10. december 2013

Alternativer til GoPro

GoPro har sat sig grundigt på markedet for små action cams, som bruges flittigt i branchen. Men står konkurrenterne stille, mens GoPro sætter sig på hele markedet? Der er måske gode alternativer – Monitor Pro ser her på nogle af de mest oplagte.

 

GoPro Hero 3+ - tæt på en nødvendighed i kameratasken – så klar var overskriften på testen af GoPro´s nyeste actioncam. Med 4K optagelse, slowmotion og indbygget WiFi er det et kamera, der er vanskeligt at slå. Det har et renommé for at være stabilt, et der kan holde og ikke mindst levere gode billeder, næsten hver gang.

    

Dertil kommer et vildt tilbehørsprogram. Så selvom konkurrenterne måske har kunnet slå GoPro ved at indbygge LCD display, som skal købes separat til GoPro, ja, så har de ikke haft det omfattende program af holdere, stativer og mounts, som GoPro har. Der er nærmest et til ethvert behov. GoPro har formået at sætte sig på actionkamera-markedet, som Red Bull har på energidrik, når målgruppen er private. Men også i pro-sammenhæng er de dem, man regner med. Og har man først den status, vil andre i branchen også købe næste gang, de har

behovet.

    

Derfor tilbage til hovedspørgsmålet – er konkurrenterne hægtet af? Både ja og nej, må være det mest rigtige svar. For de er langsomt ved at komme efter det – og flere formår at differentiere sig, så de kan dække områder, hvor GoPro ikke kan – endnu i hvert fald. På de næste sider følger en gennemgang af de nærmeste konkurrenter. Det er ikke en test, men produkter, som Monitor Pro har haft hænderne i og prøvet i en kortere periode.


Panasonic HX-A100
Panasonic har kæmpe know-how med camcordere, og deres approach til et action-cam, som de kalder et bærbart kamera, er forfriskende anderledes. Tanken er, at man har et lille hus med objektiv og resten af elektronikken –
herunder betjeningsboks for sig selv er god. De to er forbundet via 1,5 meter kabel, som ikke kan forlænges. Styreboksen, der også indeholder MicroSD kortlæser kan bæres på armen i medfølgende holder eller i en lomme.

    

Ideen med at have objektivet i eget lille hus er smart på flere punkter. Dels fylder det ikke meget, og det kan sættes i en holder (som medfølger), som kan sættes ved øret, så man kan filme point of view ret let. Holderen sidder dog ikke særligt godt fast, og da objektivet også vejer lidt – plus at kablet kan rykke i det, betyder det, at man skal finde en anden løsning, hvis man vil sikre, at det sidder helt godt og ikke forskubber sig under optagelserne. Når der skal filmes håndholdt, er løsningen også god, da det er let at gå rundt med kameraet og filme vanskelige steder. Endvidere har det den fordel, at du kan sende live fra kameraet til en anden enhed, samtidig med du optager. Altså mulighed for at kunne have en skærm, hvor du ser optagelsen andetsteds, så længe det er inden for rækkevidde. Der sendes på 2,4 GHz båndet og er kompatibel med 802.11 b/g/n.

    

Der optages som sagt i Fuld HD, mens stillbilleder kun har en 2,8 megapixel opløsning. Det er nok lige i underkanten, selv for amatører. Film optages i MPEG-4 AVC format i 16:9. Der er endvidere mulighed for at lave automatiske optagelser for hvert 3, 5, 10, 30 eller 60

sekunder.

Fakta
Opløsning film: Fuld HD
Stillbilleder: 2,8 MP
Wi-Fi: Ja
Pris: kr. 1.700,- ekskl. moms.

For:
-Opbygningen med separat objektiv og
  styreenhed
- Wi-Fi

Imod:
- Kabel mellem objektiv og styreenhed kan ikke udskiftes
- Lav stillbilledopløsning.


JVC Addixion GC-XA2
JVC er ultrakompakt som det nyeste GoPro, men modsat dette er det født med et indbygget 1,5” LCD display, der kan bruges både som viewer og til opsætning. Displayet er meget lille, og opløsningen ikke specielt god – men det er brugbart, når man ikke lige har tid eller mulighed for at have en tablet eller smartphone tilsluttet. Dertil har det den fordel, at det uden beskyttelsesetui kan klare vand ned til 5 meter, samt frost, støv og rystelser. Så det er bare at tage det ud og i brug. Der findes ekstra beskyttelsesetui, så det kan klare endnu flere knubs.

    

Kameraet er som sagt ultrakompakt, men JVCs know-how med at lave pro video skinner igennem ved, at de få betjeningsknapper både er store og gode at betjene. De sidder helt rigtigt og intuitivt korrekt.

    

Der er dog, som mange af konkurrenterne, primært tale om et kamera til adrenalin jægeren, der vil filme sine optagelser og mindre til probrug. Det fine ved JVC er håndterbarheden og de mange indbyggede kreative filtre og funktioner – herunder mange gode effektfiltre. Enheden kan sende direkte via WiFi, der kan uploades til sociale medier, og der er en app til Android og iOS, så man kan styre enheden remote og samtidig have en monitorfunktion. Som vi ser det, er det et kompakt og billigt kamera til low-end produktioner set med pro-video øjne. Tilbehørsprogrammet er ikke voldsomt og mangler stadig en del for at være på højde med GoPro.


Fakta
Opløsning film: Fuld HD
Stillbilleder: 8 MP
Wi-Fi: Ja
Pris: kr. 1.700,- ekskl. moms

For:
- Kompakt
- billigt
- indbygget LCD kamera.

Imod:
- Tilbehørsprogram
- billedkvalitet (afhængig af behov).


Sony HDR-AS30V
Sony er på nogle områder en seriøs konkurrent til GoPro. Dels har de deres gode Carl Zeiss Tessa objektiver, CMOR-sensorer, som har ry for at have endog meget lavt støjniveau. Læg dertil WiFi og NFC, Steadyshot kendt fra deres CyberShot kameraer og ikke mindst indbygget GPS. Opløsningen er Fuld HD, og prisen er under 2000 kroner uden moms.

    

Kameraet er ret kompakt – dog større end JVC og GoPro, men det har et komplet og meget omfattende tilbehørsprogram. Sonys tilbehør henvender sig dog primært til action – altså private, der gerne vil filme deres bedrifter. Således er der holdere til hjelm, snowboard og alt i den ”boldgade”. Tilbehøret kan også bruges i proff-sammenhæng, men er altså langt fra så omfattende i denne sammenhæng som GoPro. Men skal man vælge et alternativ, er Sony alt andet lige meget stærke på dette punkt.

    

En anden fordel er, at de har indbygget GPS, så man kan se sin location på optagelserne (også via separat fil, hvis man ikke ønsker at have det med som elektronisk stempel på optagelsen). Desuden er tilbehøret ret billigt – et undervandshus, der går ned til 60 meter koster under 300 kroner, en hovedbøjle-montering under 200 kroner og så videre. I praksis er kvaliteten god fra Sony – vi har prøvet det i en kort periode og kan melde om lav støj, fine steadyshots, men filmoptagelserne er ikke på højde med GoPro, trods alt. Sony skalalligevel ses som en værdig konkurrent, især på den lange bane, hvis de udvikler kameraet til mere pro-egenskaber. Til low-budget optagelser kan det sagtens være en overvejelse – ikke mindst på grund af den lave pris på både kamera og tilbehør.


Fakta
Opløsning film: Fuld HD
Stillbilleder: 11,9 MP
Wi-Fi: Ja
Pris: kr. 1.500,- ekskl. moms.

For:
- Billigt kamera
- billigt tilbehørsprogram.

Imod:
Ikke egnet til pro-optagelse.


Garmin Virb Elite
Garmins bud på et actioncam har været længe undervejs og været ventet med spænding. Grunden er den enkle, at det har en del features, der er unikke. Vi nævner i flæng: 1,4” Chroma farveskærm, indbygget billedstabilisering – herunder korrektion af optisk forværring. Alt sammen features, der burde sikre bedre optagelser, når det går hurtigt. Objektivet er widescreen uden fiskeøjeeeffekt.

    

Nu er kameraet jo lavet af en GPS-ekspert, så man kan styre det (typisk starte og stoppe) via flere af Garmins outdoor produkter som GPS- ure og cykelcomputere. GPS-funktionen sikrer også, at man kan lave profiler, så man kan lave automatiske optagelser efter placering eller fart. Reelt betyder det, at du kan bede Virb om kun at optage, når det bevæger sig med en given hastighed. Fart, placering og endda puls, watt eller andre input fra de trådløse ANT+ enheder, man typisk bruger i sport, kan tilsluttes, så man kan se, hvor det er optaget, hvor mange watt man evt. træder, hvor høj pulsen er og så videre.

    

Fra start skulle der være et omfattende tilbehørsprogram, og desuden vil mange sætte pris på den store tænd/sluk knap på siden, der gør det let at styre, selv med store handsker. Der skydes i HD, og det indbyggede batteri skulle kunne klare op til tre timers filmning. Der er desuden undervandshus som ekstra tilbehør. Set med pro-video øjne er det svært at vurdere, om Virb Elite er en udfordrer til GoPro. De mange features – især GPS optagefunktion er en feature, mange nok vil kunne drage nytte af. Og der er nok heller ingen tvivl om, at det vil blive en succes hos private på grund af Garmin brandet. Men om det er et alternativ i pro-video sammenhæng kræver en test, som vi forventer at kunne bringe i et kommende nummer af Monitor Pro.

Fakta
Opløsning film: Fuld HD
Stillbilleder: 16 MP
Wi-Fi: Ja
Pris: kr. 2.559,- ekskl. moms.

For:
- GPS optagelser
- Chroma skærm.

Imod:
- Ny på markedet

- kvaliteten ikke kendt.

 

 

Af: Peter Hyldahl

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her