Sennheiser MD35

Af Jens Walther, 5. marts 2021

Dynamiske med fokuseret lyd

Sennheiser har lanceret to nye dynamiske mikrofoner i MD-serien, begge med fokus på at give en god og kontrolleret lyd for vokalister på livescenen. MD-435 har en nyrekarakteristik, mens MD-445 er mere fokuseret med sin supernyrekarakteristik. ProAV Magasinet har haft begge mikrofoner på testbænken. 

MD-serien har altid været den dyre og mere professionelle serie fra Sennheiser. Her kan vi bl.a. stadig finde klassiske modeller som MD-421 og MD-441, og her er kræset lidt mere for både lyd og udførelse i forhold til den mere udbredte og billigere Evolution-serie fra den tyske producent. D i serienavnet indikerer også, at der er tale om dynamiske mikrofoner. 

Det trådløse mikrofonhoved MD-9235 har stået fadder til teknikken bag de to nye mikrofoner. Dette trådløse hoved er ret berømmet blandt teknikere og vokalister for at give en uovertruffen vokallyd og feedback håndtering på scenen, men ikke før nu har der været en pendant blandt Sennheisers kablede mikrofoner. Et særsyn, for normalt udvikles nye membraner og hoveder først til en kablet mikrofon, og så kommer det derefter i en trådløs udgave.  

Det ydre

De to mikrofoner fremstår smukke og funktionelle. En næsten lige krop, hvor den sidste femtedel bliver tykkere op mod mikrofon popfilteret, så overgangen mellem mikrofonkrop og hoved er glidende og elegant. Kroppen har en matsort overflade, som giver et godt greb, selv med svedige scene fingre. Mikrofonhovedet med popfilter gitter har samme farve og virker gedigent og robust. Når popfilteret er afmonteret afsløres en membran med et ret stift elastisk ophæng. Popfilteret er lidt længere på MD-435 i forhold til det lidt mere afstumpede hoved på MD-445. Her ligger en afgørende teknik i at få munden så tæt på membranen som mulig, som giver et højere output og et væsentligt lavere overhør fra de instrumenter, som er på samme akse som vokalisten, dvs. bag vokalisten. Begge hoveder er afsluttet med en flad front, som er velkendt hos dynamiske mikrofoner fra Sennheiser.

Teknik

Akilleshælen i en dynamisk kontra en kondensatormikrofon har altid været vægt. Det bevægelige membranelement bærer både membran og svingspole, og det gør en dynamisk membran mere tung. Den dynamiske er mere træg i sin bevægelse med det resultat, at transientegenskaberne er lidt ringere, og det samme kan siges om detaljerigdommen i lyden. Detaljerigdommen er ikke altid et minus; eksempelvis på scenen, hvor dynamiske mikrofoner er mere fokuseret om den lyd, der skal forstærkes og i mindre grad medtager den omsluttende lyd og lyden fra andre instrumenter. Kondensatormikrofonen er mere ”åben”, og det er ikke altid en fordel, i særdeleshed på scener med højt lydtryk.

 

Læs ProAV Magasinet Februar 2021 her

 

Sennheiser har i de to nye mikrofoner arbejdet på at få vægten ned på svingspolen. Her har de brugt en særlig aluminium/kobber tråd, som er lettere end ”standard” kobber for at give bedre transientegenskaber og diskant gengivelse. Både MD-435 og 445 har en dynamisk formåen på 146 dB og kan håndtere ikke mindre end 163 dB i lydtryk. Der er også arbejdet på at gøre mikrofonen fri for elektromagnetisk interferens og radiostøj fra alle vores moderne trådløse apparater.

På scenen….(hjemmescenen!!)

Når et par dynamiske live mikrofoner skal testes, så er det jo oplagt at tage dem med ud på scenerne og lytte til den med nogle gode vokalister bag og arbejde med dem på pulten og foran monitorkassen. Det er også vores gængse metode, men det er andre tider, scenerne er lukket ned, og der er slukket for live musikken. ØV. Så vi må lytte og prøve derhjemme, men alligevel teste de samme ting af.

Vi lagde ud med MD-435, og når der bliver åbnet for lyden, så er førsteindtrykket en meget ”færdig” lyd fra mikrofonen. Her skal equalizeren umiddelbart ikke bruges meget, og når mikrofonen er tæt på munden (ca. 1 cm), så er der faktisk en meget fin balance i bas, mellemtone og diskant. Her er rigeligt med diskant; faktisk ser vi på frekvenskurven et bredspektret løft i diskantområdet helt fra 3 KHz og op til 10 KHz - et løft på ikke mindre end 7-8 dB. MD-445 lyder temmelig meget på samme måde, men der er forskelle. Supernyremikrofonen har lidt mindre fylde i lyden, og tendensen til de stemte ssser er mere udpræget her end på MD-435. Hvis vi sammenligner med et par Evolution-modeller, som også var i mikrofonbeholdningen, så minder E-945, som også er udbredt som vokalmikrofon, ret meget om de to nye modeller. Samme karakter, men de to nye og noget dyrere mikrofoner har lige prikken over i’et i detalje og sammenhængende lydbillede; E-935 lyder lidt mere grov i opløsningen. En kondensatormodel som E-865 har for meget bund i lyden og har slet ikke samme færdige lyd som de to MD’er, og den er umiddelbart også svær at styre i dynamikken. MD-435 og 445 har begge den egenskab, at dynamikken virker en anelse komprimeret. Det kan lyde som en negativ ting, men i live sammenhæng er det en fordel.

 

Læs ProAV Magasinet Februar 2021 her

 

Forskellen i karakteristik mellem de to mikrofoner er ikke til at tage fejl af. Du skal ikke langt væk fra mikrofonhovedet til højre eller venstre på MD-445, så er lyden stort set væk. Og det er lige netop derfor, at supernyrekarakteristikken er skøn, når sceneniveauet er kraftigt. De andre instrumenter bliver lukket ude af vokallyden. Det stiller dog krav til vokalisten, som skal kunne sin mikrofonteknik og ikke synge i alle mulige afstande til mikrofonen. Feedback håndtering er selvfølgelig bedst med MD-445, men MD-435 har ikke noget at skamme sig over her.

Den færdige lyd

De nye Sennheiser mikrofoner lyder rigtigt godt og ligger langt over standarden i lyd og formåen. Prisen er også forholdsvis høj for en dynamisk mikrofon, men du får et godt værktøj med disse mikrofoner. Fordi de er så færdige i lyden, så forvent også, at mikrofonerne er ret specialiseret til vokal og ikke så meget andet. MD-435 lyder bedst af de to, selv om der ikke er den store lydforskel; men MD-445 er også i højere grad et værktøj, som du hiver op at skuffen, når lydtrykket på scenen er kritisk, og vokalisten har svært ved at trænge igennem lydmuren. Her kan MD-445 gøre underværker.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Februar 2021

ProAV Digital

Forside 3 21 NET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Sony FX3
  • Nyt firma
  • Intercom på teater
  • Eksercerhuset
  • Telepromptere
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER

 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her