Aalborg Universitet Epson projektor

Af Birgit Waltenburg, 8. marts 2018

Universitet skruer helt op for lyset

Gennem de seneste par år har Aalborg Universitet optimeret deres AV-setup. Målet er at effektivisere it-driften med fokus på brugervenlighed, og det sker bl.a. ved at rydde op i listen af leverandører, så der er en rød tråd i sortimentet. Senest har universitetet indkøbt fem installationsprojektorer til auditorier og aulaer og valgte samme producent som for de resterende 350 mindre projektorer, der hænger i undervisningslokaler i de forskellige afdelinger.

"Tidligere havde vi mange forskellige brands, men nu kører vi kun Epson. Det er måske en større investering i starten, men produkterne holder, og vedligeholdelsesomkostningerne er væsentligt lavere. Før havde vi lampeprojektorer i vores auditorier, og her skulle lampen udskiftes ca. en gang om året. Det var en udgift på kr. 30.000-40.000. Nu er vi gået over til laserprojektorer, der holder ca. fem år. Samtidig er billedet skarpere på laserprojektorerne, så brugeroplevelsen er bedre hele vejen rundt," forklarer Per Hjul Mouritzen, Teknologi Manager på Aalborg Universitet.

Når der indkøbes nyt AV-udstyr, sørger de AV-ansvarlige for at undervise it-folkene i brugen af udstyret, ligesom de sørger for, at underviserne har mulighed for at få de instruktioner, de har brug for. Det er en bevidst strategi fra ledelsens side, at Aalborg Universitet vil være førende på it- og AV-området. Det kræver, at der allokeres de nødvendige midler, at man tænker langsigtet, og at man udviser tålmodighed, da det er en transformation, der må implementeres over tid.

I alt hænger der 350 mindre projektorer fordelt ud over universitetets afdelinger til brug i de mindre undervisningslokaler. Men for nylig ønskede Aalborg Universitet at indkøbe et antal større projektorer til deres aulaer og de store auditorier. Grundet opgavens omfang blev den sendt i udbud.

Da projektorerne var til brug i store, lyse lokaler, hvor det ikke er tilladt at lave mørklægning, var et af kravene, at der skulle være power på lyset. Service – og muligheden for at benytte projektorerne med eksisterende programmer – blev vægtet højt, ligesom produktets kvalitet udgjorde omkring 50 procent af beslutningsgrundlaget. Derudover fulgte man Avixas standardkrav, som bl.a. omhandler lærredstørrelse og dækning af lyd i lokalerne. Leverandørerne var indbudt til at præsentere de produkter, de mente kunne imødekomme de opstillede krav på bedste vis. Aalborg Universitet endte med at vælge AV CENTER til opgaven, og dermed faldt valget på markedets mest lysstærke laserprojektor, Epson EB-L25000U, som var den anbefaling AV CENTER og Epson i samarbejde var nået frem til. Med 25.000 lumen leverer den et særdeles skarpt billede – selv i lokaler med meget dagslys.

Når undervisningen igen går i gang, er der specielt én ting, Per Hjul Mouritzen tror, der vil blive lagt mærke til. "De lampeprojektorer, vi tidligere brugte, var længe om at starte op, fordi lampen skulle varmes op. Det er vi ude over med laserprojektorerne, der nu er installeret. De starter hurtigere op end lærredet kan nå at køre ned! Mon ikke det kan give nogle positive reaktioner?"

 På Aalborg Universitet arbejdes der hele tiden på at optimere it og AV for at sikre den mest effektive drift, den bedste brugeroplevelse samt hensyn til miljøet. Og her bliver brugerdata fremover et centralt element.

"Vi er ved at koble samtlige projektorer på vores netværk. Det giver os mulighed for at analysere, hvordan de bruges i praksis, herunder hvilke fejl eller udfordringerne brugerne oplever. Med de data kan vi lave de nødvendige justeringer eller tilbyde assistance, hvor der måtte være brug for det. Samtidig har det den positive miljøeffekt, at vi kan slukke en projektor, hvis den står tændt i et lokale, der ikke benyttes," fortæller Per Hjul Mouritzen.

At Aalborg Universitet er langt fremme på it og AV er blevet bemærket af andre universiteter. Per Hjul Mouritzen siger, at man sparrer meget med hinanden uddannelsesinstitutionerne imellem, og at andre kommer forbi for at se, hvordan de gør.

ProAV Digital

Forside8 20 www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Hybridkamera

  • Kvinder i branchen

  • Damhuskroen

  • Merging Anubis

  • Lyd til streaming

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her