VR50 6

9. april 2015

VR-50HD

Et af problemerne ved liveproduktioner er at få formaterne til at passe sammen. Ideelt set skal alle billedkilder have samme opløsning ind i en switch, og den skal så kunne levere et signal til en eller flere projektorer, alternativt til en streaming enhed, muligvis i en anden opløsning. Og kommer der computere med i flokken af billedkilder, bliver problemerne mere interessante, da de fleste computere ikke har klassiske TV HD-opløsninger.

Det kan naturligvis løses ved konvertere, men det forøger alt sammen kompleksiteten, og hele set-up’et kommer hurtigt til at minde om myldretid i en Blackmagic Design-butik. Dertil kommer der problematikker, som at man gerne vil vise programmet på en projektor, men samtidig streame i en anden opløsning. Igen, det kan løses ved flittig brug af konvertere og rigtig konfiguration af streaming-systemet, men der er nemmere metoder.

Nem videoswitch

En af dem er Roland VR-50HD. Den har 4 videoindgange – og de kan være SDI, HDMI, VGA/RGB, composite eller component. Alle indgangene har indbygget convertere/scalere. Alt bliver opkonverteret til det valgte HD-format og switches derefter som HD.

Der er også indbygget converter/scaler på alle udgangene. Det er Program, Aux, Preview og Multiview samt en USB 3 udgang til streaming. Det betyder, at man kan have en udgang til projektor, en monitor af valgt input, en kopi af den indbyggede multiviewer og en udgang til eksempelvis en recorder eller til publikumsskærme i en sal.

Bare for at teste scalere satte vi et GoPro, et DSLR, et Sony X180 og en MacBook til VR50-HD. Det gik fint. Switch-funktionerne er enkle. Enten kan man bruge den berøringsfølsomme 7 tommer skærm, der som standard er en multiviewer, som viser de fire videoindgange. Der er et knappanel neden under multi-vieweren, som også kan bruges til at skifte mellem de forskellige indgange. Der kan konfigureres videoovergange, når der skiftes mellem indgangene. Varigheden for overgangene kan justeres via en knap. Der er ingen T-bar, som på en klassisk video-switch. Udgangen har også en fader-funktion, der kan fade til sort eller hvid, sådan at man kan afslutte et event eller transmission på passende vis.

Nyttige compositing muligheder

Der er endvidere mulighed for Picture-in-Picture og Picture-in-Picture med keying. Det sidste kan bruges til skilte af forskellige art. Man kunne for eksempel lave alle skilte i PowerPoint med grøn baggrund og fjerne den i VR-50HD. Derved kan man have animerede skilte og selv lave lower thirds og meget mere.

Endelig er der en USB-indgang, som kan bruges til flere forskellige ting. Man kan gemme enhedens konfiguration på en USB-hukommelse, eller man kan hente stillbilleder fra den. De kan så også indgå i key’eren. Det er smart til logoer. Og det hele kan blandes sammen. Sådan at man kan have et logo, en lower third titel + et PiP af for eksempel taleren oven i en præsentation.

Enkelhed er en fordel

Audiodelen er tilsvarende fyldt med features og lige så nem at bruge. Der er totalt 12 lydkanaler, som kan være en blanding af XLR-inputs, lyd fra andre enheder eller den indlejrede lyd i HDMI- eller SDI-indgangene. Man kan konfigurere, om lyden skal følge videoswitcheren eller ej. Det kunne være, at man havde tilsluttet en afspiller og ønskede, at lyden automatisk skulle skifte til denne, når dens video blev valgt. Der er en flok af kontrolmuligheder ved lyden, som gør, at man kan tilpasse den situation. Justeringerne sker via den berøringsfølsomme skærm, så det er ikke en live-mixer. Der er også regulerbar delay på alle audioindgange og masterudgangene, sådan at man kan sikre lyd og billede er synkront.

Streaming delen er nem. Man installerer simpelthen kompatibel streaming-software på en computer og forbinder den til VR-50HD via et USB-kabel. Set fra computeren er Roland videomikseren simpelthen et webcam. Det kan simpelthen ikke være mere enkelt. Der er mulighed for at sætte forskelige parametre for signalet ud af USB-udgangen.

Det vigtigste er dog opløsningen, som bør sættes til samme opløsning, som man vil streame i, sådan at streaming-softwaren ikke skal skalere signalet. Vores erfaringer med streaming software siger, at jo mindre softwaren skal gøre ud over basisfunktionen med at få videoen sendt ud online, jo bedre går det. Det betyder, at Rolands tilgang er helt rigtig – og lidt nemmere at fejlfinde. Der kan i øvrigt hentes et optageprogram til enheden, sådan at man kan anvende en computer som recorder.

Konklusion

Det er en særdeles komplet og kapabel enhed. Den er velfungerende og gennemtænkt til formålet, idet den på én gang både er let betjent og har avancerede muligheder. Den giver mulighed for nemme produktioner af events og kan i en snæver vending bruges i et ministudie.

Fakta:

For:
- Super nem all-in-one enhed, der både er lydmixer og videoswitch
- scalere/convertere + delay funktioner
- nem streaming og recording.

Imod:
- Intet

Pris: kr. 44.700,- ekskl. moms.

Udlånt af:
Roland Scandinavia, tlf. 39 16 62 00
www.rolandsystemsgroup.dk

 

Af: JOS Svendsen

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her