Sony Xperia1

Af JOS Svendsen, 31. marts 2020

Sony telefon med filmambitioner

Sony Xperia 1 låner teknologi fra firmaets professionelle Venice digitale filmkameraer. Det betyder, at mobiltelefonen kan optage med CineAlta billedprofiler i 2.35:1 i HDR. Vi har checket, om mobiltelefonen er blevet Hollywood-moden.

Ikke alene er mobiltelefoner verdens mest brugte stillbilledkamera; de er også verdens mest brugte videokameraer. Og kvaliteten har længe været god nok. Der er efterhånden lavet en del produktioner med mobiltelefoner.

Normalt er mobiltelefoner brugt i dokumentarfilm, men der er også eksempler på spillefilm. For eksempel er Steven Soderberghs spillefilm Unsane optaget med en iPhone.

Men det er normalt et bevidst valg, idet mobiltelefoner er små og kan bruges ubemærket, og så lever man med de ulemper en mikroskopisk sensor og fast optik giver.

Og lige med undtagelse af RED er der ingen af mobiltelefonfabrikanterne, som har nævnt ordene ”professionel video” på noget tidspunkt.

Men det er der nu. Sony bruger meget tid på at tale om, at man har lånt teknologi fra Venice digitale filmkameraer i markedsføringen af telefonen.

 

Læs ProAV Magasinet Oktober 2019 lige her!

 

Mobiltelefon i bredformat

Telefonen har en 21:9 (2,3:1) skærm på 6,5 tommer med 1644 x 3840 billedpunkter. Selve displayet er 4K OLED med simuleret 10 bit visning af farver, så skærmen har mulighed for at vise HDR video. Den understøtter det meste af farverummet BT.2020, og hele DCI P3, som bruges ved digital visning af spillefilm i biografen. Skærmens kontrastomfang er 1:1.000.000.

Telefonen har tre 12 megapixel kameraer, der alle har både optisk og elektronisk billedstabilisering. Der er et 16 mm, et 26 mm og et 52 mm kamera. Det mellemste kamera har en lidt større sensor og en største blænde på F 1,6. De to andre kameraer har F 2,4. Der er en Sony Bionz X billedprocessor i telefonen. Den gør, at telefonen både føles hurtig i brug, samtidigt med at den sikrer høj billedkvalitet. Det er en mobilversion af billedprocessoren i Sonys Alpha-kameraer. Den gør, at Xperia 1 kan skyde optil 10 billeder i sekundet med fuld fokus og eksponeringsmuligheder, og der er fokusmulighed med eyetracking.

 

Se video her

 

Softwaren trænger til lidt forfining

Alt sammen meget fint, men softwaren er lige så vigtig som hardwaren. Her har Sony to ekstra apps med. Den ene gør, at telefonen kan bruges som monitor til Sony kameraer. Det fungerer rigtig fint, dog med en del forsinkelse af billeder. Dertil har Sony opdateret den normale Android foto/video-app til at kunne håndtere de fleste af kameraernes mange muligheder. Og så er der CineAlta app’en, som indeholder billedprofiler, der skulle give samme look, som Sony’s high-end digitale filmkameraer.

Denne app er den eneste, som kan optage i 21:9. Den almindelige kamera-app kan kun klare 16:9. CineAlta-app’en er også helt manuel. Der er ingen automatik overhovedet. Det går så langt, at det kun er den optiske stabilisering, som virker, hvilket betyder, at man for at optage stabile billeder med CineAlta-app’en skal have telefonen på stativ.

Her skal man være lidt varsom, idet telefonen er meget lang, smal og tynd. I øvrigt meget lækkert designet i sort pianolak. Men formen gør, at man skal være varsom, når den monteres i en holder, idet man let kommer til at klemme om knapperne på siden af telefonen.

 

Læs ProAV Magasinet Oktober 2019 lige her!

 

Der er hjælp til eksponering og fokus i app’en, men man skal være meget nøje med eksponeringen, da man ellers kridter højlysene. Det er naturligvis fint, at Sony gerne vil slå på slægtskabet med CineAlta, men vi mener, at Apples tilgang til video i forbindelse med iPhone 11 måske er smartere. Apple har nemlig allieret sig med LumaFusion om at opdatere deres pro video app til at kunne bruge alle nye features i de nye iPhones. En tilsvarende tilgang havde nok været snedigt for Sony. En interessant ting er, at Sony planlægger et cover til telefonen, så man kan påmontere ND-filtre og dermed lettere holde lukkertiden på 1/S0 S

Som medieafspiller er telefonen overdådig. Den er simpelthen genial til at se video på, specielt hvis det er film i 21:9, som Marvel-film. Farver, lysstyrke og kontrast er i top. Lyden er også forbavsende god, hvis man ikke bruger hovedtelefoner. Bruger man Sony’s egne hovedtelefoner, bliver lyden rigtig god.

Konklusion

Det er et godt initiativ med en telefon for kreative, hvor der virkelig er tænkt anderledes. Hardwaren er rigtig god, og der er mange interessante tiltag, som 21:9 optagelser. Vi ser frem til, at Sony forfiner kamerasoftwaren yderligere.

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her