billedvinkler. Der er ingen træthed over at have håndholdt kameraet i timevis, og der er ingen problemer med at stille kameraet fra sig – hvilket altid er problemet ved rigge.

Ulempen ved et klassisk tre-bensstativ er, at det skal flyttes, og jo større og tungere stativet er, jo mere besværligt er det. Klassiske filmfotografer er ofte af den holdning, at stativer under 15 kilo simpelthen ikke er seriøse. Det er måske forståeligt, når kameraerne vejede 12 kilo og gerne mere. Men det gør de ikke mere.

Stativfabrikanterne har være langsomme til at erkende denne ændring, idet logikken har været, at man altid kan sætte et let kamera på et tungt stativ, men ikke omvendt. Dertil har udbuddet af stativer til DSLR-fotografer ikke været stort. Manfrotto har været tidligt ude, og Sachtler kom for et par år siden med sin ACE-serie af stativer.

Men nu er der ved at komme mere gang i markedet for stativer, netop til DSLR-fotografer, der har erkendt, at kamerasupport er mere end bare en rig.

En af kandidaterne i klassen er kinesiske Sirui, der har skævet lidt til Gitzo i designet.

Sirui R-3213x med VH-10X videohoved

Dette stativ er det næstmindste af Sirui’s videostativer og er et stativ beregnet både til still- og videofotografer. Stativbenene vejer 1,8 kilo og er bygget i kulfiber, hvilket giver en maksimal belastning for benene på hele 22 kilo. Det skyldes, at stativet kun har tre sektioner i benene. Derved bliver det 61 cm, når det er pakket sammen, hvilket er lidt længere end stativer med flere sektioner. På den anden side er det hurtigere at sætte op, da der kun er to låse for hvert ben.

Stativets maksimale højde er 141 cm, som kan opgraderes til 179 cm med den medfølgende midtersøjle, der også er i kulfiber. Det kan være ganske praktisk, men prisen for den ekstra højde er fraværet af en niveleringsmulighed, hvis man bruger midtersøjlen. Der kommer en 75 mm skål med stativet, men det er et valgt mellem den eller midtersøjlen. Monteringen af den ene eller anden mulighed kræver værktøj.

VH-10 videohovedet har flad bund, og det betyder, at man skal investere i en adaptor, hvis man vil nyde godt af mulighederne for nemt at kunne nivelere hovedet hurtigt. Naturligvis kan man bare justere benene, men det er langsommere og mere besværligt.

Benene er med drejelåse, som virker rimelig håndfaste, idet de jo skal kunne stå for en høj belastning.

Stativet kan vinkle benene 21, 52 og 82 grader og har en solid lås for benvinklen. De 82 grader betyder, at man kan komme rigtig lavt. Vil man endnu lavere, kan man vende midtersøjlen. Godt nok kommer kameraet så på hovedet, men det er til at fikse i redigeringen

VH-10X Videohovedet 

Dette hoved har en maksimal kapacitet på 4kilo og vejer 1,2 kilo. Dermed kommer vægten for hele sættet op på 3,0 kilo. Der er også VH10 hovedet, der har helt samme egenskaber som VH-10X, men adskiller sig ved ikke at have friktionsjustering i det horisontale plan. Det har VH10X så i fire niveauer. Der er en horisontal lås på hovedet. I det lodrette plan er der kun en friktionsjustering, som både er lås og justering på en gang. Det betyder, at man skal huske at låse hovedet helt, inden stativet flyttes, og at hver gang man frigiver hovedet, lige skal finde favoritindstillingen igen. Der er en fjederbalance til udbalancering af hovedet, hvor balancen er fast justeret til kameraer på 2 kilo.

Det passer meget godt med et stort DSLR med en 24-105 mm og en monitor. Monteringspladen er Siruis egen plade, men vi kunne uden problemer påmontere en Manfrotto 501 plade.

Konklusion 

Dette sæt er helt enkelt. Der er præcis det, der skal være og ikke mere. Det er solidt bygget med udstrakt brug af metal, men alligevel holder vægten sig på omkring tre kilo. Stabiliteten er fin. Der kommer meget tilbehør med i form af midtersøjle, 75 mm skål, spidser til benene og en glimrende taske. 

 

Artiklen er fra Monitor ProAV - November 2017

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her