shure mv88 hand held

Af JOS Svendsen, 2. september 2019

Digital mikrofon for de mobile

En ekstern mikrofon til at sikre god lyd på ens video med en mobiltelefon er en god ting. Det er bare ikke helt nemt med analoge mikrofoner og telefoner uden mikrofonindgang. Her gør en digital mikrofon som Shure MV88+ det meget nemmere. 

Amerikanske Shure har haft ørene ude og lyttet til alle de brugere, som synes, at livet er for kort til adapterkabler. Og Shure MV88+ er ikke bare en mikrofon. Der er en komplet pakke, som indeholder en digital stereomikrofon, et lille stativ, en telefonholder og et smart lille rullehylster til at have det hele i. Der er to kabler med. Et iPhone-kabel og et USB-C kabel til Android-mobiltelefoner.  

Digital mikrofon

Mikrofonen er rent digital. Det betyder, at den internt konverterer fra analog til digitalt format. Dette digitale signal sendes til telefonen, hvor alle apps, der kan anvende en mikrofon vil kunne forstå signalet. Man får dog maksimalt udbytte ved at dowloade en Shure video-app og lyd-app på telefonen eller tablet-computeren. 

Shure’s apps kan nemlig konfigurere mikrofonen og indstille lydformat og stereokonfiguration, som kan være mere eller mindre smal. Man vælger bred til interviews med to personer eller stemningsoptagelser. Smal stereo-konfiguration vælges til interviews med en enkelt person eller optagelser, hvor man ønsker at isolere lydkilden mest muligt fra den omgivende støj. 

Der er indbygget limiter og kompressor i Shure’s apps. Begge dele nemme at bruge og velfungerende. Der er også muligt af frafiltrere lavfrekvent støj fra blæst eller håndtering. Der er en equalizer til justering af lyden og en mulighed for at bytte om på højre/venstre. Det sidste er aktuelt, hvis man vender mikrofonen mod en selv til selfieoptagelser. 

Det er så snedigt, at mikrofonen kan huske indstillingerne. Det betyder, at man kan bruge en anden app, som eksemplevis LumaFusion, til at optage video med – og her nyder man godt af konfigurationen af mikrofonen. Shure’s videoapp er rimelig simpel i brug og er på højde med de videomuligheder, der er i Apples egen Camera app. Audio-recorderen er mere avanceret, men stadigvæk nem at bruge.

Det er fint, men betyder også at mikrofonerne kun virker sammen med en mobil enhed. Den kan ikke sættes til et DSLR-kamera. Om det betyder noget, afhænger af ens anvendelse. 

Shure MV88+

Sættet er nemt i brug. Sæt telefonen i holderen. Monter det på det lille bordstativ og sæt mikrofonen på toppen. Så er det bare i med kablet, og man er i gang.

 

Simpel betjening

I brug er MV88+ sættet simpelheden selv. Sæt mikrofonholderen på det lille stativ, som er en Shure-version af Manfrottos Pixi-stativ. Det har den fordel, at det både kan bruges som bordstativ og greb. Mikrofonen kan monteres oven på telefonholderen. Kablet sender både signalet til telefonen, men leverer også strøm til mikrofonen. Den har en enkelt lysdiode, som lyser grønt i standby; Rødt, hvis den har strøm, men er inaktiv og blinkende rødt ved overstyring.

Der er også et 3,5 mm hovedtelefonstik på mikrofonen, så man kan høre præcis, hvad der optages. Beklageligvis er der ikke en hovedtelefon med i sættet. Det er en skam, for det er langtfra alle apps, der giver mulighed for at monitere lyden via Bluetooth. Og det er nødvendigt at kunne checke lyden, da man ellers ikke ved, om man optager det rigtige. Udslagene på lydindikatoren siger nemlig bare noget om, hvor kraftig lyden er, ikke hvad det er, som er forrest i lydbilledet. Det typiske eksempel er at optage et interview, hvor der er for meget baggrundsstøj. Det ser fint ud på lydindikatoren, men lyder håbløst. Den eneste kur mod det problem er, at flytte mikrofonen tættere på underoptagelsen – og det finder man kun ud af ved hjælp af en hovedtelefon. Vi fik en Shure SRH-440 med i forbindelse med testen og blev her meget positivt overasket. Den lyder bedre end vores normale reference nemlig Sennheiser HD25 men er langt billigere. SRH-440 er helt lukket og omslutter øret. Det gør den god til at holde uvedkommende lyde ude.  

Konklusion

Vi er meget positive overfor MV88+ sættet. Mikrofonen er god, og det medfølgende tilbehør er af fin kvalitet. Vi havde dog gerne set et længere mikrofonkabel – det er et special-kabel og kun 20 cm. Tilføjelse af en hovedtelefon til sættet havde også været smart. Pris/kvalitet er fin, selv om mikrofonen kun kan anvendes med en mobil enhed.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - September 2019

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her