Sachtler Kamerasupport

Af JOS Svendsen, 3. april 2018

Sacthler Flowtech 75 – stativ i Formula 1-klasse

Sachtler Flowtech 75 ligner et normalt stativ ved første øjekast, men er spækket med den nyeste teknologi. I stedet for de normale, runde ben er benene flade. De er bygget i specialformet kulfiber, idet Sachtler har udviklet en speciel proces til at spinde kulfibrene til den specielle flade form, som benene har i Flowtech 75. Formen skal modvirke vridning i stativet og samtidigt gøre det nemmere at transportere. Men det er ikke alt. Ved at kunne forme benene helt uden begrænsninger er det blevet muligt at sætte benlåsen øverst; helt oppe ved hovedet. Dermed slipper man for at skulle bukke sig for at justere et ben eller alle benene, hvis stativet lige skal justeres i højden. Det er simpelthen smart.

Superhurtig opsætning

Denne nye placering af benlåsene gør også, at stativet er lynhurtigt at sætte op. Vi sammenlignede med et Sachtler Ace, hvor vores hurtigste tid for at sætte stativet op fra sammenpakket tilstand var 22 sekunder. Flowtech-stativet tog 5 (fem!) sekunder for samme operation! Måske er det ikke alle, der lige har brug for at kunne opsætte et stativ så hurtigt, men er man til nyhedsproduktion, kan det virkelig gøre en forskel. Endelig er der vel ingen, som synes, at det er morsomt at sætte stativer op. Med dette stativ er det en 1-2-3 operation.

Sachlers design har en anden fordel. Man er aldrig i tvivl om, at stativet er låst. De store håndtag gør det meget tydeligt. Specielt stativer med roterende skruelåse er slemme, hvis man ikke lige har fået fæstnet et af benene 100%, så man får den synkende oplevelse, at stativet langsomt hælder til den ene side. Det er aldrig godt midt i en optagelse. Det er også årsagen til, at vi foretrækker vippeklemmer på videostativers ben.

Kvikt at justere

Der er et knapbaseret låsesystem til benenes vinkler, så man kan låse benene i 20, 46 og 72 graders vinkel.

Dermed kan højden på stativet varieres mellem 153 og 26 cm. Igen - det er nemt, da vinkellåsen også sidder helt oppe ved hovedet. Igen betyder det, at justeringer af stativet er nemme og overskuelige. Det gælder specielt, når der er monteret et tungere kamera på stativet. Med almindelige stativer er det en operation, som kræver en del omtanke, så kameraet har det godt under hele operationen, det man skal bukke sig med. Med et Flowtech stativ, er det bare at holde fast i kameraet og vippe stativets benlåse. Man har hele tiden begge hænder ved toppen af stativet og dermed fuld kontrol over kameraet.  

Stativet har en 75 mm skål til hoveder. Der har været et del ønsker fra filmfolket om en version med 100 mm skål, og mon ikke Sachtler hører efter her. Der er tre 3/8 tomme gevind på hovedet til montering af tilbehør.

Også nemt at transportere

Designet har også en anden fordel. De flade ben gør, at det ligger godt på skulderen. Det er noget enhver, der har transporteret et stativ med kamera, vil sætte pris på. Det bliver hurtigt træls med rundt stativben, der borer sig ned i ens skulder. Men ikke med Flowtech. En anden god detalje er den magnetiske benlås, som holder stativbenene sammen, når stativet skal transporteres. Det er simpelthen supersmart, at benene hænger samme. En anden snedig detalje er, at stativbenene har små udløbshuller for vand. Skulle man bruge stativet i fugtig natur, er det bare at ryste vandet ud af stativet. Har det været i havvand, kan man bare skylle det i ferskvand. Stativets fødder er pladeformede, så stativet står rigtig fast på flad grund. Fødderne kan vippes væk til fordel for spidser, hvis man er på blød overflade.

Stativet kan fås med midter- og bundspreder. Der er forskellige muligheder for kits med hoveder, men stativet fås også helt uden hoved. Det giver mulighed for at bruge et ældre hoved, som man er glad for og kender, men også gå futuristisk med et Nitro-hoved fra Manfrotto.

Stativet vejer 3,5 kilo uden over og spreder. Det kan bære op til 20 kilo. Sammenpakket er længden 68 cm. Den maksimale højde er 153 cm. 

Konklusion

Endelig er stativer blevet high-tech! Dette vidunder i kulfiber er intet mindre end det bedste og mest avancerede stativ på markedet i dag til selv tunge kameraer. Det er superhurtigt og enkelt at sætte op, det er nemt at transportere, det er 100% velfungerende. Kort sagt – er man ude og kigge efter et stativ, så lad være at købe et andet stativ, før der er kigget på dette Sachtler stativ. Flowtech 75 får vores varmeste anbefalinger. 

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Februar 2018

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her