MHz Frekvens app

Af Jens Walther, 11. april 2018

Hurtig tilgang til frekvenser

Danmark har et forholdsvis bredt frekvensområde til de trådløse mikrofoner og InEar, væsentligt fordi disse frekvenser er placeret i de huller i frekvensspekteret, som teknologien omkring digital TV skaber. Området fra 470 til 790 MHz er tilgængeligt, men problematikken er, at frekvenserne flytter sig, alt efter hvor din geografiske placering er i landet. Disse tilgængelige frekvenser kan oplyses i tabeller, eller man kan bruge den frekvens app, som Energistyrelsen har udviklet. En ny, danskudviklet app går skridtet videre, giver hurtige kanalplaner og virker tilmed også med samme funktionalitet i lande som Sverige, Finland og USA.

Denne app var under vores test stadig i betaudgave og udkom 1. marts på App Store. App’en var stabil under hele denne test og viste ingen tegn på fejl. App’en kræver iOS 10 og findes på nuværende tidspunkt kun til iOS enheder (iPhone og iPad). App’en er udviklet af Jakup Knudsen, som er velkendt i den danske audio branche, både som lydtekniker, forhandler og supporter.

To planer af funktionalitet

MHz app har ikke en masse menuer og funktionalitet, men den er et simpelt og nødvendigt værktøj til alle, som bruger trådløse frekvenser til mikrofoner og InEar teknologi. Når app’en åbnes, får du uden en masse knaptrykkeri mulighed for at se de frekvenser, som er tilgængelige på det spot, hvor du befinder dig. Her vises kanaler og frekvenser for de såkaldte white spaces i frekvensområdet 470 til 790 MHz; dem der veksler, alt efter den geografiske placering. Din placering vises på et geografisk kort og et enkelt tryk på skærmen viser frekvenserne. I venstre hjørne på skærmen viser et rundt flag i hvilket land, du befinder dig med den pågældende søgning, og trykkes der på flaget, får du information og bestemmelser omkring de trådløse frekvenser i det valgte land.

Hvis du zoomer ud på kortet, kan du placere fingeren på hvilken som helst spot på Danmarkskortet og få de trådløse frekvenser for den ønskede lokalitet. Hvis du har bestemt adressen, så kan den også skrives ind i et søgefelt, og det giver samme funktionalitet. På den måde kan du stille og roligt sidde og forberede frekvensplaner for alle de lokaliteter, som skal besøges under en turné. Denne funktionalitet gælder i app’en på de såkaldte kategori 1 lande, som på nuværende tidspunkt er Danmark, USA, Finland og Sverige. App’en husker selv alle de søgninger, som du gennem tiden har forespurgt.

Hvis du via kortet søger i et land, som ikke er et kategori 1 land, eksempelvis Tyskland, så giver et tryk på flaget informationer om, hvilke frekvensområder, som er tilgængelige. Her får du også information omkring, hvordan du kan søge om licens til disse frekvenser. I disse kategori 2 lande er bestemmelserne nemlig anderledes; de giver ikke brugeren lov til selv at vælge frekvenser, men styrelsen i det pågældende land tildeler frekvenser i en tidsberammet periode, når der ansøges. Noget mere besværligt, men det er nu engang landets bestemmelser. MHz app understøtter på nuværende tidspunkt følgende kategori 2 lande: Tyskland, Østrig, Frankrig, Storbritannien, Italien, Holland og Belgien.

Elementært, Dr. Watson

Og det er så det; simpelt, funktionelt og effektivt. MHz giver med sin tilgang via geografisk kort en hurtig og effektiv søgning og virker tilmed i mange lande. Funktionaliteten er selvfølgelig mest anvendelig, hvis man turnerer i kategori 1 lande. Men den giver også de informationer, som er nødvendige for brug af frekvenser i kategori 2 lande, selv om den selvfølgelig ikke kan tildele frekvenser. Det indikeres i MHz, at endnu flere lande vil blive understøttet af app’en i fremtiden. MHz koster 49,- kroner i App Store og kan kun anbefales.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet, April 2018

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her