Anubis taet pa 1

Af Jens Walther, 24. november 2020

Merging Anubis - en AoIP monitor controller ++

Merging er et schweizisk firma, som udvikler DAW-softwaren Pyramix, fremstiller en række interfaces til selv samme, og Pyramix er især velkendt i den lydtekniske verden bag klassisk musik. Merging Anubis er en ny, universal enhed fra firmaet, tænkt som en audio schweizerkniv. I sin softwareudvikling er Anubis lige nu en avanceret monitorkontroller og lydkort til lydstudiet baseret på Ravenna AoIP protokollen.

Det med schweizerkniven kræver lidt forklaring. Intentionen fra Merging’s side er at udvikle forskellige funktionaliteter til Anubis, kaldet ”Missions”, og i øjeblikket er der kun en - Monitoring. Merging er dog langt i softwareudviklingen på en ny med navnet ”Music”. Her kan der gættes på forskellige muligheder; vi tror på, at der kommer processerings muligheder på input signalerne. Men alt det må vi se, når softwareudviklerne hos Merging er klar med nye ”missions”. Anubis er dog rigeligt pengene værd ”blot” med sin avancerede monitorcontroller mission. Hjernen bag Anubis er en dedikeret, kraftig FPGA-chip, og med sådan en ombord kan meget lade sig gøre. Men koden skal jo skrives!!

Lille og dog stor!

Anubis er lille, 20x13x4 cm, sådan ca. en A5-størrelse, og alt oser af kvalitet; drejeknapper, touch-display, trykknapper og metalkabinet. På bagsiden har den selvfølgelig et netværksstik, fire lineudgange på henholdsvis XLR og balanceret jack, to jack/XLR combistik til mic/line indgang. De er suppleret af to line/HiZ indgange på fronten, hvor der også sidder to hovedtelefonstik. Desuden er der to GPIO/Midi jackstik, som kan remotestyre Anubis eller give den Midi funktionalitet til musikproduktion. 

Antal ind- og udgange vil måske få nogle, deriblandt 5.1, 7.1 og Dolby Atmos folket til at tænke, at der er for få ind- og udgange til en anstændig monitorcontroller. Husk på, at Anubis har en åben Ravenna struktur, så der kan blot defineres kanaler (kaldes source’s) i Ravenna streamen fra DAW-softwaren, dvs. sende mange samtidige kanaler digitalt via netværk. Output er en anden historie - her må der være flere fysiske udgange til at føde eksempelvis 7.1 højttalersystemet, men Anubis kan let suppleres med Ravenna I/O bokse på netværket. Til 5.1 brugerne kan der snydes lidt, loddes et par specialledninger og bruge hovedtelefonudgangen til eksempelvis baghøjttalerne. Anubis kan via Ravenna protokollen håndtere ikke færre end 256 audiokanaler, og der kan laves Monitor set-up med 32.2 kanaler, hvis det skulle ønskes. Der er preset til gængse multikanal set-up, såsom 22.2, Atmos, 7.1.4 osv. 

 

Læs ProAV Magasinet November 2020 her

 

I så store installationer kan det blive lidt småt kun at sidde og styre alt fra Anubis’ touchdisplay. Eftersom enheden er på netværk, kræver det kun et enkelt klik at få softwaren op i et større vindue på computerskærmen via en almindelig browser. Det er også muligt at supplere med AneMan, en software, som navigerer i hele Ravenna systemet.

I større produktionshuse og broadcast er det muligt at lave set-up i Ravenna, hvor en og samme Anubis enhed kan monitorere lydstreams fra forskellige computere og studier på et og samme netværk - blot ved at definere og vælge dem i source displayet på enheden. Husk på …256 kanaler!!

Både komplicerede og simple setup.

Merging Anubis kræver installation af drivere og software på computeren for at virke i et Ravenna netværk. Installation og håndtering er ikke kompliceret, men kræver dog lidt forståelse af netværk. I forhold til et lydkort med Thunderbolt eller USB er der mere at tage vare på; bl.a. kræver en lav latency igennem systemet både at buffersize sættes ned på DAW-softwaren, at den sættes lavt på Ravenna driveren, og at den indstilles i selve Anubis enheden. Tre indstillinger, der virker lidt omstændeligt og langhåret. Når det er gjort, så er det muligt at bruge de indbyggede mikrofonforstærkere til realtime optagelse med en samlet latency på omkring 50-60 samples (48 KHz); et tal, som ikke burde genere nogen musiker i medhørssituationen.

 

Video

 

I en almindelig stereoopstilling vil de to par udgange kunne føde to monitorsystemer, og her vil monitorcontroller funktionaliteten ligge lige til højrebenet. Hovedmonitor på A knappen, det sekundære monitorsæt på B knappen og mulighed for to hovedtelefoner med individuel volumen (hver med indstilleligt Crossfeed). I det helt simple set-up behøver Anubis slet ikke at være på netværk; her kan let skiftes mellem de forskellige analoge indgange. Monitorcontroller funktioner såsom mono, dim, mute L eller R, ref. level og den indbyggede talkback mikrofon er let tilgængelig på display og knapper. Den store drejeknap er almindeligvis en præcis volumenknap på den valgte udgang, men i menu systemet får den til tider en anden funktionalitet.

Lydkvalitet og specs.

Det er nok gået op for læseren, at der ligger meget gemt i denne lille boks. Mulighederne kan være nok så mange, men lydkvaliteten skal følge med, og her leverer Anubis også. Eksemplariske mikrofonforforstærkere, som lyder defineret, transparent og transientvillige; her bruger Merging dual AD konvertering, 32 Bit floating point med et headroom på 136 dB, så gain indstillingerne bliver mindre vigtige.

 

Læs ProAV Magasinet November 2020 her

 

Detailrigdommen på udgangene er stor, bred og dyb - en svag tendens til en ”smiley” frekvenskurve. I den nye software er det faktisk muligt at lægge EQ på udgangene, her kan der bruge op til 12 konfigurerbare EQ bånd på individuelle L eller R kanaler, ligesom det også er muligt at lave Bas management på udvalgte udgange (delefilter, delay, EQ osv.), til brug på subwoofere. Når der dykkes ned i indstillingerne på Anubis, så er det forbavsende, hvad der kan indstilles. Hvad med eksempelvis at bestemme stejlheden på det filter, der ligger ved Nyquist-frekvensen på D/A konverteren; på Anubis er der fire muligheder med forskellige latency værdier som resultat af DSP-processen. Anubis kan være helt overvældende i sine mange muligheder.

Når der skal konkluderes på Merging Anubis, så må det hedde: ”En lille boks med stor lydkvalitet og uanede muligheder, især for den avancerede bruger”. Tænk på, hvad der sker, når der kommer fremtidige nye ”Missions” fra Merging. Holy S…!!

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet November 2020

ProAV Digital

Forside8 20 www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Hybridkamera

  • Kvinder i branchen

  • Damhuskroen

  • Merging Anubis

  • Lyd til streaming

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her