3. februar 2014

En stang LED der virker

Der er ingen, som siger at LED-lys skal ligne almindelig tungstensbelysning, og den nye type af LED-sværd lys til stilfoto og video virker fantastisk. Vi tester en udgave fra Lishuai. 

 

Gode idéer kommer på mange måder. Og på et eller andet tidspunkt må der være en eller anden, som har stået med et neon arbejdslys og brugt det til foto. Vedkommende må have tænkt lidt over lyskvaliteten, men været ked af strømkablet.

    

Det har så fået fotografen Jerry Ghionis til at designe LED-lyset, Ice Light, for amerikanske Westcott. Lampen ligner et Star Wars lyssværd og viser sig at være rigtig velegnet til at levere en blød udlysning med en lampe, som næsten intet fylder. Blødt lys kræver normalt store diffusere, hvor større klart er bedre – og blødere. Men konceptet med en stang af lys gør, at man får et skyggefrit lys med mange af de samme kvaliteter, som mere traditionelle lyskilder med store diffusere. Når lyset tilmed bliver batteridrevet, så bliver det til en rigtig praktisk lyskilde, som både er lille og nem at håndtere.

    

Den originale Ice Light har fået kritik på tre punkter. Den har kun mulighed for dagslysfarvetemperatur. Her kræves gammel-dags filterfolie for at ændre farvetemperatur. Den har ikke udskifteligt batteri, men der er nu batteripakker på markedet, som kan øge driftstiden fra den time, som det indbyggede batteri opgives til at klare med fuld power. Den sidste kritik er prisen. En Ice Light koster ca. 3.300 kroner ekskl. moms.

    

Men den største ros inden for hardware er, når man bliver kopieret, og det er allerede sket for Westcott. Kinesiske Lishuai er nemlig kommet med et lys efter helt samme koncept som Ice Light, og det klarer to af ankepunkterne ved originalen.

       

Dels er prisen noget lavere, dels er disse Lishuai LED516AS lyssværd to-sidede, hvor der er LED’er med dagslysfarvetemperatur på den ene side og LED’er med 3600K kunstlysfarvetemperatur på den anden side. Men beklageligvis er batteriet også fastmonteret i disse lys. Til gengæld holder det mere end tre timer med fuld lysstyrke. Så problemet er ikke så stort.

    

Lishuai LED516AS lysene er noget større og tungere end Ice Light, og de har kun et ¼ tomme gevind til montering på stativ. Ice Light har et ¼ tomme gevind i hver ende af lyset. Men i praksis går det fint med kun et gevind på Lishuai LED516AS, og de ekstra 200 gram er intet problem i forhold til montering på stativ eller arm.

    

Man lærer hurtigt glæden ved denne type af lys, som er ultra let at betjene. Der er en tænd/sluk knap, en mode-knap, som skifter mellem dags- og kunstlys, og to knapper til lysstyrkeregulering. Lishuai LED516AS lyset kan dæmpes ned til ca. 10 procent af fuld lysstyrke, som ikke opgives, men vi vurderer den til at være omkring 1200 lumens/1 meter. Lyset kan huske sidste indstillede lysstyrke ved sluk/tænd, hvilket både er praktisk og som forventet.

    

Og glæden ved denne type lys ligger i hurtigheden, hvormed man kan arbejde. Det er simpelthen så hurtigt at sætte op. I forhold til at have et større 1x1 LED lyspanel med til et interview, er denne type lys meget hurtigere at sætte op, giver lige så jævnt lys og kan tilmed være i en stor kamerataske. De har ikke variabel farvetemperatur, men hånden på hjertet – hvor mange gange indstiller man noget andet end 3600K eller 5600 K? Og måske endnu mere væsentlig – man får lyst til at eksperimentere med denne type lys. Det er nemt lige at lege LED Skywalker og prøve et par muligheder inden optagelserne. Så må man leve med, at ens motivpersoner ser noget forundrede ud, når man fægter rundt med lyset. Man kan endda anvende VAL’er uden problemer. En Voice Activated Lightstand er den politisk korrekte betegnelse for en assistent, og er metoden til den helt hurtige lyssætning. Vi klarede opsætning til et interview med et Canon XA-25, to Lishuai LED516AS og en VAL på under 30 sekunder. Så er hastighed i opsætning en prioritet, så er Lishuai LED516AS en oplagt mulighed.

    

Lysene giver et solidt indtryk og kan sagtens tåle lidt ublid behandling. Der kommer et skumforet rimeligt solidt hylster med og en strømforsyning, som kan drive dem på 220V. Det betyder, at man sagtens kan tage dem med on location.

    

Kort sagt – et produkt, som er godt, inspirerende, praktisk og fornuftigt i pris. Så kan man næste ikke forlange mere.

 

 

Af: JOS Svendsen

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her