Sony x70

2. december 2015

4K i en lille pakke

Vi har kigget nærmere på Sony’s bud på et low-end professionelt 4K-videokamera. PXW-X70 anvender Sonys XAVC-L CODEC til at levere 4K på lavpris SDXC hukommelseskort.

For at nye teknologier skal slå an, er det vigtigt, at indgangsbilletten til teknologien er lav. Nu er 4K ikke en helt dugfrisk teknologi. Og for dens sags skyld er X70 heller ikke helt nyt. Men
kameraet er først fornyligt løftet op til 4K via en firmware opgradering. Vi har set frem til at teste det i forbindelse med 4K opgraderingen, fordi det lover 4K i god kvalitet til lav pris for dokumentar, ENG og det meget lille drama. Kameraet kan optage i både UHD, altså 3840×2160 pixels, alle HD varianter og SD. Så hvad men end har i forvejen, kan kameraet matche det - rent formatmæssigt. Det vejer 1,4 kilo i kampklar udgave med batteri og XLR-håndtag. Alligevel er der en 29 - 348 mm (omregnet til 35 mm) zoom i kameraet, der lander billedet på en 1 tomme sensor. Så det er en seriøs lille 4K-pakke, som Sony er endt op med. Dermed er hele problematikken om ”skal, skal-ikke” gå 4K blevet meget nemmere.

Optimeret CODEC

Kameraet er en Pro-udgave af Sonys AX100 4K konsumvideokamera, idet X70 har fået tilføjet XLR-indgange, en ny CODEC, ny firmware, en ekstra SDXC-kortplads og et nyt greb til kameraet med 3G SDI udgang. Der har været en del snak på diverse video-sites om, at AX100 er blevet opgraderet til 100 megabit/S ved 4K, mens X70 stopper ved 60 megabit/S. Men der er mere end bare tal i spil her. AX100 anvender Sony’s XACXV-S CODEC-variant, mens X70 anvender XAVC-L, der dels er en mere avanceret MPEG4-udgave, dels kan optage med op til 10 bit. X70 kan optage i UHD 4:2:0 med 8 bit og op til 60 megabit/S i long GOP-format. Ved HD optager det med 10 bit, op til 50 Megabit/S og farverummet 4:2:2. Den optagne video gemmes i et MXF-containerformat med plads til metadata. Den anvender en maksimal bitrate på 60 megabit/s ved 4K optagelser, op til 50 megabit/S ved HD og 25 megabit/S ved SD. Kameraet kan også optage i AVCHD 2.0 - format med optil 28 megabit/S, hvor det anvender den sædvanlige krøllede AVCHD-filstruktur. En lidt interessant ting er, at kameraet kommer som HD-kamera, hvor der skal tilkøbes en 4K opgradering, efter at kameraet er opgraderet til firmware version 2.0, for at man kan udnytte det helt. Denne opgradering burde simpelthen følge med kameraet.

God optik

X70 har en 9-111 mm F 2,8-4,5 fast zoom optik, som er Zeiss-branded. Det betyder, at der er mulighed for noget, men ikke meget smal dybdeskarphed. Den lange ende af optikken får samme dybdeskarphed som en 110 mm 35 mm fuld frame optik på blænde 12. Man skal derfor ret tæt på for at få en smal dybdeskarphed, men det er muligt. Og det kan endda lade sig gøre i dagslys. Optikken har tre niveauer af ND-filtre , der aktiveres manuelt med en omskifter bagest på kameraet. Autofokus er glimrende, men en del søgende i svagt lys. Den indbyggede ansigtsfokusering fungerer rigtig godt, og kan med lidt varsomhed være rigtig nyttig.

Skarp billedkvalitet med en stor sensor

Kameraet anvender en et-tomme sensor på 13,2 x 8,8 mm, hvilket giver en cropfaktor på 2,7 gange i forhold til en 35 mm fullframe sensor. Hele sensoren har 20,9 megapixel, hvor der i praksis anvendes et 14 megapixel udsnit af sensoren, idet X70 optager i 16:9. Ved HD-optagelser betyder det, at billederne bliver særdeles skarpe på grund af nedsamplingen.

Selv om sensoren er på 20,9 mega-pixel, er den støjsvag. Man kan uden problemer sætte gain til 15-18 dB uden at få mere end mærkbar billedstøj. Over 18 dB, som er ækvivalent til 6400 ISO på dette kamera, begynder billedstøjen at være synlig. Jo mindre pixels er i fysisk størrelse på en sensor, jo mere støj vil der være. Men kombinationen af en støjsvag sensor og en kraftig Bionz X Sony billedprocessor holder støjen i skak på dette kamera. Kameraet har logprofiler og har samme billedjusteringsmuligheder som de større Sony kameraer.

Der er både elektronisk billedstabilisering og optisk billedstabilisering i kameraet. Bruger man den elektroniske stabilisering lægges der 8% til brændvidden, sådan at kameraet får et 31-376 mm zoom-område ved brug af den optiske zoom, idet et areal af sensoren bruges som bufferområde. Som supplement til den optiske zoomer er der digitale zoom.

Sonys intelligente udgave med maksimalt 2 gange zoom - kaldet Clear Image Zoom, er faktisk rigtig god. Den varierer nedsamplingen fra sensoren og holder dermed billedkvaliteten på næsten samme niveau som den optiske zoom. Ved 4K er den digitale zoomfaktor dog kun 1,5 gange, hvilket forlænger zoomen til 576 mm.

I brug

Zoom-funktionen er fin, og det er i høj grad muligt at variere zoom-hastigheden fra langsom til pæn hurtig. Der er to zoom-kontroller på kameraet. En på håndtaget og en på top-håndtaget. På optikken er der en enkelt kontrolring, som kan skifte mellem zoom- og afstandsindstilling. I fronten af kameraet er der en drejekontrol, som bruges til at styre de variable funktioner.

Af forunderlige årsager har Sony ikke forsynet kameraet med LANC til fjernbetjening af zoom og start/stop. Der er i stedet et specielt Sony stik, så funktionen er der, den er bare svær at få fat i. Det er dog muligt at få adaptorkabler til kameraet, sådan at man kan anvende kameraet med en LANC-fjernbetjening. Movcam laver et kabel, og Sony har også en speciel fjernbetjening.

Der er en dedikeret funktion til fokus-visning, som giver forskellige grader af forstørrelse af billedet. Fokus-feltet kan flyttes rundt med det lille joystick, som sidder på kamerahåndtaget.

Hvidbalance styres udelukkende via menu-systemet Der er både peaking- og zebramuligheder på kameraet, som også har fokus- og eksponeringshjælp.

Kameraets berøringsfølsomme LCD-søgerskærm på 3,5 tomme er glimrende, og der er en OLED søger, som er rigtig god. Kameraer har fem programmerbare knapper, så det er muligt at sætte betjeningen, som man vil.

Konklusion

X70 leverer fremragende billedkvalitet til et meget fornuftigt prispunkt. Et-tomme sensoren i kombination med Zeiss optikken leverer støjsvage og knivskarpe billeder. Det er et godt, kompakt professionelt 4K kamera, som tilmed er prissat næsten til HD-pris. Har man behov for et lille HD-kamera, er X70 et godt valg, som man senere kan vælge at opgradere til 4K. Alternativt kan man bare hoppe ud i det og købe 4K opgraderingen med det samme.

Af: JOS Svendsen

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her