25. september 2013

Vindhætter er højteknologi

Det er ikke en kæmpe fabrik eller en med avanceret måleudstyr der møder dig, hvis du besøger Reinhardt i udkanten af Frederikshavn. Her er det mange års erfaring og godt håndværk, der betyder at man her producerer mikrofonhætter til verdens førende producenter. 

 

Om det er fordi, det blæser meget i det nordjyske, at man her producerer nogle af verdens bedste vindhætter, er nok en sandhed med modifikationer. Men den er god nok – hos Reinhardt laver man OEM vindhætter til nogle af de allerstørste spillere på markedet. Du kan få alt fra pelse, Zeppelins til pistolgreb mikrofoner. Men også vindhætter til special mikrofoner og meget andet.

    

Bag Reinhardt står Rodney. Han er kendt i branchen gennem mange år af insiderne, men hos det brede publikum er det nok de færreste, der kender til manden, der ér Reinhardt. Vi møder ham i beskedne og hyggelige omgivelser lidt uden for Frederikshavn, hvor et par villaer huser produktion og virksomheden Reinhardt – privathuset ligger i øvrigt lige ved siden af. Rodney er lydmand og uddannet inden for elektronik i 1971 hos BBC i hans fødeland England. Her var han blandt andet lydtekniker på Top Of The Pops i to år. Lysten til at komme ud i verden var dog stor, og han fik orlov i tre måneder. Det førte ham til Danmark, hvor han startede som DJ. Det trak også, at man dengang kun skulle betale 25% i skat, så han begyndte at turnere i hele Danmark og Europa og kom aldrig tilbage til England.


Arrogant sælger var startskuddet
Rodney begyndte at lave freelance radio og alt muligt andet gennem årene, inden han kom til Ålborg Universitet, hvor han i 11 år stod for udviklingen af instrumenter til smerteforskning og high power laser på instituttet. Nedskæringer på Universitetet betød, at han fik et bijob for at sikre fremtiden, hvis han skulle blive fyret. Han startede med at producere video og ringede til Rycotes importør for at købe en vindhætte. Sælgeren var arrogant og sagde, at hvis Rod ville købe en ordentlig mikrofon, ville han overveje at sælge ham en vindhætte! Derfor valgte Rod at lave sin egen – hans nabo var syerske, og han fik hende til at sy den efter hans design. Den brugte han så i sin egen produktion, og en dag blev den spottet af en TV fotograf – det rygtedes derefter hurtigt i branchen, at her var noget, der virkede bedre end det meste på markedet. Samtidig begyndte Rodney at sælge på eBay, og det betød, at der hurtigt kom gang i ”butikken”.

Fandt en niche i markedet
Rodney havde fundet en niche i markedet, der ikke var lukket. ”Den første måned solgte vi for 20.000 kroner, hvilket er meget. Jeg kan huske, vi havde papkasser overalt – selv i soveværelset. Så jeg overtog en lukket forretning ved siden af, og allerede efter et år var det også for småt. Derefter flyttede vi til Frederikshavn og senere til, hvor vi er nu”, forklarer Rodney. Forretningen gik så godt, at han selv valgte at gå på halv tid på universitetet.

    

Rodney har brugt sin viden, intuition og ikke mindst læst til, hvordan man laver de bedste vindhætter. Via annoncering og især messer er den lille danske virksomhed nået ud til nogle af de største spillere på markedet. Der er således flere store producenter, vi ikke må nævne. ”Kunder som disse er meget krævende. De har mange sider dokumenter med krav, vi skal overholde. Det både til teknik, miljø, udsugning, og at vi blandt andet ikke bruger børn som arbejdskraft. Det er store virksomheder, som har egne laboratorier, som blandt andet kan analysere den lim, vi bruger”, forklarer Rodney, der også fortæller, at disse virksomheder jævnligt kommer på besøg for at kontrollere det hele. Rodney tilføjer i øvrigt, at de endnu ikke har haft nogle klager over analyserne eller fået et produkt retur, der ikke var godt nok fra disse store producenter og tilføjer også, at de alt andet lige er ret flinke mennesker, trods alt!


Højteknologisk skum og pelse
At producere vindhætter er ikke bare at tage en gang skum eller pels og forme efter mikrofonen. Hos Reinhardt bruger man blandt andet skum, som er 20 (tyve!) gange dyrere i indkøb end det mest gængse. Man køber også syntetisk pels, og selv om man køber store mængder, er det svært at få samme kvalitet bare et par år senere. Så man er konstant på udkig efter nye pelse.

    

Alle materialer bliver gennemtestet og ikke mindst målt, så man overholde de ret strenge krav, man selv og kunderne definerer. Den skum, man bruger, er en kemikaliefast skum, som ikke tager skade af lys og UV stråler. Det er faktisk samme skum, man bruger i benzintanke i biler til statsoverhoveder. Det sørger for, at en kugle fra en attentatmand kan penetrere tanken uden at denne går i brand.

    

Forskellen på dette materiale og almindeligt skum er konstruktionen, som er en åben cellfoam, der er helt anderledes end de materialer, man oftest bruger til vindhætter. Det er lidt af en videnskab, som kræver matematik og formler for at regne ud, om de også kan bruges i praksis. Alle frekvenser skulle jo gerne nå igennem til mikrofonen!

    

Ud over vindhætter til OEM produktion har man også mange kunder, der bestiller en specialproduktion. Det kan eksempelvis være til surroundmikrofoner. Her er man eksperter i at kunne lave det helt specifikt efter kundens ønsker. På denne konto har Reinhardt mange kunder.


Outsourcer dele af produktionen
I dag er man ved at outsource dele af produktionen. Dels vil Rodney gerne have lidt mere tid til sig selv efter igennem mange år at have arbejdet 12-16 timer om dagen 7 dage om ugen. Han har ikke været på en ferie i 8 år, så det er tiltrængt. Selvom dele af produktionen flytter til anden lokation, vil det stadig være folk, der har arbejdet hos Reinhardt, der vil stå for det praktiske. Og på den måde er kvalitetskontrollen også på plads. Dele af produktionen er i øvrigt ikke flyttet længere væk, end Rod selv kan kontrollere, at alt er fuldstændig i orden.

    

Selvom Rodney søger at få mere tid, vil man stadig opsøge nye markeder, gå på messer og så videre. Og du vil også kunne møde ham på næste års MonitorExpo. Her vil du have chancen for at møde en af branchens iværksættere, som endnu engang har bevist, at vi i lille Danmark har en know-how, der kan bruges og er kendt langt ud over landets grænser. For det er alt andet lige imponerende, at en lille dansk virksomhed producerer til nogle af de mest respekterede virksomheder i branchen.

 

 

Af: Peter Hyldahl

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her