Magic AB

Af Jens Walther, 22. februar 2018

Magic AB plug in test

Denne plug-in test slår to fluer med et smæk. Dels får vi testet en uundværlig plug-in, som tilmed er billig, og som udfylder et stort behov for alle DAW brugere. Og samtidig får vi her lov at argumentere for, hvorfor det er så vigtigt at lytte til reference tracks, når man mixer (og arrangerer).

Vigtigheden af en reference er ikke en enestående ting i lydverdenen. Hver gang, noget skal bygges; en bil, et hus, et gyngestativ, en film eller et lydmix, så er det godt undervejs at holde det op mod noget, som man i forvejen kender, og som man ved fungerer. Ikke sådan ment, at referencen skal overstråle og blokere kreativiteten, men dog således, at man kan føle sig på sikker grund med det, som skal leveres.

Kan erfaring ikke eliminere brug af reference? Næ, i hvert fald ikke med hensyn til lydmix, hvor den soniske hukommelse er forbavsende flygtig; i høj grad fordi vores hørelse er vant til at tilpasse sig. Tænk eksempelvis på, at lyttes der til musik på computer eller iPhone, så har vores hørelse ikke svært ved at genkende og ”gætte” basfrekvenser, selv om de slet ikke gengives af de små, fimsede højttalere i disse enheder.

Nej, især når man mixer lyd til musik eller postproduktion, så er det vigtigt at kunne lytte hurtigt og kontrolleret til noget personlig referencemusik, som med det samme nagler problemer, som man ellers kunne bruge timer på at løse. Lytning til reference får zoomet ind på bas og diskant problematikker, på niveau fejltagelser, på bredde, dybde og perspektiv og på dynamik i mixet.

Det er i det hele taget et vidunderligt værktøj, som selvfølgelig forudsætter, at man har valgt noget godt referencemusik. Undertegnede vælger reference ud fra, at det skal fungere godt på stort set alle højttalere, i bilen, på ghettoblasteren, på iPad’en, på stereoanlægget; og på forskellige hovedtelefoner, ikke at forglemme. Referencemusik i forskellige genrer er også en fordel, ligesom det kan være godt med visse ekstremer blandt referencenumrene; såsom ”ikke mere diskant end X” eller ”ikke mere presset i dynamikken end Y” osv.

Problemløser!

De kloge har lyttet til referencemusik i årevis, når der blev mixet. Men før denne plug-in var det en irritationsfaktor at skulle ”skifte” til referencelytning. Tænk på situationer med reference CD’en i CD-afspilleren og skift på monitor controlleren fra DAW til CD lytning; eller på det seneste skift mellem to applikationer, eksempelvis DAW’en og iTunes. Det har aldrig fungeret godt, der har altid været niveau problematikker mellem A og B lytningen, og det har altid været lidt besværligt.

De tider er væk! Nu investerer man i Magic AB fra Samplemagic (eller en af konkurrenterne - der er flere på markedet), den koster bare omkring 400 kroner. Den placeres som sidste plug-in på mastersporet, og så kan man have op til 9 reference tracks liggende i sit DAW projekt, hvor man skifter mellem sit eget mix A og det af de ni gældende reference track B. Ingen hokus pokus, men simpelt og genialt. Hver af de ni reference tracks har sit eget niveau, ligesom der er et masterniveau for alle de ni, dvs. B lytningen. Her er det en god idé at få alle de ni til at spille med samme lydstyrke vha. de ni fadere og så sætte det samme niveau på A og B lytning på masterfaderen for B. Så er det langt lettere at bruge plug-in’et både under mix og mastering, hvor der vil være forskelligt niveau på ens mix, på A lytningen.

Preset

Jamen, der skal bruges forskellige reference tracks, når der mixes heavyrock frem for country, og her er ni forskellige ikke nok. Her hentes der bare et andet af ens egne preset, med ni andre referencetracks indstillet til umiddelbar brug. På hvert reference track kan der tilmed huskes fire navngivne lokator punkter, som hver især også kan være start på et defineret loop i musikken. Alt dette gemmes naturligvis også i presettet.

Magic AB kan også indstilles, så den kun afspiller, når play er aktiveret på DAW’en; eller den kan køre frit. I den seneste version af Magic AB er der også kommet en handy stereo/mono knap ved de to A/B fadere, således at både ens mix og reference tracket kan høres i stereo eller mono. Og for dem med en mindre skærm (laptop brugeren) kan plug-in’et reduceres i størrelse og funktionalitet, så stort set kun A/B knappen er synlig. 

Ingen ØV’er

Ingen kritikpunkter. Næ, egentlig ikke, funktionaliteten er jo heller ikke raketvidenskab. Men man kan håbe på, at SampleMagic, som er firmaet bag, tager teten, som stereo/mono knappen indikerer, og udvider funktionaliteten til at kunne lidt mere. Hvad med en udvidelse af meterfunktionen, så vi også kan se LKFS værdier. Eller et skift til kun at lytte mid eller side i et mix. Forhåbninger fra en bruger, som kan medgive, at Magic AB i sin nuværende form allerede er et plug-in, som ligger fast i alle mix og templates på harddisken. Anbefales!

 

Artiklen er fra ProAV - December 2017

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her