Brorfelde observatorium

Af Birgit Waltenburg, 6. juli 2017

Digital renovering på observatorium

Brorfelde Observatorium syd for Holbæk var for få år tilbage i risiko for at ryge ned i glemslens sorte hul. Men en fredning og efterfølgende renovering med intelligent lyd, lys og billeder har gjort observatoriet til et udflugtspunkt for alle med interesse for himlen, stjernerne og observatoriets historie.

Indtil 1996 spillede Brorfelde Observatorium en væsentlig rolle i den danske og internationale forståelse af astronomi. Både garvede astronomer, videbegærlige studerende og grundige håndværkere havde deres daglige gang på Brorfelde Observatorium, der var en levende arbejds- og forskningsplads. Døgnet rundt var observatoriet bemandet af mennesker, der brændte for astronomien.

Lukningen i 1996 betød, at Brorfelde Observatorium var i risiko for at ryge ned i glemslens sorte hul. Men en fredning i 2009 og et salg til Holbæk kommune satte en proces i gang. En omfattende renovering blev sat i værk med målet om at gøre observatoriet til et attraktivt udflugtspunkt for alle med interesse for himlen, stjernerne og Brorfelde Observatoriums historie.

Kvorning design og kommunikation fik totalentreprisen på indretningsopgaven, og designbureauet blev hurtig sporet ind på, at AV skulle være i højsædet for at skabe den oplevelse, de ønskede at give til de fremtidige besøgende på observatoriet.

- Vi ledte derfor efter en samarbejdspartner, der kunne understøtte denne vision, og valget faldt på Informationsteknik, vi har samarbejdet med tidligere, og som har mange års erfaring med AV- og it-løsninger til blandt andet museer og udstillinger, fortæller Arne Kvorning.

- Respekten for de historiske rammer var vigtig, så vi trak på medarbejdernes tekniske knowhow og erfaringer fra tidligere projekter for at komme frem til, hvordan vi kunne inkorporere ny teknologi til at understøtte historiefortællingen, men samtidig gøre det så usynligt, at det ikke greb ind i den sjæl, der hviler over omgivelserne, fortæller Jens Thulstrup, direktør hos Informationsteknik.

Kombinationen af autenticitet og teknologi

Ved hjælp af flere mock ups og testopstillinger kom Informationsteknik og Kvorning sammen frem til de bedste løsninger til observatoriet. Blandt andet gamle tv-kabinetter, der blev udstyret med moderne fladskærme, så de giver illusionen af at se billeder på et billedrørs-fjernsyn fra 60’erne og skjulte projektorer, der ved hjælp af tekst og billeder fortæller historier på observatoriets vægge. Og intelligent lys, der sammen med resten af installationen først tænder, når der kommer besøgende på observatoriet. Dette for at spare for strømmen og derved gøre museet så miljøvenligt som muligt.

Publikum har taget godt imod Brorfelde Observatorium, der er blevet et yndet udflugtsmål for både skoleklasser, foreninger og andre med interesse i astronomi og lokalhistorie. Således har flere end 20.000 besøgende allerede lagt vejen forbi bakketoppen. Og senest er arbejdet omkring renoveringen af observatoriet blevet indstillet til Renover-prisen, der er stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.

Foto: Holbæk Kommune

ProAV Digital

Forside8 20 www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Hybridkamera

  • Kvinder i branchen

  • Damhuskroen

  • Merging Anubis

  • Lyd til streaming

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her