25. september 2013

Lydsoftware til Mac - versopn 1.0

For noget tid siden kom Sound Forge til Mac, og det glædede os for PC-versionen var en sand genistreg for videofolket. Det er Mac-versionen beklageligvis ikke.
 

Sony Sound Forge er et lydredigeringsprogram, der er verdensmester i stereo. Altså to kanaler og ikke mere. Og PC-versionen er i stand til at læse og skive noget nær hver eneste lyd-og videoformat på planeten. Ogg-Vobis eller FLAC? Ingen problemer - Sound Forge/PC kan håndtere det. Og softwaren er præcis ned til sample niveau. Det geniale ved PC-versionen er, at den kan tage en videofil, redigere lydsporet og skrive det tilbage igen uden at røre videoen. Det er perfekt til lige at fjerne et ”øh” eller rette en sync-bøf i en produktion uden at skulle tilbage i ens redigering.

    

Dertil kan Sound Forge 11, som er den nyeste PC udgave, manipulere og optimere lyd i langt højere grad end Adobe Audition eller Apples hedengangne Soundtrack Pro. Der kan dannes lydprofiler, sådan at man kan tage lydkarakteristikken fra en optagelse og overføre til en anden optagelse. Og Sound Forge har nogle rigtig gode muligheder for at normalisere niveauer. Funktionerne og filtrene i programmet er dertil spitzenklasse. Derfor kan man redde f.eks. et interview, hvor lyden ikke lige er i top med Sound Forge.  

    

Derfor var vi rigtig glade, da Sony annoncerede Mac-versionen af Sound Forge. For nok er Sound Forge i PC-versionen god, men måske ikke så essentiel, at man vil kaste sig ud i dobbelte systemer med mere. Men Mac-versionen af Sound Forge er ikke en konverteret udgave af PC-versionen. Den er i stedet helt nyprogrammeret og er dermed på alle måder et indfødt Mac-program. Det antyder versionsnummeret også. Det er nemlig version 1.0. Det betyder, at der er en hel del egenskaber, som ikke er til stede i Mac-versionen. Der er understøttelse af færre Codecs. Ingen FLAC eller OGG-Vobis. Der er færre medfølgende plug-ins. Heldigvis kan de indfødte Apple AU-plug-ins bruges, og der medfølger glimrende Izotope plug-ins. Så man savner ingen basis-funktioner.

    

Den indbyggede CD-brænder option er dog væk. Det er nok ok for de fleste videofolk. Men værre er, at videounderstøttelsen også er væk. Sound Forge/Mac kan læse lydsporet i videofiler, men programmet smider videoen væk. Og programmet kan slet ikke skrive videofiler. Alt det smarte for videofolket er dermed væk i denne udgave, og det et ikke så heldigt.

    

Siden Apples Logic X nu kan forstå XML fra Final Cut Pro X, er Logic en bedre lydredigering for video, end Sound

Forge/Mac. Vi ved, at Sony er klar over problemstillingen og arbejder på sagen. Men Sound Forge er nu stadigvæk et godt bud på en 2 kanals lydredigering til mac.

Fakta:
Set hos: Trigono.dk
Udlån: Sony, www.sonycreativesoftware.com

Pris: kr. 1.758 ekskl. moms
Flere oplysninger:

www.sonycreativesoftware.com

 

 

Af JOS Svendsen

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her