X1 53 Smartphone Rig tripod iphone Mic light2

Af JOS Svendsen, 14. august 2019

God lyd på mobiltelefonen eller DSLR-kameraet

Det er vigtigt med god lyd på ens optagelser. Dårlig lyd opfattes som værre end dårlige billeder. Beklageligvis er mikrofonerne i mobiltelefoner og DSLR-kameraer ikke særlig gode til video. Vi kigger på tre løsninger, der giver god lyd på ens optagelser.

Man skal have levet i en langt-væk hule for at blive overrasket over videokvaliteten fra dagens mobiltelefoner. Den er rigtig god. Så god at der er et par spillefilm, som er lavet udelukkende med mobiltelefoner som kamera. Beklageligvis kan man ikke sige det samme om lydkvaliteten på disse enheder. I bedste fald er mikrofonerne så gode, at man kan bruge dem til baggrundslyd. Så snart det drejer sig om interviews, kommer disse mikrofoner til kort. 

Derfor er der dukket flere eksterne mikrofoner op dedikeret specielt til brug med mobiltelefoner og DSLR-kameraer. Denne type af enheder har typisk 3,5 mm jackstik eller en digital indgang som Apples Lightning eller USB-C. Altså ikke-pro forbindelser, der er lidt skrøbelige.

Dertil skal man ofte ud i adapterkabler og eller konverterkabler for overhovedet at kunne tilslutte lydenheder. 

Der er tre almindelige muligheder for mikrofoner til mobiltelefoner og DSLR-kameraer. På- kameraet mikrofoner, kablede mikrofoner eller trådløse mikrofoner. I denne artikel starter vi med kameramikrofoner og trådløse mikrofoner. 

Vi kigger på to intelligente kameramikrofoner og et nytænkt trådløst set. De er alle produkter, som er repræsentanter for en ny generation af enheder, der er enkle og intelligente. Det betyder, at man ikke skal have den store tonemester-eksamen for at få god lyd ud af disse smarte mikrofoner. 

Sennheiser XS Wireless Digital

Trådløs lyd er smart, fordi man kan få mikrofonen tæt på lydkilden uden at skulle bekymre sig om kabeltræk. Indtil nu har det krævet en del teknisk viden for at få til at virke. Traditionelt har trådløs lyd været tænkt som radiosendere med mikrofonindgang, der kommunikerer med en radiomodtager med en lydudgang. Det har Sennheiser ændret på med XS-modellerne. Dette trådløse mikrofonsystem er tænkt som ledningsfri stik. Og tankegangen betyder noget. Det er simpelthen så enkelt at bruge dette mikrofonsæt. Der er intet med frekvenser eller kanaler, der skal indstilles, idet enhederne anvender 2,4 GHz frekvensbåndet og selv finder de rigtige frekvenser. Når man køber et sæt, er de to enheder parret på forhånd. Det er bare at tænde, sætte kabler i og gå i gang. 

Enhederne er på størrelse med en pegefinger. Der er to stik – et til signal og et USB-C stik til opladning. Der er en betjeningsknap – og det er det. Et tryk for at tænde og et langt tryk for at tænde og parre to enheder. Når de er tændt, betyder et kort tryk, at senderen mutes. Et langt tryk slukker for enheden. Enklere kan det ikke være. Der er en lysdiode på oversiden, som giver status for enheden. 

Det indbyggede batteri varer i cirka 5 timer og kan oplades til 50% på en time. Man advares om lav batteristatus via status-lysdioden på toppen af enheden. 

Sennheiser har være smarte med den trådløse teknologi, idet forsinkelsen ved transmissionen er nede på 6-8 millisekunder, dertil har systemet beskyttelse mod transmissionsforstyrrelser. Rækkevidden er cirka 25 meter. Dertil kan der være op til fem sæt i samme lokale uden problemer. Det betyder alt sammen, at XS er meget velegnet til videobrug.

En snedig detalje er, at senderen har plugin power for mikrofoner. Dermed kan man sætte en videomikrofon til, som den Røde eller Deity vi også tester. Det er smart til eksempelvis konferencer eller andre situationer, hvor man ikke lige har praktisk mulighed for at bruge en lavalier-mikrofon 

Og lyden er i orden. Vi vurderer XS til at lyde bedre end det dyrere Røde Filmmaker kit, som er den nærmeste konkurrent. Røde-sættet er tilmed både større og mere komplekst i brug. Det kan så noget mere, som f.eks. at tilsluttes en mixerpult, men basisfunktionerne for de to mikrofonsæt er de samme.

Sennheiser har en hel serie af XS-sendere og modtagere, som kan blandes frit. Der er 3,5 mm jack, XLR og Instrument-jack-stik modeller. Man skal være klar over, at XLR-senderen ikke har phantom-power eller mulighed for line-niveau, så man skal bruge batteridrevne mikrofoner og et dæmperstik for tilslutning til en pult.

Se video om Sennheiser XS Wireless Digital

Deity V-Mic D3 Pro

Denne mikrofonfabrikant er relativ ny på videomarkedet, men har hurtigt fået et godt ry pga. af mikrofoner med indbygget intelligens. Deity V-Mic er en intelligent kameramikrofon, hvor intelligensen består i, at mikrofonen selv kan finde ud af, om den er tilsluttet en mobiltelefon (TRRS-forbindelse) eller et DSLR-kamera (TRS-forbindelse). Så snart telefonen ser en spænding på dens udgang, checker den, om den er tilsluttet en mobiltelefon eller et kamera og konfigurerer sig derefter. Det betyder, at man ikke behøver at tænke på adapter-kabler. 

En anden snedig ting ved Deity V-Mic er, at den har en trinløs styreregulering af udgangssignalet. Det er supersmart, da man slipper for at skulle ind i besværlige menuer, hvis signalet er for svagt eller for kraftigt.

Mikrofonen har indbygget lowcut filter på 75/150 Hz til fjernelse af vindstøj. Den er ophængt i et støjdæmpende ophæng. Mikrofonen går automatisk i standby, hvis kameraet/mobiltelefonen slukkes eller sættes på standby. Batterilevetiden er 50+ timer, standby er 74 timer, og batteriet lades fuldt på 2 timer. Det indbyggede batteri lades via USB-C.

Deity V-Mic D3 Pro er rigtig vellydende; så god, at vi gladeligt anvender den på professionelle videokameraer, og subjektivt lyder den mere umiddelbar end den testede Røde-mikrofon. 

Der er dog lige en detalje, man skal tage hensyn til. Tilsluttes den et pro-videokamera, skal der bruges et specielt Phantom Power adapterstik. Det har så den fordel, at man kan bruge XLR-forlængerledninger med den. Den kan nemlig tages ud af ophænget og bruges som almindelig mikrofon. 

Se video om Deity V-Mic D3 Pro

Røde VideoMic Pro+

Den er en klassiker hos YouTube Vloggere. Det skyldes flere ting. Den leverer et godt fedt signal, der gør, at selv de dårligste mikrofonforstærkere i et kamera eller en mobiltelefon har rigeligt at arbejde med. 

Mikrofonen er intelligent, så den kan også finde ud af at gå i standby, når kameraet slukker. Der er et udskifteligt batteri i den, som holder 150 timer. Batteriet lades via et mikro-USB-stik. Det er også muligt at bruge AA-batterier. Det er lidt smartere end Deity-mikrofonens indbyggede batteri.

Der er en simpel volumenkontrol i tre trin på enheden. Som på Deity-mikrofonen er der et to-trins low-pass filter til at fjerne vindstøj. Men Røde-mikrofonen kan et par ekstra ting. Der er mulighed for et ”safety track”, hvor mikrofonen sender et stereosignal til kameraet, hvor det ene spor er 10 dB svagere end det andet. Dermed kan man være sikret mod overstyring. 

Dertil har Røde mikrofonen mulighed for at løfte de høje frekvenser med 5 dB, for at give ekstra klarhed til tale eller kompensere for en ”død kat”, der dæmper vindstøj. Den lyder godt, men Deity lyder bedre.

Mikrofonen er ret stor og tung i forhold til Deity mikrofonen og sidder fastmonteret i et støjdæmpende ophæng. Sammen med de andre egenskaber betyder det, at mikrofonen er mere rettet til DSLR-brugere end mobiltelefonbrugere.  

Se video om Røde VideoMic Pro+

Konklusion

Dette er tre gode bud på bedre lyd til mobiltelefoner og DSLR-kameraer. Sennheiser XS er et rigtig godt, nytænkt trådløst mikrofonsæt. Vellydende og nemt at bruge. Af de to bud til toppen af kameraet er Deity mikrofonen den mest vellydende og den mest velegnede til mobiltelefoner, hvor Røde hælder mere til DSLR-siden. 

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Maj 2019

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her