MKE 200 Product Shot InUse DSLR 13

Af JOS Svendsen, 19. april 2021

Den bedste mikrofon er den, du har med dig

Der er en myte om, at shotgun-mikrofoner til videokameraer helst skal være store og besværlige. Men skal de nu også det? Vi har sat lillebitte Sennheiser MKE 200 på toppen af et kamera og lyttet os frem.

Vi lever i en konservativ branche, hvor normer dør langsomt. En af disse er kameramikrofonen. Professionelle videokameraer til film har ofte mikroskopiske audiomuligheder på niveau med et systemkamera som Sony A7 SIII – hvis de overhovedet har lydindgang. Er videokameraer også til ENG-brug, kommer der XLR-indgange på det og en holder til en shotgun-mikrofon. Ofte er der også fire eller flere lydkanaler i kameraet netop til trådløse mikrofoner.

I begge tilfælde har kameramikrofonen samme rolle som redningsbåden på et skib. Man er glad for, at den er der, men håber, at man aldrig får brug for den.

Eksterne mikrofoner behøver ikke at være store

I dag sælges de fleste videokameraer uden mikrofon for at holde prisen nede. Men kameraet har ofte en holder til en XLR-shotgun mikrofon. Som regel ryger der bare den XLR-mikrofon i holderen, man alligevel har liggende. Har man ingen mikrofon liggende, er holderen bare tom, og man bruger trådløse mikrofoner i stedet - og satser på, at alt virker.

 

Læs ProAV Magasinet Marts 2021 her

 

Youtuberne har så lært – som regel på den hårde måde - at en mikrofon på toppen af kameraet giver meget bedre lyd end de indbyggede to mikroskopiske mikrofoner i et systemkamera. Derfor sætter de en aktiv mikrofon på størrelse med en hotdog på toppen af kameraet. Det er det typiske Vlog-setup.

Og det er da også et fint set-up til at optage netop sig selv med. Denne type mikrofoner er typisk aktive mikrofoner med en flok muligheder som safety tracks – hvor den ene stereokanal har et lavere niveau end den anden. Eller bas-filtre, diskant boost for bedre taleforståelse og meget mere. 

I den senere tid er der dog begyndt at komme nye og små kameramikrofoner frem. De større mikrofoner er nemlig besværlige oven på de små kameraer. De nye mikrofoner har intet batteri, idet de får strøm via minijack-stikket – 1,5 V plugin power. Derfor kan de laves mindre og passer fint selv på toppen af en mobiltelefon. 

Små fleksible løsninger til interview

Kvaliteten er OK for de små mikrofoner, når det drejer sig om stemmer. De er ikke neutrale. Taler vi om korte afstand er 3,5mm forbindelser faktisk OK. Et par meter går fint. Kablerne er tynde og nemme at håndtere. 

Man skal bare lige checke, at kablet overfører plugin power. Og kombinerer man en sådan lille kameramikrofon med en trådløs sender og sætter begge dele på et bordstativ, begynder det at blive rigtig smart, nemt og super-mobilt. Der sidder normalt et ¼ tomme gevind i bunden af ophænget. Det gør det nemt at anbringe dem på et kamerastativ. 

Kort sagt, alt er lidt mere praktisk end XLR-forbundne mikrofoner. Og meget mindre. De er tilmed billige. Husk, at det vi taler om, er redningslyden. Derfor er det smart at have en sådan mikrofon i en lomme i kameratasken med et kabel eller et lille trådløst set. Det kan redde dagen.

Og derfor, har vi kigget lidt nærmere på den nyeste, lille kameramikrofon fra Sennheiser. 


Test: Sennheiser MKE 200

MKE 200 er lille og kompakt. Mere end Rødes bud på samme type mikrofon. Sennheiser har valgt at holde mikrofon-ophænget inde i selve mikrofonhuset. Det er mikrofonkapslen, der er ophængt ikke hele mikrofonen. Derved bliver mikrofonen mindre og nemmere at håndtere. 

En anden designforskel er, at mikrofonhuset ikke er retningsdæmpende. Retningsbestemtheden bestemmes i MKE 200 ved designet af mikrofonkapslen, ikke af huset. Rørdesignet i en shotgun-mikrofon tjener til at fjerne støj fra siderne og bagfra. En sådan mikrofon forstærker nemlig ikke lyden fra front. Den dæmper bare lyden fra alle andre retninger end front. Sennheiser bruger mikrofonhuset til at dæmpe vindstøj.

 

Læs ProAV Magasinet Marts 2021 her

 

Der er også en ”død hamster” støjdæmper for vindstøj med som tilbehør. Denne type støjdæmpere kaldes traditionelt for ”døde katte”, men Sennheiser har lavet en med den blødeste kunstpels, vi nogen sinde har mærket. Hvis Sennheiser nogen sinde får gensplejset netop en hamster med denne pels, er vi de første aftagere. 

Fint tilbehør

Ud over den rimeligt effektive ”døde hamster” vinddæmper er der to minijack-kabler med til systemkameraer og mobiltelefoner. Kablet, der sikres til mikrofonen med et gevind, sender også strøm til den. Mikrofonen anvender 1,5 V plugin power, hvilket er standard for mikrofonindgangen på konsumkameraer. 

Skal MKE 200 anvendes på et pro-kamera med 48V phantom power anvendes en speciel adapter. Røde laver en sådan adapter - Røde VXLR+, som omformer 48 V til 1,5 V.

 

VIDEO

 

Vi har dog en anke lige ved kablet. Det er forståeligt, at Sennheiser gerne vil sikre sig, at deres produkter udståler firmaets band. Men behøver det at være med skrigende babyblå kabler? MKE 200 er lille og diskret – lige indtil man putter det oversynlige kabel på. Heldigvis er det nemt at udskifte kablet. Røde lider af samme overdrevne marketingglæde og overplastrer sine enheder med netop røde ophæng og gigantiske logoer. Her er der ingen redning. 

 

LYT TIL MIKROFONEN HER

 

Simpel og nem i brug

I brug er MKE 200 simpelheden selv. Der er ingen kontroller overhovedet. I med et ikke-blåt kabel, og man er på. Stikket på mikrofonen sidder i øvrigt på fronten. 

MKE 200 har et meget present lydbillede med fokus på klarhed i stemmer. Godt til interviews. Retningsbestemtheden for MKE 200 er nogenlunde den samme som den nærmeste konkurrent, Røde Video Micro mikrofon. Sennheiser-mikrofonen er bare meget mere håndterbar end Røde-mikrofonen.

Derfor kommer den oftere med i lommen i kameratasken med ting, som altid er smarte at have med, når der skal laves interviews.


FAKTA: Sennheiser MKE 200 

 • Mål: 69 x 60 x 39 mm
 • Vægt: 48g
 • Medfølgende tilbehør: 3,5 mm TRS-, 3,5 mm TRRS-kabel, støjdæmpende cover, pose til mikrofon med tilbehør 
 • Strømforsyning: 2-10V
 • Karakteristik: Super-cardioid
 • Frekvensområde: 40 til 20.000 Hz
 • Equivalent noise level: 20 dB SPL (A)
 • Følsomhed: -33 dB V/Pa
 • Maximum sound pressure level (passive): 120 dB 

 

Markedspris: Kr. 590,- ekskl. moms.

Udlånt af: Sennheiser Nordic, w: da-dk.sennheiser.com/mke-200

ProAV Digital

Forside 4 21 teaser

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

 • Innovation House
 • Pascal Audio
 • Streaming
 • Trådløs 4K
 • Naturkraft
 • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her