Koncert joel amissa

Foto: Joel Amissa on Unsplash

Af Birgit Waltenburg, 21. april 2020

Manglende klarhed kan få fatale konsekvenser

De lider i AV-branchen. Specielt i branchens udlejningsdel, som reelt er tvangslukket. Og hjælpepakkerne fra regeringen hjælper ikke meget, når man samtidig har lukket ned for alle større arrangementer til udgangen af august. Branchen efterlyser klarhed – ellers får det alvorlige konsekvenser for mange virksomheder og ansatte.

I AV Brancheforeningens udlejningsdel føler man sig overset af politikerne. For mens nogle brancher bliver kompenseret hundrede procent, fordi politikerne har tvangslukket dem, får de kun 80 procent kompensation i AV-branchens udlejningsdel, selv om den de facto også er tvangslukket med forbuddet mod store arrangementer.

Samtidig undrer man sig over, at regeringens hjælpepakker ikke er blevet forlænget til efter 8. juni, når man reelt har aflyst alle koncerter, festivaller og andre større arrangementer til udgangen af august, som er den absolutte højsæson for udlejning af AV-udstyr.

”For hele udlejningsdelen af vores branche kan det få fatale konsekvenser, hvis vi ikke snart får noget klarhed for fremtiden, og hvis ikke hjælpepakkerne for den del af branchen bliver forlænget til langt ind i efteråret eller ind i 2021,” siger Torben Pedersen, næstformand i AV Brancheforeningen, der både repræsenterer udlejningsdelen og en salgs- og installationsdel.

”Vi sætter pris på de hjælpepakker, der er givet indtil nu, men med forbuddet mod store arrangementer frem til udgangen af august har man fjernet hele eksistensgrundlaget for udlejningsdelen af vores branche i mindst et halvt år. Udlejningsdelen fik de første coronarelaterede aflysninger helt tilbage i starten af februar, og foreløbig er kalenderen ryddet til udgangen af august. Vi er de facto tvangslukket, men får ikke hundrede procent i kompensation som for eksempel frisører og butikker i storcentre. Der burde gælde samme regler.”

 

Læs også: En hel branche er lukningstruet

 

Han understreger, at situationen er den samme for alle de brancher, der leverer scener, lyd, lys, hegn, toiletvogne og mandskab til events, og han frygter, at man overser hele den gruppe, når man åbner Danmark op igen.

”Ud over en forlængelse af hjælpepakkerne, som er tvingende nødvendigt, er det helt afgørende, at der snart bliver præsenteret en plan for genåbningen. Og nogle klare retningslinjer, for der er ingen, der tør arrangere noget som helst, når de ikke ved, hvad de skal forholde sig til, og det går ud over alle de brancher, der leverer udstyr til events og arrangementer,” siger Torben Pedersen og tilføjer:

”Samtidig er politikerne nødt til at forholde sig til, at arrangementerne ikke kommer tilbage i samme øjeblik, man åbner samfundet op igen – langt fra. Det tager oftest flere måneder og halve år at planlægge den slags ting – også for vores cooperate-udlejning til konferencer og messer i udlandet, for der er ingen virksomheder, der tør sende deres medarbejdere ud i verden til den slags før en gang i 2021.”

Han understreger, at han ikke er sundhedsfaglig ekspert og derfor ikke hverken kan eller vil forholde sig til, hvad der skal åbnes op og hvornår. Til gengæld efterlyser han noget at forholde sig til.

”Vi ved, at vi ikke tjener en krone før tidligst i september, og samtidig får vi kun hjælp til 8. juni. Det skisme kan tvinge os til at fyre de mennesker, som vi foreløbig har sendt hjem på kompensation. Og hvor lidt vi end vil det, kan det blive nødvendigt, hvis vi ikke meget snart får noget sikkerhed fra regeringen. Får vi ikke det, vil det få fatale konsekvenser for mange virksomheder i vores branche,” siger Torben Pedersen.

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her