Bose ProS1 ProAV718

Af Jens Walther, 27. november 2018

Multifunktionel mini PA

Bose revolutionerede for nogle år siden hele branchen med deres L1 PA-system, som var beregnet for solister og små ensembler, som spillede på mindre venues. Siden da har vi set et utal af lignende systemer fra firmaer som RCF, LD Systems og JBL. Kan succesen gentages, blot med et system, som er mere kompakt, transportvenligt og mindre krævende omkring opstilling og indstillinger? Det idiotsikre mini PA!! Bose S1 Pro er et bud på dette.

Hemmeligheden ved L1 systemet var udnyttelse af line array teknologien i et kompakt system. Når man ser på den lille og kompakte S1 Pro højttaler, så ligner den en traditionel pointsource højttaler; det skal man ikke lade sig fuppe af, for line array teknikken er også brugt i denne højttaler. Inde bag frontgitteret på højttaleren er der nemlig tre små enheder, som tager sig af mellemtone og diskant. Disse tre højttalere sidder koblet, så de fungerer som et linearray. Disse tre er kombineret med en enkelt 6 tommer woofer, der fungerer som enhed for den nederste mellemtone og bas.

Kompakt

Den lille Bose S1 Pro højttaler er ikke stor. Med en størrelse på 33x24x28 cm og en vægt på bare 7 kg er den transportvenlig, og det er ingen sag at tage et sæt på to højttalere i hænderne. I toppen af højttaleren er der et godt håndtag til det samme.

Kabinettet er lavet af polypropylen plast, mens fronten er af sortlakeret metal. Kabinettet er udformet, så højttaleren kan placeres på mange måder. Dels kan den stå direkte på bunden, dels kan den stå skråt på bunden pegende opad, da der er en vinkel her. Desuden kan den lægges på siden og samme funktion her, flat eller med vinkel opad. I bunden er der også huller, så højttaleren kan monteres på stativ. Alle disse vinkler er lige netop, hvad man ønsker som solist. Det gør, at det kompakte PA kan bruges placeret på gulvet eller jorden og spille op mod publikum, f.eks. i en situation, hvor man spiller på gaden. Eller den kan bruges som personlig monitor, også vinklet opad, enten på siden eller på bunden.

Bose S1 Pro er en aktiv højttaler med indbygget forstærker og indbygget mixer. Mixeren har 3 indgange, de to første er ens med kombineret XLR/jack indgang, indgangsvælger (se senere) og fire drejekontroller, henholdsvis bas og diskant tonekontroller, en rumklang knap og en volumen knap. Indgang tre er en linjeindgang (Aux) uden tonekontroller, men selvfølgelig med en volumenkontrol. Samme indgang bruges også til den indbyggede Bluetooth modtager, så det er enten/eller. På den sidder der også en Bluetooth parringsknap, som samtidig virker som indikator for BT signalet.

Som en option kan der også købes et Li-on batteri til S1 Pro, som giver op til 11 timers drift. De testede højttalere var leveret med batteri, der monteres i bunden af højttalerne; og der opleves ingen forskel i ydelse eller lyd, om der blev brugt batteri eller strøm. Batteriet tager 3 eller 5 timer at lade op, alt efter om højttalerne bruges under opladningen.

Automatisk EQ korrektion

På grund af refleksioner fra gulv, jord eller andre omgivelser så er der forskel på, hvordan en højttaler lyder, alt efter, hvordan den placeret. Det spiller i særlig grad ind på den lave mellemtone, så derfor er det meget almindeligt, at der på multifunktion højttalere som S1 Pro er EQ reguleringer. De kan indstilles, alt efter, om højttaleren eksempelvis er placeret på gulv eller stativ, som monitor eller som PA. Mange brugere er dog ikke så tekniske, glemmer eller finder måske aldrig frem til denne indstilling og foretager det korrekte valg. Den problematik har Bose selvfølgelig reflekteret over og kommet med en ret genial løsning i denne højttaler. Ved hjælp af indbygget elektronik detekterer højttaleren selv, hvordan den er placeret og vælger herfra den korrekte EQ regulering. Så ingen valg at tage for brugeren og intet at glemme. Hvem sagde idiotsikker!                     

Tonematch

Det er ikke den eneste automatik, der er i S1 Pro. På mixerens to første indgange har man selvfølgelig en bas og en diskant, som kan reguleres efter den lydkilde, man føder indgangen med. Der kan også vælges to såkaldte Tonematch indstillinger; en fast, generel indstilling, som passer til vokal eller til akustisk guitar. Bose er ret hemmelige omkring, hvad der i grunden sker, men på vokalindstillingen er det tydeligt at høre, at der cuttes i den dybe bund, i området omkring 300 Hz og i det nasale 1 KHz område, og der løftes i diskanten. Alle områder, som enhver lydtekniker ville fokusere på, når der skal laves en god vokallyd. Det samme gælder for indstillingen ’akustisk guitar’, hvor der også er foretaget gode, generelle valg.

Indgangene kan kun bruges med dynamiske mikrofoner; her er ingen phantom power til kondensator mikrofoner. Den interne rumklang lyder fint på vokal og andre lydkilder, især hvis man ikke lægger for meget klang på. 

Lydkvalitet

Et sæt Bose S1 Pro blev testet i et lokale på ca. 100 m2, og det var ikke noget problem at spille dette rum op. Bose har normeret højttalerne til 50 publikummer, og det er fornuftigt sat. Højttalerne blev afprøvet både i gulvposition som PA og som monitor og afprøvet på stativ. Umiddelbart med ret lille lydforskel mellem placeringerne, så den automatiske EQ virker effektiv og fornuftig. De blev afprøvet både med lyd tilført analogt på indgangene (mikrofon eller linje) og via Bluetooth, hvor højttalerne kan styres fra den udmærkede app, som Bose har udviklet. Højttalerne er lidt lyse i klangen, men uden at blive aggressive i den høje mellemtone, som opleves på en del af konkurrenterne. Det fortæller, at forvrængningen i disse er holdt på et minimalt niveau. Højttalerne falder af omkring 60 Hz, så man får ikke mellemgulvsrystende bund, men stadig en fornuftig bund fra så klein en højttaler. I det hele taget virker lyden fra højttalerne større og mere potent end størrelsen indikerer, så man kan ikke undgå at blive imponeret af lyden på dette lille PA.

Hvis der bliver spillet op til højttalernes grænse, så går det selvfølgelig ud over lyden, som bliver klemt, og lydbilledet bliver mere rodet. Så det lader man være med!!. Hvis den tilførte musik indeholder meget lyd i den meget dybe bas, så sker der også mærkelige ting, som kræver, at der skrues ned. Det oplevedes nu kun med et enkelt stykke musik.

Lyden spredes 120 grader i det horisontale plan, og lyden opretholdt sin klangbalance, selv i kanten af dette område. Lyden var også ret høj, hvis man stod bag højttalerne; en faktor, som både kan være en fordel og ulempe alt efter situationen; men højttalerne var ikke problematiske omkring feedback mellem mikrofon og højttaler, selv om mikrofonen var placeret foran højttalerne. Så det er faktisk muligt at placere højttalerne bag solisten eller bandet, så de bruges samtidig som PA og monitor.

De gør det igen!!

Det er faktisk lykkedes Bose at lave et lille PA system, som tikker ret mange punkter af for solisten, det lille band eller som mobile AV højttalere. Vellydende, kompakt, brugervenligt, hurtigt at sætte op, batteridrevet, indbygget BlueTooth og indbygget mixer. Og absolut overkommeligt i pris. Hvis brugeren ellers er realistisk omkring systemets begrænsninger, så kan Bose S1 Pro kun blive til glæde for bruger og for publikum.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Oktober 2018

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her