Founders Daniel Morten Kasper

Her ses stifterne af Wedio, fra venstre: Daniel V. Sand, Morten Aebeloe og Kasper Vesth.

Af Jens Walther, 10. marts 2020

Wedio - en udlejningsplatform til filmudstyr

Du kender fornemmelsen. Du har købt godt med udstyr til videoproduktionen, men det bliver ikke brugt intensivt nok. Hvad med at det blev lejet ud i de stille perioder, under ordnede forhold, med forsikring, og til andre brugere, som er lidt i samme situation som dig!! Fra bruger til bruger, i tidens ånd.

Det er den enkle, men geniale idé bag platformen Wedio; tænkt, skabt og udført af tre initiativrige unge med en god iværksætter trang. Daniel Sand er en af idémændene, og han fortæller:

”Alle vores udlejere, små som store, bestemmer selv alt om deres udstyr. De sætter selv priserne og de vilkår, som de vil leje udstyret ud til. De bestemmer selv, hvilket af deres udstyr, som er ledigt og tilgængeligt på et givent tidspunkt, og de bestemmer selv, om de vil acceptere en forespørgsel og en udlejning. Wedio sørger for at sætte platformsrammen, så den bliver tryg, overskuelig og gennemsigtig. Og vi sørger selvfølgelig også for forsikring af udstyret.”

Wedio har en global forsikringsaftale med AON, den første af sin slags for filmudstyr. Så udstyret kan tages med i hele verden, hvis der er behov for det. Forretningsmodellen er også klar og enkel. Når en udlejning er etableret igennem Wedio, så betaler udlejer 12% af udlejningsprisen til Wedio, mens lejer betaler 5%.

 

Du kan læse ProAV Magasinet Marts 2020 lige her

 

Idé og opstart

Wedio er et rigtigt iværksætter eventyr. Undervejs i sit studieforløb i en marketing uddannelse tjente Daniel Sand til studierne ved at lave små videoproduktioner. En dag ønskede en kunde specifikt og dyrt udstyr til en produktion, og her erfarede Daniel, at det var dyrt og besværligt at blive lukket ind i den verden, hvor der kunne lejes filmudstyr i en vis klasse. Det satte en tanke eller to i gang, og da Daniel skulle aflevere speciale ved studieafslutningen, blev specialet netop at udtænke og etablere en ”fiktiv” forretningsmodel, hvor udlejning af filmudstyr var lettere, billigere og en fordel for både udlejere og lejere; og hvor den moderne ”deleøkonomi” var dybt integreret. Under dette speciale havde Daniel kontakt til ca. 400 brugere, de fleste både lejere og udlejere, og han kunne se en realistisk fremtidig forretningsmodel i dette. 

Han kontaktede Morten Aebeloe, som har en økonomisk baggrund, og Kasper Vesth, som er ekspert i at designe og kode den tekniske platform, og de tre blev ophavsmænd og ejere af Wedio. I december 2018 blev Wedio platformen lanceret.

Som en del af iværksættereventyret blev Wedio en af kun elleve globalt udvalgte firmaer blandt 400 media ansøgere, der fik tildelt Startupbootcamp, som er et industrifokuserende accelerationsprogram. Derfor er Wedio lige kommet hjem fra et fire-måneders langt ophold i Amsterdam, hvor de har været igennem en fantastisk firma- og platformsudvikling under Startupbootcamp’s vinger.

”Vi er kommet ufattelig godt i gang under hensyn til, at vi er en to-sidet markedsplads. Wedio ejer jo ikke noget udstyr, vi faciliterer bare. Vi skal være de bedste til at matche udlejere med de behov, som lejerne har. Det har vi formået at gøre det ret godt i Danmark indtil videre. Vi har over 1.600 verificerede medlemmer i Danmark; et stort tal, når vi tager i betragtning, at det er professionelle branchefolk inden for en ret smal branche.”

 

Se video her

 

Samarbejde og community

Platformen fungerer sådan, at det er udlejerne, som sætter retningslinjerne for de produkter, de lægger op. De bliver selvfølgelig guidet på platformen omkring, hvordan de bedst præsenterer deres produkter og dem selv som udlejer, så de netop bliver attraktive for lejerne. Wedio tilbyder et gratis lead-in program for nye udlejere, hvor Wedio tager sig af at lægge de første produkter op på platformen. Gode billeder, video, beskrivelser og små guides om, hvordan udstyret benyttes giver flere udlejninger, så derfor anbefaler Wedio, at brugerne selv tager hånd om dette efterfølgende. Daniel fortæller, at de regner med at fortsætte den lead-in service, for det giver en kommunikation mellem platform og brugerne, som er givtig for begge parter.

”Medlemmerne på platformen opbygger profiler og historik; hver gang, der er blevet lejet eller udlejet, giver de hinanden feedback og jo bedre en profil, du har på platformen, jo mere attraktiv er du, både som lejer og udlejer. Vi troede, at hele vores værdigrundlag handlede om at udleje udstyr godt og billigt; men det har vist sig, at lige så vigtigt er den værdi, som bliver skabt ud over det. Det er interessant for dig som bruger at leje i lokalområdet, fordi du kan få en helt anden oplevelse ved at snakke med ejeren af udstyret. Det er hele community indholdet, som bliver en vigtig merværdi for Wedio. Vores medlemmer mødes, de snakker, og de gør hinanden bedre; og de får skabt nogle vigtige kontakter.”

De gængse udlejningshuse inden for filmudstyr vil måske betragte Wedio med en vis skepsis, men Wedio har været inkluderende og taget initiativ til at få udlejningshusene med på platformen. Det giver en større bredde i det tilgængelige udstyr, og udlejningshusene bliver derved en del af det community, som Wedio allerede har opbygget.

”Hvorfor skulle udlejningshusene ikke være interesseret i at møde filmfolk tidligere i deres karrierecyklus. De udlejningshuse, vi har på nu, er særlig glade for netop det punkt. De møder simpelthen deres kunder tidligere end i det sædvanlige system.”

 

Du kan læse ProAV Magasinet Marts 2020 lige her

 

Udvidelse til andre byer

Wedio kontoret ligger i Aarhus, hvor de nu sidder ti mand. De har selvfølgelig også en lokal partner i København. De har vilde planer om at udvide konceptet til mange andre byer. Her bliver ikke snakket lande, men byer, netop for at holde udstyrskapaciteten, det lokale og community ånden i fokus. Wedio er netop startet op i Berlin, Amsterdam og London, i tæt samarbejdet med lokale partnere. ”Lokale helte”, som Daniel Sand ynder at kalder dem i bedste community jargon. 

 

Artiklen er fra ProAV Expo - Marts 2020

ProAV Digital

ProAV2 Forside NET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Videoredaktion
  • AVID Carbon
  • Mikrofon til tasken
  • Midas Heritage
  • Morten Raarup
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her