DJI Ronin

Af JOS Svendsen, 24. januar 2019

Kamerastabilisator i kongeklassen

DJI ved noget om at få stabile optagelser fra droner og har brugt erfaringerne til at gøre Ronin-S til en af de bedste kamerastabilisatorer på dagens marked. Den er både smart, solid og god.

Ronin-S fra kinesiske DJI er en kamerastabilisator af stavtypen. Den kan håndtere en vægt på op til 3,6 kilo og kan dermed klare pænt store kamera set-ups. Enheden har tre gyroer, hvor den bageste er vinklet 45 grader, så det er nemt at se kameraets søgerskærm.

Sådan er de fleste af dagens kamerastabilisatorer bygget, men Ronin-S har nogle egenskaber, der gør den speciel.

Solid og kraftig

Det første, man bemærker, når man tager den ud af dens transportkuffert, som er bygget i skum, er vægten. Den er ualmindeligt solidt bygget og vejer 1,9 kilo med batteri.

Batteriet er rummet i håndtaget og er en heftig sag – 14,4 Volt og 2.400 mAh. Det kan drive enheden i op til 12 timer. Der er tilmed et strømudtag på kameraplatformen på 12 Volt 2 Ampere, så man kan drive en ekstern monitor om nødvendigt.

Al den kraft betyder, at enheden kan holde stabiliteten i vindstyrker op til 75 km/t. Derfor er det ikke noget problem at bruge enheden, mens man står på ski, skateboard, sejler eller andre hurtige aktiviteter.

En anden fordel ved de kraftige motorer er, at man ikke behøver at være super præcis med udbalancering af enheden, hvis kameraet er let, og man har super hastværk. Man kan dog risikere at enhedens motorer slides ekstra hurtigt, hvis de hele tiden skal kompensere for manglende balancering. Derfor bør man altid balancere kameraet fuldt ud.

Der er rigtig meget tilbehør med enheden. Der er både en lille stativfod, lader, alle kabler og objektivstøtte med i kassen. Der er i øvrigt massevis af muligheder for montering af ekstraudstyr på enheden.

 

Læs også: Få Hollywood look med en stabilizer

 

Fleksibel opbygning

Enheden er hurtig at samle. Der medfølger et særlig langt kamerasæde til montering af kameraer, og alle arme i gyro-delen af stabiliseringsenheden er ret lange, så selv store kameraer kan monteres.

Vi har fået bekræftet, at Blackmagic Designs Pocket Cinema Camera 4K også kan monteres uden videre. Dette kamera er nemlig så bredt, at det kræver specielle beslag for at monteres på mange bare lidt ældre stabilisatorer.

Når man skal i gang med Ronin-S skal den medfølgende app bruges til at aktivere enheden. App’en er i øvrigt forbilledlig god, med glimrende hjælpefunktioner. En speciel feature i app’en er den indbyggede stabiliseringstest, så man kan se, om enheden er balanceret korrekt. Det er smart, når man skal i gang med Ronin-S.

App’en kan også styre timelaps og panorama. Her sætter man enheden på stativ og kameraet til intervaloptagelser. Så klarer app’en resten.

Der er mulighed for at forbinde kameraet med stabilisatoren via de medfølgende kabler. Derved kan start/stop af videooptagelse, stillbilledoptagelse og for nogle kameraer også fokus styres via Ronin-S enheden og app’en. Det er i øjeblikket kun Panasonic GH5/GH5S, der har understøttelse af fokus-styring via stabilisatoren. Der er et fokus-hjul på enheden specielt til dette. Det lyder måske smart, men i praksis er det kun, når man bruger stabiliseringen som en form for stativ, at egenskaben er brugbar. Det gælder for alle stabiliseringsenheder; ikke kun Ronin-S.

Enheden har tre knapper til brugerindstillinger, der konfigureres via app’en. Man skifter mellem dem med en Mode-knap. Holder man denne knap inde i et par sekunder, skifter enheden til ”sports-mode”, hvor stabilisatoren reagerer ekstra hurtigt, så man kan følge hurtigtbevægende objekter. Smart til netop sport.

Rigtig god stabilisator

I brug er Ronin-S i Audi-klassen. Den er er superstabil og gør det nemt at lave de helt lækre glideture. Tyngden af stabilisatoren gør ens set-up ekstra stabilt, men gør også, at man hurtigt går over til et to-håndsgreb. Man skal være toptrænet, hvis man myldrer rundt med den i længere tid kun holdende i én arm. Ronin-S er nem at vende rundt, så man skyder i frøperspektiv. Der er fuld roll-funktionalitet i den, så man kan lave roterende kamerabevægelser, hvis man er til det. Og app’en er velfungerende. Anbefales ubetinget.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - December 2018

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her