Midas Heritage D

Af Jens Walther, 14. april 2021

Hænderne på Midas Heritage D

Engelske Midas har altid hørt til i top divisionen, når vi snakker live mixerpulte. I den analoge verden var deres XL og Heritage spitzenklassen og den status har de bibeholdt, efter de er gået den digitale vej. Deres nye Heritage D er en kompakt pult, men det betyder absolut ikke, at det er en pult til de mindre shows. 

Den kompakte mixer er absolut en trend, som er i høj kurs både til turné, rental og de faste installationer, og det har Midas opdaget. Heritage D er en meter lang, vejer blot ca. 43 kg, og har omtrent lige så mange fadere og I/O som Midas’ tidligere toppult, Pro X. Når vi nu snakker tal, så kan Heritage D håndtere 480 input, 144 flexinput kan samtidig betjenes, og der er op til 127 flexoutput fordelt på 96 flex aux og 24 matrix plus de løse. Alt kører i 96 kHz, og de vante og vellydende DL stagebokse fra Pro serien er I/O. Tilslutning er med AES-50 og HyperMac PtoP netværk, og der er indbygget netværksbro med sampleratekonvertering og 2 slots til indstikskort med adgang til bl.a. MADI og Dante. Internt sidder der 8 analoge I/O og 8 digitale AES3 I/O. 

Skærmen er central

Heritage D er lidt af et paradigmeskift for Midas. Tidligere var de mange drejeknapper centrale for betjening af mixerpultene, og skærmen var til for at give overblik og dykke i de dybere lag. Der er stadig godt med kontrolknapper på Heritage D, men skærmen er nu den centrale betjeningsadgang. Den er flyttet tættere på brugeren, og frem for alt er den store 21 tommer skærm nu multitouchfølsom og i en høj kvalitet, som gør den anvendelig selv i stærk sollys og med rigtig god interaktion med brugeren.

 

Læs ProAV Magasinet Marts 2021 her

 

De 28 fadere er placeret i fire grupper; 16 til venstre og 8 plus 4 til højre. I midten ligger 12 trykknapper/displays, som kan programmeres op til forskellige funktioner, eksempelvis faderlag, POP grupper, VCA osv. Over faderne er de sædvanlige select, mute, solo knapper, et minidisplay med kanalnavn, metre og en række knapper, der kan betjene vigtige ting såsom, pan, gain, HPF, sends osv.

Skærm og channelstrip er placeret på den skrå flade over faderne. De otte knapper i højre kant af skærmen har forskellig funktion alt efter valgt tilstand, bl.a. sends på den valgte kanal. Valget indikeres på skærmen og med skiftende farvekode på knapperne. Ellers er channelstrippen sædvanlig med alle parametre på EQ tilgængelige, og det samme gælder for dynamik, hvor der dog skal vælges, om du vil betjene compressor eller gate. Fordi skærmen er så iPad like og letbetjent for brugeren, så tog jeg mig selv i at bruge skærmen til eksempelvis EQ indstillinger i højere grad end knapperne. Lydindtryk fra EQ og dynamik i brug er topklasse og i mine ører markedets bedste.

Brugerfladen

Pro pultene fra Midas er kendt for at have en anderledes brugerflade end andre digitale mixere. De har været bredt accepteret som de måske bedst lydende pulte, men også vanskelige lige at gå til uden et dybere kendskab til pultene. Heritage D gør delvis op med det ry; pulten er langt lettere at gå til, men uden helt at glemme de gamle Midas dyder. POP grupper findes her, men de er slet ikke så essentielle i brugerfladen som på de tidligere Pro pulte. Claus Pedersen fra Matrix Sales, som er distributør af Midas, kunne også fortælle, at spillestedet Fermanten i Herning netop har investeret i en Heritage D. Derudover er et andet spillested også tæt på en investering i pulten.

Plug-in struktur

Op til 96 inserts kan lægges på den brede palette af kanaler. Heritage D tilbyder rigtig mange plug-in, lige fra VSS4 rumklang fra TC Electronic over dynamiske EQ til 1176, Fairchild og Pultec emuleringer. Nogle plugs bruger selvfølgelig mere DSP end andre, så 96 samtidige er en tilsnigelse i virkelighedens verden.

 

VIDEO

 

Hvor intenst du vil bruge disse muligheder hænger nøje sammen med, hvilken ”tilstand” du vælger at bruge pulten. Det handler om latency, for hvis du vælger at bruge tre inserts på en inputkanal, så vil du forskyde lyden fysisk bagud i tid. Her har Midas lagt et valg ned i konfigurationen af pulten, som definerer, hvor meget latency, du vil tillade. Hvis du kun har et insert på eksempelvis indgangskanalerne, så får du en lav samlet latency fra pulten, som betyder, at den er velegnet til eksempelvis monitor mix eller til mindre spillesteder, hvor publikum også
hører scenelyden. Hvis pulten bliver brugt eksempelvis FOH på en festival, så spiller latency en mindre rolle, og du kan vælge at have op til tre inserts på kanal.

Cloud baseret

Midas har virkelig taget et par radikale valg med Heritage D. Som bruger logger du dig på en Cloud, og her ligger dine shows, presets og andet filbaseret, som handler om din interaktion med pulten. Det kræver selvfølgelig netadgang, men i vores verden er det stort set givet. Det betyder også, at hvis du forbereder dine shows på den offline editor, som findes til Mac og Windows, så ligger dine forberedelser allerede klar i skyen, når du møder den fysiske pult ved lydprøven. Midas bruger af den store datamængde i skyen til at lave generelle preset og til at pulten selv kan genere forslag i forbindelse med AI.

AI—fremtiden?

Ja, der stod AI!! Det kommer snigende ind i alle livets facetter og selvfølgelig også i betjening af en digital mixerpult. Her skal Midas nok møde konservatisme og fanatisme fra lydteknikere, der føler sig ramt på deres stolthed og erhverv. Kan mixeren selv mixe?? 

NEJ - for det første er det et valg til brugeren, som kan bruges, hvis der er behov. Hvis du aktiverer funktionen på en indgangskanal, så ”lytter” pulten på et 4 sekunders udsnit af indgangslyden, bruger skyen til at sammenligne med andet materiale, og kommer med et bud på kanalnavn, EQ, comp, og gate.

 

Læs ProAV Magasinet Marts 2021 her

 

Det blev prøvet på nogle kanaler under denne test, navnet var korrekt, og der blev foreslået 5-6 forskellige indstillinger på f.eks. EQ med betegnelser såsom smooth, tight, aggresive. Alle langt mere anvendelige som et udgangspunkt for en lyd end almindelige kanalpresets, der sjældent kan bruges til noget fornuftigt. Netop fordi det var baseret på den gældende lyd holdt op mod store datamængder i skyen. 

Velkommen til den nye verden!!

Midas Heritage D er modig omkring at tilbyde cloud, metadata og AI i en professionel pult. Mixerpulten bygger på udvikling og tradition, opbygget gennem lang tid hos Midas og som handler om vellyd og professionelle værktøjer. Her leverer pulten tifold og tilmed med en brugerflade, der, selvom pulten er dyb og avanceret, er overskuelig og med mange tiltag, som giver hurtig og inspirerende betjening.


FAKTA: Midas Heritage D

 • Samplingfrekvens 96 KHz/24 bit
 • 144 flexinput (i forbindelse med DL stagebokse)
 • 127 flexoutput (i forbindelse med DL stagebokse)
 • Pulten kan håndtere 480 input (med I/O skift fra scene til scene)
 • Understøtter AES-50 og Hybermac P2P netværk
 • 2 indstikskort porte. Her kan bl.a. MADI og Dante understøttes
 • 21 tommer touchskærm
 • 28 motoriserede fadere
 • Indbygget channelstrip med fysiske drejeknapper 
 • Op til 96 inserts, som kan fordeles frit blandt in- og output
 • Effekter og tools til inserts bl.a. TC Electronic Revb, delays, dyn. EQ, multibånd Comp osv.
 • Off-line editor til Mac og PC
 • Shows og preset gemmes i skyen.

Udlånt af: 

Matrix Sales, t: 7025 5522, w: matrixsales.dk

Pris:
kr. 220.000,- ekskl. moms

ProAV Digital

Forside 4 21 teaser

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

 • Innovation House
 • Pascal Audio
 • Streaming
 • Trådløs 4K
 • Naturkraft
 • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her