LDCurv500W anw hallway A4

Af Jens Walther, 23. februar 2018

En kontrolleret kurve

Curv 500 fra tyske LD Systems er et højttaler system, som kan fungere i mange forskellige miljøer. Dels kan det fungere som mindre, kompakt PA-system for live musik, men det kan også bruges som AV-anlæg, eller som små miniature højttalere til eksempelvis museer eller lignende.

Curv serien findes i mange forskellige konstellationer, i farverne sort eller hvid og med variation i antal af satellit højttalere. Og netop satellit højttaleren er den spændende og unikke part af dette højttalersystem. Denne minihøjttaler er lavet i et pulverlakeret aluminiums kabinet, kubisk og bare 12 cm på hver led. Højttaleren har vinkler på ca. 10 grader i top og bund, men ingen umiddelbare tilslutninger. Til gengæld er der et skinnesystem på både under og overside, og højttalerterminalerne er skjult i disse skinner. Op til fire minihøjttalere kan sættes sammen, men både hvis man bruger en, to, tre eller fire satellitter, så er en bundplade essentiel. Den har speak-on stik, huller til montering, og samme udformning som de små højttalere, men fylder kun 1/3 i højde. Når mere end en satellit højttaler er sat sammen, så fremturer systemet med en kurve, som minder om et større line array PA-system.

Mini line array

Udseende snyder ikke, for top højttalerne i Curv 500 systemet er rent faktisk opbygget som et line array. I hver af de små minihøjttalere sidder der en 4 tommer enhed, som tager sig af mellemtonen, og foran mellemtonen sidder der tre diskanter i en vertikal række. De tre diskanter kobler til hinanden, og det samme gør mellemtonehøjttalerne, når flere minihøjttalere er sat sammen. Derved får vi line array princippet. Koblingen mellem tætsiddende enheder betyder, at systemet spiller længere ud i rummet uden at tabe så meget kraft som et point source system.   

Hver minihøjttaler har en kontrolleret spredning, 110 grader i det horisontale plan, men kun 10 grader i det vertikale. Det betyder, at når 4 satellitter er sat sammen, så har vi en vertikal spredning på ca. 40 grader. I PA-sammenhæng betyder det, at lyden centreres der, hvor publikum befinder sig, mens loft og gulv ikke i samme grad rammes af lyden. Derfor spiller en uheldig akustik i rummet også mindre med, når der bliver brugt et højttalersystem som Curv 500. Bruges kun en enkelt minihøjttaler, så kan lyden fokuseres lige der, hvor der er brug for den.

Subwooferen

Det system, som er til test her i Monitor Pro, er en standard konfiguration kaldet Curv 500PS, som er tænkt som et lille PA-system til live koncerter for et publikum på omkring 100. Systemet består af et L-R system, hvor der i hver stack er en subwoofer og fire satellit højttalere sat på en stang i subwooferen. Fra subwooferen, som også indeholder forstærkere til de fire minihøjttalere, går der et speak-on kabel fra sub og op i bunden af minihøjttaler arrayet, til bundpanelet.

De to subwoofere i systemet har samme størrelse, men er ellers ret forskellige. Den ene har blot ind- og udgange, et strømstik og en on/off knap. Den anden subwoofer har styring af hele anlægget og tilmed en lille fire kanals mixer. Hver af de to subwoofere har en 10 tommer enhed i et basrefleks kabinet med en 300W forstærker bag. På kontrolpanelet på subwooferen er der en essentiel knap, som styrer den indbyggede DSP med højttaler management. Her vælges antal af tilsluttede satellit højttalere; en, to, tre eller fire og som justerer powerforstærkeren til minihøjttalerne, som er på 2x160W.

Den lille mixerpult har to mikrofon/line indgange med phantom power og en stereoindgang. Indgangene til mic/line er på combi Jack/XLR stik, hvor den ene kan omstilles til højimpedans instrument indgang. To combistik er der også på stereo indgangen, men her også et minijack, væsentligt til mobile enheder, og en BlueTooth indgang til trådløs afvikling af musik, også fra mobile enheder.

På de to mikrofonkanaler er der en simpel bas/diskant equalizer plus et send til den indbyggede effekt enhed, der har 16 faste preset. Lidt specielt har de fire kanaler kun en input level kontrol, men ikke en fader/volume kontrol. Og tilmed er der ikke panorering knapper på kanalerne, men på stereokanalen kan denne vælges at gå ud i stereo eller summet mono. Mixeren har lige de muligheder, som en solist eller en duo har brug for, men heller ikke mere. De fleste vil nok tilslutte en større mixer til stereokanalen.

Der er fire udgange på kontrol subwooferen, et line out (mono), to speak-on out til en eller to satellit systemer, og en system out, som ligger på et sekspolet XLR stik. Dette er til at føde og kontrollere den anden side i L-R systemet.

Opstilling

Anlægget er kompakt, og det kan, som i dette tilfælde med det testede system, leveres i transportposer i nylon. Og systemet kan sagtens være i en minibil (det er hermed prøvet) og løftes rundt uden det store besvær; subwooferen vejer lige under 17 kg, og minihøjttalerne vejer bare 1,7 kg pr. styk.

Og opstilling tager ingen tid. Ud af nylonposerne, placering af subs, samling af stænger (to-delt) og de fire mini’er klikkes sammen med bundpladen, Speak-on stik i og system stik mellem L og R systemet….færdig og klar på under 10 min.

Vinklingen af systemet med fire satellit højttalere betyder, at både publikum, som er tæt på højttalerne og scenen, men også dem, der er længere væk, hører med et nogenlunde ensartet frekvensspekter. Og på grund af line array princippet, så er forskellen i lydstyrke, når man bevæger sig væk fra højttalerne ikke udtalt, før man kommer ud over grænsen for, hvor langt højttalerne kan skyde.

For det lille band kan det, med lidt kompromis på den samlede lydstyrke, faktisk lade sig gøre at spille foran PA-højttalerne og derved også bruge anlægget til medhør. Men her er antallet af ”åbne” mikrofoner og deres feedback ”evne” selvfølgelig af betydning; men den opstilling er absolut en test værd.

Formåen og lydkvalitet

Højttalersystemet kan spille med 128 dB, så der er god power i systemet. Men selvfølgelig kan det ikke hamle op med større PA-systemer. Vi snakker fin lyddækning i et middelstort lokale på et par hundrede kvadratmeter. Ligesom så mange andre højttalersystemer så mister systemet nogle af sine fine lydkvaliteter, når det bliver presset. Men det bliver nu indikeret på de multi-lysdioder, som sidder på kontrol subwooferen. Hvis det blinker rødt på ind- eller udgang, så kan det høres.

I betragtning af, at vi har at gøre med to 10 tommer basenheder, så kan systemet alligevel flytte noget luft, bunden er tør og kontant, og selv om det ruller af ved 47 Hz, så føles bunden kompetent. På samme fine måde dækker minihøjttalerne resten af frekvensspekteret uden at være anmassende i nogle frekvenser. Vokal og tale er tydelig og måske en anelse længere fremme i lyden end det oprindelige mix, men uden at blive nasal eller hornet i lyden. Og højttalerne fremhæver heldigvis ikke s-lyde i vokaler, som vi ofte oplever med højttalere i denne prisklasse. Ligesom bunden er lyden kontant, tør og homogen. Hvis der skal sættes en finger på noget, så er den lave mellemtone en smule tilbagetrukket i lydbilledet.

Når man bevæger sig i det vertikale plan foran højttaleren, så er der stort set ingen forskel, i høj grad på grund af krumningen i mini line arrayet. Med en mikrofon sat til anlægget og test med ens egen stemme er der ingen problemer, lyden er genkendelig og velkendt. Netop ens stemme er en af de bedste test, man kan udføre på højttalere, også selv om stemmen har et begrænset frekvensområde. Her afsløres en bugtet frekvensgang i højttalerne stort set lige med det samme. Det kan konstateres, at dette lille PA-anlæg faktisk lyder rigtig godt; især hvis man holder sig på måtten og ikke presser anlægget.

AV installationer

Det testede system er sort, og med sin højttalerstang og fremtoning står der ”livemusik” på designet. Men Curv 500 systemet er også meget anvendeligt i AV-sammenhæng. F.eks. de hvide modeller af satellit højttalerne, ikke monteret på en stang, men derimod monteret i loft eller på væg med nogle af de mange beslag, der findes til systemet. Og subwoofere, også i hvide, gemt lidt af vejen på gulvet.

Eller den totale AV-løsning, væsentligt til en fast installation. Her er den beskrevne subwoofer afløst af en passiv sub med stort set de samme specifikationer; men med en mere elegant fremtoning, hvor kabinettet er knap så dybt. Denne passive sub hedder ISub. Her fødes systemet af LD Systems fire kanals forstærker, Curv 500 IAmp, som netop er udviklet til disse AV-løsninger med Curv serien. På displayet på forstærkeren vælges et preset for hver af de fire kanaler, der indstiller, hvilke slags og antal højttalere, som forstærkerkanalen skal drive. Hver forstærkerkanal yder 240W, og der kan sættes op til 6 satellit højttalere eller en subwoofer på hver kanal. Dvs., at en enkelt forstærker eksempelvis kan føde to mødelokaler med hver 2x3 satellit højttalere og en subwoofer. Til et tale baseret system kan man også nøjes med satellit højttalerne, f.eks. til en udstilling eller et museum, hvor de små højttalere vil være lette at sætte diskret.

Curv 500 serien er en lille genistreg fra LD Systems, som lyder godt, med et bredt anvendelsesområde, og som tilmed er til en overkommelig pris.

 

Artiklen er fra ProAV - December 2017

 

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her