FilmmakerModtager pa DSLR R

9. oktober 2015

RØDELink Filmmaker

Trådløse lydsystemer til DSLR videofotografen har været på markedet et stykke tid, men på det seneste er der sket et skred i prisen, således at det er blevet mere overkommeligt at investere i et sådant system. Australske RØDE tager prisen for det hidtil billigste system med deres nye RØDELink Filmmaker. Vi ser her på systemets formåen.

Med et trådløst system bliver friheden til at filme på afstand, og friheden for ikke at skulle tænke på ledninger i billedfeltet, til en hel befrielse, og når man først har filmet med et trådløst mikrofonsystem, så er det meget svært at komme tilbage til den ledningsførte mikrofon. Der er jo ingen tvivl om, at et trådløst system har dårligere lyd end et ledningsbaseret system, og chancen for udfald er jo også noget større med et trådløst system. Og alligevel ville stort set enhver vælge et trådløst system på grund af den frihed, som systemet lægger op til. Og med de nye digitale systemer er kvaliteten blevet så meget bedre, at forskellen i lydkvalitet kun er for feinschmeckere!!

Simplicity

RØDELink Filmmaker er yderst simpelt at sætte op. To AA batterier i henholdsvis sender og modtager, tilslut den medfølgende lavalier-mikrofon i senderen, og sæt ledning mellem modtager og kamera. Tænd enhederne og du er stort set klar. Enhederne skal ikke parres, og det eneste, der umiddelbart skal tænkes på, er gain niveau på henholdsvis sender og modtager. Her kan der på begge enheder vælges mellem tre niveauer, 0,-10 og -20 dB på modtager og 0, +10 og +20 på sender. Indstillingerne for disse er dog ikke let tilgængelige, her skal batterilåget åbnes halvt for at have tilgang til denne omskifter. Men fred være med det, når de først er indstillet en gang for den pågældende optagelse, så skal den sandsynligvis ikke røres igen. På modtageren viser et OLED display batteritilstanden på begge enheder, den valgte kanal og selvfølgelig niveauet på audiosignalet. Det sidste desværre ikke i en særlig nøjagtig udlæsning, men overstyring af signalet bliver desuden indikeret ved, at on-knappen på senderen lyser rødt. Senderen har kun et display, som viser kanalen. Så du er meget hurtigt oppe og køre med systemet, og manualen kan roligt blive i kassen, medmindre du vil mere avancerede ting som at have mulighed for at skifte mellem to sendere.

Teknik

RØDELink Filmmaker er et digitalt trådløst system, som arbejder med radiofrekvenser i 2,4 GHz området. Og lige netop dette frekvensområde er et område med fordele og ulemper. Fordelen er, at det er frit tilgængeligt, og sandsynligheden for, at det område i fremtiden bliver omstruktureret og brugt til anden trådløs transmission, er meget lille. Det har sin grund i, at utroligt mange trådløse apparater bruger denne frekvens. En fordel, men også en ulempe; for det kan betyde, at et andet trådløst apparat forstyrrer den eksakte kanal og frekvens, som Filmmaker bruger og laver ged i audio transmissionen. De første trådløse mikrofonsystemer i dette frekvensområde var kendt for at gå i sort, når bl.a. mange trådløse WiFi routere var i nærheden. RØDE har tænkt sig om og givet Filmmaker en dobbeltsikring, så systemet hele tiden ser på to sendefrekvenser og vælger den, som har det bedste signal. Vi oplevede ikke på noget tidspunkt igennem testen, at Filmmaker
mistede sit signal på grund af forstyrrelser udefra; men dermed ikke sagt, at det ikke kan ske.

Dækning

Dette er jo altid noget, som brugeren er interesseret i omkring et trådløst system, men husk på, at ved almindelig brug er sender og modtager sjældent over 10 meter fra hinanden. Og dækning er svær at teste, fordi der er så mange forhold, som gør sig gældende. RØDE lover en dækning op til 100 meter, og det kan faktisk godt lade sig gøre; det beviste dækningstesten trods alt. Hvis modtager var placeret inden for, og sender blev taget udenfor, så blev signalet mistet bare efter 12-14 meters afstand. Hvis derimod både sender og modtager var udenfor, så gik det bedre; men nu ikke meget mere end 20 meter, så var signalet væk. Men på gåturen var sender og modtager på et tidspunkt 100 meter fra hinanden, og så var der hul igennem igen. Grunden til det var, at i den position var der en direkte linje mellem de to enheder uden buske, træer eller huse imellem. Så RØDE Filmmaker er ikke prangende på dette område, og det er tilrådeligt, at der tages stor hensyn til eventuelle forhindringer, der skygger for signalet, hvis du er på den lange side af de 10 meter mellem de to enheder.

Lyd

Den medfølgende lavaliermikrofon lyder glimrende, og systemet bliver ikke skæm-met af høj egenstøj. Lavalier mikrofonen leveres med både en vindhætte og en vindkat, som er ret effektiv over for blæst. Nu blev systemet testet med gode mikrofonforstærkere, og tit er forstærkerne i kameraet af en dårlig kvalitet. RØDE har med de forskellige niveauindstillinger forsøgt på bedste vis at tage hensyn til den ofte ringe lydindgang på DSLR kameraet. Så hvis du oplever dårlig lyd med dette systemet, så kig mere kritisk på dit kamera end på dette nye trådløse system fra RØDE.

Af: Jens Walther

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her