Shape stabilizer 1

5. marts 2015

Shape Stabilizer

Der var en gang, hvor den eneste mulighed for at stabilisere et bevægeligt kamera var en traditionel steadicam-type stabilisator. Og man skulle på kursus, træne i lang tid og have elver i familien for at kunne betjene en Steadicam. Sådan er det ikke længere. Med en gyroskopbaseret stabilisator bliver det meget nemmere. Og Shape iSeei er sådan et produkt, der er beregnet til at flyve GoPro’s og mobiltelefoner.

Gyrostabilisering er en meget gammel teknologi: snurretoppe, cykler og rumraketter bruger den. Teknologien bygger på, at et roterende legeme på grund af inerti vil modsætte sig, at legemets rotationsakse ændrer retning. Det er denne bid fysik, som får os til at holde balancen på en cykel. Sætter man et gyroskop ind i en holder, der giver mulighed for at rotere i to plan, vil gyroskopet holde orienteringen, som det er startet i. Låser man en af akserne, vil gyroskopet stabilisere det objekt, det er fastgjort til. Og det er smart, hvis det er et kamera. Sætter man to gyroskoper sammen forskudt 90 grader, vil man kunne stabilisere i to dimensioner.

Nem og enkel stabilisator
Og det er netop princippet i Shape iSeei. Denne stabilisator er bygget til at kunne håndtere mindre kameraer under 250 gram. Det betyder GoPro-kameraer og mobiltelefoner. Jo større gyroskoperne er, jo tungere de er, og jo hurtigere de roterer, jo mere stabilt bliver konstruktionen. Det kræver alt sammen energi til de elektriske motorer, som skal drive gyroskoperne. Derfor er gyroskopiske stabilisatorer et kompromis mellem vægt og stabiliseringsevne. iSeei vejer lige omkring et kilo med batterier og er dermed absolut til at håndtere under længere optagelser. Der er en lille platform til at montere kameraet på. Der medfølger også en holder, som kan fastholde mobiltelefon.

Kameraet kan forskydes i tre retninger ved monteringen og dermed udbalanceres. Det er en ret simpel operation. Men vi havde ønsket, at Shape havde standardiseret skruerne. Nu er der to forskellige nøgler med i kassen. En nøgle til at fastgøre kameraet med og en til justeringsskruerne. Det er ikke så smart.

Selve balanceringen af kameraet er nem og meget lettere end en traditionel stabilizer. Og når kameraet er balanceret, er det bare at fyre op under strømmen, og så er man i gang. Enheden strømforsynes med to LP-E6 Canon-type batterier, som er nemme at få fat i. Der medfølger to batterier og en lader med enheden, så det er bare at tilføje et kamera, og derefter er man i gang. Batterierne monteres i bunden i iSeei-enheden og bidrager dermed til stabiliteten af enheden.

Hurtig at komme i gang
Siden enheden har to gyroskoper er den stabil ved tilt og rotationer. Den kan dermed frit bevæges horisontalt samt ret op og ned. Der er en tilt-knap, som gør, at kameraet kan tiltes op eller ned. Det kan ske med ca. tredive grader op og ned. Når enheden når grænserne for tilt, kommer der en hakkende effekt. Efter en smule træning er det nemt at lave simulerede kranture, hvor man er tiltet ned til at starte med, for siden at gå vandret når kameraet løftes. Der er en kontrol mere på enheden. Nemlig en knap, hvormed man kan variere håndtagets vinkel med kameraplatformen. Det er en Shape specialitet og tilsvarende funktionalitet findes på Shape rigs. Muligheden for at kunne indstille kameraet er praktisk, specielt hvis man skal holde iSeei horisontalt til de lidt mere avancerede optagelser.

Og det er alt. Mere avancerede gyroskopbaserede stabilisatorer har uafhængig styring af kamera, men så begynder det at blive komplekst. Og det er netop ikke meningen. Vi var oppe at flyve med en GoPro på mindre end fem minutter og rimelig god til det efter 10 minutter. Og så er der noget ved det.

Enheden har et par ekstra skruehuller til montering af en lille magic arm, sådan at man påmonterer en monitor i form af en mobiltelefon med WiFi-forbindelse til et GoPro. Der er også et stativgevind i bunden til for eksempel montering på et et-bens stativ til simulerede køreture. Tænk krantur igennem et vindue. Vi brugte et GoPro i hus med påmonteret monitor, og det fungerede fint. Slowmotion eller bare 50P er helt fantastisk med enheden.

Konklusion
Det er muligt at få billigere gyroskopiske stabilisatorer end Shape iSeei, men kombinationen af tre akse stabilisering, mulighed for at kunne anvende alle typer af kameraer samt mobiltelefoner, standard batterier og simpelt set-up gør iSeei til et favoritvalg. Enheden er tilmed rimelig robust og er meget nemmere at have med i tasken end en traditionel stabilisator. Det er en type af enhed, som virker inspirerende, da den er både nem at bruge og brugbar.

 

 

Af: JOS Svendsen

 

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her