SonyRX0 ProAV318

Af JOS Svendsen, 19. november 2018

Sony RX0 – det lille C-kamera

Et lille bitte 4K kamera til professionelle. Sony RX0 er et kamera beregnet til motion capture, men er også brugbart i andre sammenhæng. Det giver nye kreative muligheder for højkvalitetsoptagelser på steder, hvor det ellers ikke ville kunne lade sig gøre.

RX0 er et kamera, hvor man enten synes, at det er fuldstændigt uforståeligt, at Sony har brugt tid på at lave det, eller man synes, at det er super genialt. Vi er mest til det sidste - med nogle forbehold.

Egentlig er Sony RX0 til studiebrug. OG helt præcis til motion capture eller multicam optagelser. Men Sony markedsfører det også til andre typer af specialoptagelser. Det er nemlig et kamera, som løser problemet med at optage video i omgivelser, hvor der enten ikke er plads til et normalt kamera, eller hvor kameraet helst skal være så usynligt, som overhovedet muligt. Det kan også være situationer, hvor kameraet bliver udsat for vand, fugtighed eller er udsat for rystelser eller slag.

Det klassiske eksempel er optagelsen inde fra køleskabet, hvor kameraet sidder inden i køleskabet bag mælkekartoner, og man ser en person åbne skabet, tage mælken og lukke døren igen. Det er to måder at gøre dette på. Den ene består i at save bagsiden af køleskabet og bruge et almindeligt kamera, den anden er at finde et kamera, der er lille nok.

Det kunne også være optagelser i biler, hvor man gerne vil have en anden vinkel på optagelser af chaufføren end lige fra siden. Det er superbesværligt, hvis kameraet er bare på DSLR størrelse.

Så er der det med det mindst synlige kamera. Her er et eksempel trommeslagere. De sidder normalt bag deres trommesæt med bækkener og altmuligt andet løst slagtøj. Her er det smart at kunne sætte et lille robust kamera op på kanten af trommerne. Og det er endnu mere smart, hvis kameraet er så lille, at det ikke kan ses på et totalbillede. Det kunne også være drama, hvor man godt kunne bruge en ekstra vinkel ved optagelserne. Er der så ikke plads til et normalt kamera på stativ, så er et lille kamera smart, specielt, hvis det også er så lille, at det ikke gør noget, hvis det kommer med på optagelserne.

Endelig er der de optagelser, hvor kameraet kan være udsat for forskellige kraftige påvirkninger. Der er naturligvis crash-cam, hvor kameraet sidder inden i en forulykkende bil. Det er den ekstreme udgave. Det kunne også være optagelser på skibe, fabrikker og rockkoncerter, hvor der kan være slagpåvirkninger, varme og væsker af forskellige art. 

Det betyder alt sammen, at kameraet skal være lille og robust. Samtidigt skal det være i stand til at levere billeder i professionel kvalitet. Og alt det kan Sony RX0.

Lille 4K kamera

Kameraet er 4,05 x 5,9 x 2,98 cm og bygget i solidt metal. Der sidder en 1 tomme sensor på 21 megapixel i kameraet, der har en 24 mm ækvivalent optik med blænde 4. Kameraet optager internt 1080HD på microSD-hukommelseskort, men kan optage 4K video med farverummet 4:2:2 via HDMI til en ekstern recorder. Det kan også optage stills i RAW- og JPG-format med 15,3 megapixel og op til16 billeder i sekundet.  

RX0 optager video med Sony’s XAVC S codec med op til 50 Megabit/S. En speciel snedig ting er muligheden for slowmotion. RX0 kan levere slowmotion optagelser med op til 1000 billeder i sekundet eller 40 gange. Det er godt nok i opløsningen 800x270 pixels. Fuld HD slowmotion klares med 250 billeder i sekundet eller 10 gange slowmotion. Og det er god kvalitet. Der er en elektronisk lukker, med en hurtigste lukkertid på 1/32.000 Sekund. Der er indbygget korrektion for rolling shutter unoder, så hurtige bevægelser gengives fint.

Kameraet har samme billedprofiler som Sony’s professionelle videokameraer heriblandt Slog-2, og kan dermed indgå i multikamera opsætninger sammen med disse større kameraer. Der er også massevis af billedjusteringsmuligheder, så det er muligt at matche kameraet til et bestemt look.

Kræver ekstraudstyr for fuld nytteværdi

RX0 har to store knapper på toppen – tænd/sluk og en record/udløserknap. På bagsiden er der en 1,5 tommer skærm. Den kan bruges til at navigere menusystemet med og skimte, om billedet er nogenlunde. Skal der laves billedkomposition, er det nødvendigt med en ekstern monitor. På siden er der en lem, som dækker for batteri og plads til SDXC hukommelsen. Batteriet er Sony’s mindste kamerabatteri, så det holder til omkring en times optagelser. På bagsiden er der endnu en lem, som dækker over en 3,5 mm mikrofonindgang, et mikro HDMI-stik og et mikro USB stik. Kameraet kan bruge USB-stikket til datatransmission, kontrol og strømforsyning. Der er også WiFi i kameraet, som giver både monitormuligheder og kamerakontrol via en app. Det er muligt at kontrollere op til fem RX0-kameraet samtidigt med appen, og Sony har tilbehør som gør, at man kan kontrollere op til 100 RX0 kameraer på én gang.

Det ser jo rigtig godt ud, men realiteterne er lidt mindre gode, når man er kommet sig over den første benovelse over, hvor lille kameraet er. Når Sony skriver, at optikken er F4, så mener de F4 og intet andet. Der er ingen blænde i kameraet, så det er ikke F4 og mindre blænde. Det er F4. Når man sætter lukkertiden til 1/50 S, har kameraet kun følsomheden tilbage til at justere belysningen med. Det går fint i svagere belysning. Man har en 4-5 blænder, inden kameraet går over 4000 ISO og begynder at have for meget billedstøj Den mindste ISO-værdi er 125. Udendørs i fuld sol får man derfor problemer med, at kameraet overbelyser. Og det specielt siden man ikke kan sætte filtre på kameraet uden ekstraudstyr. Eneste alternativ er at gå op i lukkertid og acceptere strobe-effekter.

Så er der en anden ting. Den maksimale optagetid, inden kameraet lukker ned på grund af overhedning, er 50 minutter. I værste fald er den 15 minutter. Det skyldes, at det lille kamerahus ikke giver kølemuligheder nok.

Kameraet kan optage HD internt – men kan anvendes som 4K 4:2:2 kamera ved at tilslutte en ekstern recorder via kameraets HDMI stik. Vi prøvede naturligvis – og billedkvaliteten var rigtig god. Spillefilms god. Men et mikroskopisk kamera med et mikro-HDMI stik, der ikke er låsbart – Dét er ikke en god kombination. Stikket bliver simpelthen ikke i kameraet, med mindre man er ekstremt påpasselig med kabelføringen. Kameraet er vandtæt i sig selv, men det afhænger af, om den lille låge over kameraets stik bliver i position – og det er ikke den mest solide konstruktion. Det hænger kun fast i en tynd plasticsnor

Optikken er til gengæld super god. Den er 7,7 mm, som svarer til en 24mm fullframe. Der er ingen fortegning eller andre billedunoder. Alt står super skarpt. Den matcher billederne fra Sony Super35 kameraer uden problemer. Og betjeningen er super nem via Sony’s PlayMemories app.   

Alt det nødvendige tilbehør

RX0 er et kapabelt kamera i sig selv, men vinder kraftigt ved, at man tilføjer ekstraudstyr. Producerer man i 4K er en ekstern recorder naturligvis en nødvendighed. Siden kameraet kun har et micro-HDMI stik, er Sonys ekstra kabelholder (CPT-R1) en simpel nødvendighed. Denne holder kan klemme både HDMI- og USB-kablet fast. Ved både at bruge HDMI- og USB-forbindelsen, kan man tage 4K signalet fra kameraet og samtidigt strømføde det via USB. Batteriet bliver også opladet på denne måde, men kameraet kan også strømfødes udelukkende fra USB-forbindelsen så man ikke behøver et batteri i kameraet – vi vil dog anbefale, at man beholder batteriet i kameraet som reservestrøm. Optager man i 4K, er kameraet naturligvis ikke vandtæt længere, da stikkene ikke er dækket.

Et andet tilbehør, som også er tæt på livsnødvendigt til videobrug, er en front til kameraet (VFA-305R1), med et 30,5 mm filtergevind. Dermed kan man påsætte et ND eller et vari-ND filter, hvis lyset overstiger, hvad kameraet kan klare, uden at man skal gå op i lukkertid.

Kameraet er nemt monterbart, men der er kun et ¼ tomme gevind i bunden. Man kan få et dedikeret bur (VCT-CGR1) til kameraet, så man får endnu flere monteringsmuligheder. Det er også muligt at få et undervandshus (MPK-HSR1) til kameraet, der er tæt ned til 110 meters dybde, hvis man har brug for at montere kameraet under vand eller i meget fugtige omgivelser.

Sony adderer hele tiden nyt tilbehør til dette kamera, specielt hvis der skal monteres mange af dem i en motion rig. Det nyeste stykke tilbehør er dog fotoorienteret. Det er et specialkabel (VMC-MM2) til et Sony Alpha stillbilled kamera, sådan at RX0 kan styres fra dette. Begge kameraer kan udløses samtidigt ved at trykke på Alpha-kameraets udløser. Det er smart til events, hvor man kan få et ekstra vidvinkelbillede med fra RX0, hver gang man tager et billede.

Konklusion

Vi kan rigtig godt lide billedkvaliteten fra dette kamera. Billederne er rigtig fine. Det er en super idé med et lille kamera, der kan indgå i et professionelt workflow. Og laver man motion rigs eller andet studiearbejde med mange kameraer, er RX0 nok markedets bedste bud. Men til mere traditionelt brug ville vi dog ønske, at Sony som standard medleverede kabelholder og filterforsats til kameraet, da disse tilbehør er essentielle for at få mest ud af kameraret. RX0 har nogle klare begrænsninger til netop andet end motion rigs, men kan man leve med disse begrænsninger, får man en billedkvalitet i forhold til størrelsen, som ingen andre kameraer.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - April 2018

ProAV Digital

Forside8 20 www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Hybridkamera

  • Kvinder i branchen

  • Damhuskroen

  • Merging Anubis

  • Lyd til streaming

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her