Atomos Ninja

Atomos Ninja V er en recorder, der er specielt designet til at kunne anvendes i forbindelse med DSLR eller systemkameraer.

Af JOS Svendsen, 26. februar 2019

Atomos Ninja V – den lille recorder der bare kan

Denne kompakte recorder er spækket med processorkraft til at kunne klare selv de mest krævende videoformater. Den er specielt designet til DSLR-kameraer og har en ekstra trumf i baghånden til Nikon-fotografer. 

Den allernyeste af serien af Atomos recordere/monitorer er Atomos Ninja V. Ninja-navnet indikerer, at enheden har HDMI-tilslutninger og ikke andet. Og det romerske V for fem siger at størrelsen på skærmen er 5,2 tommer og dermed mindre end Atomos’ andre 4K recordere. Begge dele gør dog enheden velegnet til DSLR-kameraer, hvorpå 7 tommer enheder kan være svære at montere, idet hele set-up’et bliver meget toptungt med de større skærme.

Robust opbygning

Enheden er solidt bygget med et robust aluminiumskabinet. De større enheder fra Atomos er bygget i polykarbonat for at spare vægt. Man skal nu ikke tabe nogen af dem, men Ninja V virker klart som den mest overlevelsesparate af dem alle. Enheden vejer 360 gram uden harddisk og batteri. Den anvender Sony L-type af batterier. Ninja V optager på standard SSD-hardiske. Bruger man normale laptop harddiske, skal de monteres i et specielt kabinet. Dermed stikker de et stykke ud fra enheden. Men man kan også få specielle SSD’er, som passer perfekt til enheden. De kan fås fra Angelbird og Sony. 

Modsat de større Atomos enheder er der kun plads til et enkelt batteri på enheden. Dermed kan man ikke skifte batteri, mens enheden optager. Et Sony NP-970 giver et par timers optagetid med skærmen på medium lysstyrke. Der medfølger en strømforsyning med enheden og en batteriadapter, så man kan strømføde recorderen fra en 220V strømkilde, hvis man er ude i de helt lange optagetider.

Simpel betjening

Der er ingen kontrolknapper på enheden ud over en tænd/sluk-knap. Al betjening sker via den berøringsfølsomme skærm.

Der er HDMI 2.0 ind- og udgang på enheden, så man kan trække HDMI-signalet videre til eksempelvis en større monitor. Dertil er der et 3,5 mm stik til ekstern lyd ind og en hovedtelefonudgang. Der er et 2,5 mm stil til LANC fjernkontrol. Dette stik kan også bruges ved farvekalibrering af enhedens skærm.

HDMI-forbindelser er ikke-låsende, hvorfor der er en mulighed for, at stikkene kan hives ud. Derfor har Atomos sat et par skruehuller på enheden, der gør, at tredjepartsleverandører kan fremstille beslag til fastholdelse af stikkene. Det har canadiske Shape allerede gjort, og man må forvente, at der kommer flere muligheder. Vi ved, at der er flere såkaldte cages på vej til enheden, hvilket giver endnu flere monteringsmuligheder end de to ¼ tomme gevind, der er på selve enheden.

Mens vi er ved det med udvidelsesmuligheder, har Atomos begået den genialitet at forsyne enheden med en udvidelsesport. Den befinder sig godt nok neden under batteriet, så brug af den kræver specielle adaptere fra Atomos, som sættes mellem recorderen og et batteri. 

Der er en timecode-adapter og en NDI-adapter på vej. Begge adaptere har indbygget et lille batteri, så man kan skifte det store batteri uden at skulle slukke enheden. Det er rigtig smart af Atomos – specielt hvis der også kommer en SDI-adapter, så Ninja V kan tilsluttes større videokameraer.

Nem i brug

I brug er enheden simpel. Den er klar på et par sekunder. Man kan vælge, om den skal starte optagelser manuelt, eller om optagelser skal starte ved at kameraet går i gang. Der kan være årsager til at gøre begge dele. Har man f.eks. ambitioner om lange optagelser, og kameraet sender et stopsignal efter 29:59 min, når den interne optagegrænse er nået, er det jo ikke snedigt, hvis det slukker for recorderen. Sætter man recorderen i gang manuelt, kræver det lidt mere omtanke ved optagelserne. Det simpleste er naturligvis at lade kameraer styre recorderen.

Det er nemt at komme i gang. Der er meget lidt konfigurering, da enheden simpelthen optager i det format, man sender ud af HDMI porten. Man kan så bestemme kvalitetsniveauet i recorderens kontrolpanel. Al betjening foregår via den berøringsfølsomme skærm og et glimrende kontrolpanel. 

Men enheden har samme muligheder som de største af Atomos’ recordere med hensyn til check af belysning og skarphed. Ud over Peaking, zebra, Blue only og false Colors funktioner til fokus- og belysningskontrol er der et komplet set af video-scopes. Der er Waveform-monitor, RGB-waveform og Vector-scope. De kan vises i forskellige størrelser, men ikke flyttes rundt på skærmen. 

Ninja V har rigtig gode muligheder for at håndtere video optaget med logprofiler og i HDR. Dels kan der anvendes logprofiler fra de forskellige kamerafabrikanter, dels kan enheden vise videoen, som den vil se ud efter konvertering fra LUT eller gammaprofil. HDR-optagelser som HLD eller PQ vil også kunne vises som Rec.709 eller Rec.2020  

Videoen vil altid blive gemt i det format, kameraet sender til recorderen. Der er også en mulighed for at anvende prædefinerede LUT-filer. Det signal, der kommer ud af enhedens HDMI-udgang, er det signal, som vises på skærmen.

HDR-monitor

Ninja V har en HDR-skærm med en lysstyrke på 1.000 nits. Det betyder, at den naturligvis kan anvendes som HDR-monitor, men også at den han bruges udendørs i sollys. Atomos har en solskærm til den som ekstraudstyr. Men man kan sagtens klare sig bare med skærmen. Den berøringsfølsomme skærm er reflektiv, men subjektivt set er den bedre end Atomos’ større modeller. Skruer man op for lysstyrken, går det naturligvis ud over batterilevetiden. Forskellen på fuld lysstyrke og 50% lysstyrke er ca. 30 % kortere batterilevetid. 

Men al den lysstyrke betyder også, at enheden bliver mere end lun ved lang tids drift. Der er også en lille blæser i enheden. Den er hørbar og vil kun kunne forstyrre de mest følsomme lydoptagelser.

Overraskelse til Nikonfotografer

Og så til den lille overraskelse for Nikon-fotografer. Atomos har indgået et samarbejde med Nikon, så en firmware-opdatering på Nikons Z6 og Z7-kameraer samt Ninja V vil bevirke, at enheden kan optage ProRes RAW-video fra disse kameraer. RAW via HDMI er ellers noget, alle har sagt er umuligt, men ved at optimere videoen, inden den sendes til Atomos-enheden, er det alligevel lykkedes for Atomos. Dermed har Nikon et fortrin med hensyn til video i forhold til Canon, Panasonic og specielt Sony.

Konklusion

Det er en rigtig god recorder, som Atomos har lavet. Gode funktionaliteter. Den rigtige størrelse til DSLR-brugere. Et godt forhold mellem pris og kvalitet. Er man til HDR, er den en simpel nødvendighed. Anbefales ubetinget. 

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Februar 2019

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her