iFootage Cobra2

Af JOS Svendsen, 23. marts 2018

iFootage Cobra 2 monopod – immovation i design

Et modulært et-bensstativ der kan forlænges til tre meter er nytænkning fra iFootage, der har gentænkt konceptet. Dertil er designet cool og bundsolidt.

I den senere tid er der sket en del med designet af et-bensstativer. De er blevet lettere og har til videobrug ofte tre små ben. Det gør, at de er blevet nemmere at holde, idet de små ben gør, at man ikke skal holde balancen for stativet hele tiden. Det gode ved et-bensstativer er, at de gør ens set-up ultra transportabelt. De er mere praktiske end en rig og giver en høj grad af mobilitet – og så slipper man for de smågyngende billeder, der kommer ved at bruge en rig, der ikke er tung nok.

Endelig kan man bruge et et-bensstativ som en form for steadycam. Klap stativet helt sammen og hold det så højt oppe som muligt lige under hovedet, så kan man med lidt øvelse bevæge kameraet rundt rimelig stabilt.

Stabiliseringen er ikke så god som et rigtigt steadycam eller en gyrostabilisator, men brugbar i en snæver vending. Det er måske nøgleordet om denne type stativer. Et-bensstativer kan bruges til mange ting. De kan bruges som små kraner til at give lidt liv i billederne; man kan bruge dem som boomstang til mikrofoner eller et Gopro. Dertil kan de med lidt gaffatape sættes steder, hvor det vil være umuligt at sætte et normalt stativ.

Innovation fra iFootage

Alle disse anvendelser har iFootage kigget på og tænkt sig om. Virksomheden laver normalt sliders, men har også stativer.

Et af dem er opstået via et samarbejde med virksomheden MogoPod, der designede et helt specielt fotostativ, der via en kædemekanisme kan regulære længden på stativet. Det hedder Cobra 2 Strike og er mest beregnet til still.

IFootage Cobra 2, der er mere til video, er mere traditionelt og alligevel ikke. Stativet er nemlig modulært. Der er en lille fatning i begge ender af stativet. Dermed kan man lynhurtigt tage hovedet og fødderne af stativet og sætte dem sammen til et mikrostativ. Det er der flere andre stativer, der også kan, men ikke så hurtigt og smart som Cobra-stativet. Og det snedige er, at fødderne har et kuglehoved med friktionsjustering. Det giver naturligvis ekstra mobilitet for det fulde stativ, men betyder også, at mikrostativet er fuldt funktionelt også uden et ekstra hoved.

Har man en gyrostabilisator som en Zhiyuan Crane er det supersmart, idet man bare monterer den lille monterning i bunden af stabilisatoren. Dermed kan man bare stille stabilisatoren i stativets fødder.

Sætter man i stedet stabilisatoren i toppen af det fulde stativ, kan man lave de nydeligste kranture. Modulariteten betyder også, at man kan sætte flere Cobrastativer sammen. Derved kan man lave en rimelig stabil konstruktion på 360 cm i længden, hvis man sætter to 180 cm stativer sammen. Bemærk at stativet er 180, det er ca. 20 cm højere end standard. Det giver muligheder for lidt andre vinkler end andre stativer. I øvrigt fås stativet også i 120 cm udgave.

Smart konstruktion

Stativets fødder er også specielle. De kan sættes i tre vinkler. Det gør, at man kan mindske fodaftrykket for stativet og alligevel få en rimelig stabilitet. Har man brug for et endnu mindre fodaftryk, kan man fjerne fødderne helt og bare bruge stativet med den gummidut, der sidder midt i foden.

Selve konstruktionen af stativet er endda meget solid, med massive røde vippeklemmer til låsning af stativsektionerne. Stativet har en bæreevne på 8 kilo for aluminiumsversionen og 10 kilo for kulfiberversionen. I 180 cm længden vejer stativet 1,35 kilo for aluminiumsudgaven og 1,25 kilo for kulfiberudgaven. Begge vægte er uden stativhoved.

Konklusion

Alt i alt meget smart, men vi kunne godt tænke os, at iFootage forbedrede konceptet en bid. Kugleledet nede ved fødderne kan ikke låses, så man skal huske at stramme det, hvis man har brug for, at stativet er helt stift. Det Sirui-stativ, vi anmeldte i November nummeret kunne netop dette. Det kunne også være smart, hvis iFootage solgte de små monteringsdupper til stativhoveder separat, så man hurtigt kunne skifte mellem forskellige hoveder.

Det er dog mindre ting, og iFootage skal have ros for sin innovation, der har givet et stativ, der er ekstremt fleksibelt. 

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Februar 2018

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her