V360

Af JOS Svendsen, 8. september 2017

Video360 – bred video med smal målgruppe

Årets trend er Video360 eller VR, og vi har haft Virtual Reality-brillerne på og testet teknologien i praksis. Der er både muligheder, men også faldgruber bag al den meget VR-hype. Vi kommer med anbefalinger til brug og gode råd til at komme i gang.

360 graders billeder er, som de flere andre af de hypede trends, langt fra en ny ting. Den første visning af et ”surround”-billede stammer fra 1787. Og var et cylindrisk maleri, der viste udsigten fra Calton Hill i Edinburgh. Det hedder en cyclorama.

De første levende billeder vist i 360 grader var en film om en ballontur over Paris, som blev vist i et cineorama på verdensudstillingen år 1900. Ej heller VR-briller er specielt nyt – de har basis i stereoskopet, som stammer fra 1838.

Nu er alt digitalt, så vi slipper for synkroniserede filmprojektorer i runde biografer og håndholdte 3D-visere. Det kan klares med en mobiltelefon, hvor videoen er optaget med et simpelt kamera.

Men det er godt at lære af historien. For verden er ikke fuld af cineoramaer, og 3D er endt som teknologi mest til børnefilm. Derfor er det lidt interessant, at nogen mener, at lige Video360 er det nye sort her i 2017. Derfor har vi haft en lille flok Video360 kameraer til test og kan melde, at der så sandelig er muligheder i teknologien – under de rette betingelser.

Hvad kan man bruge det til?

Video360 er levende surroundbilleder. Man kan opfatte det som om, man befinder sig midt i en kugleformet biograf. Man kan se i alle retninger, men ikke bevæge sig. VR eller Virtual Reality, som er computergenerede billeder, gør, at man har mulighed for at bevæge sig i den computerskabte verden. Her er det vigtigt at skelne mellem Video360 og VR. Det er nemlig ikke det samme. Video360 er video, der er optaget med 360 graders synsvinkel både vandret og lodret. Virtual Reality er computerskabte billeder eller video, som kan have samme 360 graders synsvinkel som Video360. VR er brugt i computerspil og i high-end simulationer. VR har traditionelt anvendt ret dyre hovedmonterede displays (headsets) med en lille computerskærm til hvert øje. Og sådan et headset kan naturligvis også anvendes til Video360. Derfor bruges VR og Video360 ofte i flæng, men det er ikke det samme. 

En personlige oplevelse

Det næste, man skal være bevidst om, er, at Video360 er en personlig oplevelse. Tilskueren vælger selv, hvor de vil kigge hen, og hvornår de vil gøre det. Man kan naturligvis bruge lyd til at guide tilskueren til at kigge det rigtige sted hen, men de behøver ikke at følge ens antydning. Skilte og undertekster er et endnu større problem, da man netop kan overse dem, hvis man kigger den forkerte vej. Og her kommer AR ind. AR betyder Augmented Reality – og er en blanding af Video360 og computergrafik. Siden computeren ved hvorhen man kigger, kan den addere oplysninger til billederne. Pokemon Go er et godt eksempel.

Endelig er Video360 en ren online oplevelse. Der er ikke en flad TV-version, tilsvarende 3D, hvor man kan se en 2D version af en 3D film, uden at tabe det store. Der er ikke dukket nogen enheder op, der kan sættes til et TV og vise Video360 indhold på fornuftig vis. Og der er ingen DVD/Blu Ray skiver med Video360 indhold.

individuelle klip

Så teknologien giver et super stort synsfelt, hvor man selv vælger, hvad man vil se. Det er helt modsat traditionelt TV/film, hvor man netop har et smalt synsfelt, hvor producenten har bestemt, hvad man skal kigge på. Og producenten bestemmer også, hvor lang tid man skal kigge på noget. Det sker ved at klippe. Lige det med at klippe er også anderledes i Video360. I traditionel video klipper man afhængigt af den historie, man gerne vil fortælle. Sådan virker det ikke med Video360. Her afhænger skiftet til næste scene af, hvornår beskueren har kigget færdigt. Så det burde være individuelt for hver beskuer, hvornår der skiftes til næste scene, men det er ikke muligt med den nuværende teknologi. 

Video360 er en opdagelsesrejse

Alt dette gør, at Video360 er bedst i scener, hvor beskueren kan foretage en form for visuel opdagelsesrejse rundt om sig. Og det er den nære horisont, der er tale om. De ekstreme vidvinkeloptikker, der anvendes til Video360 betyder, at objekter meget længere væk end 5 meter fra kameraet bliver meget små. Derfor er det intimscener, vi er ude i. Man skal forestille sig, at beskueren er bundet fast til en drejelig kontorstol midt i et mindre rum, hvor der skal være noget interessant at kigge på hele vejen rundt om beskueren.

Det sætter naturligvis nogle begrænsninger for genrer og emner.

Vi kan se muligheder i ting som Google Streetview-lignende anvendelser, butiksåbninger, zoologiske haver, intim teater, små koncerter, drone-video, dokumentationsformål og lignende, hvor man kan udforske omgivelserne. Streaming af events i Video360 er oplagt, hvis stedet er lille nok. Flere og flere Video360-kameraer understøtter derfor også streaming.

Produktionsudfordringer

Der er to niveauer inden for Video360. Et highend, hvor kameraerne er sammensat af mange enkeltkameraer, som eksempelvis GoPro. Videoen fra de enkelte kameraer sammenføjes derefter i specialsoftware. Det giver mulighed for højere opløsninger end 4K og mulighed for at optimere sammenføjningerne og geometrien. Her starter priserne ved ca. 20.000 kroner.

Så er der et konsumniveau, hvor kameraerne enten har en enkelt hyper vidvinkel optik eller har to modsat rettede super vidvinkeloptikker, hvor kameraet selv sammensætter de to delbilleder. Her starter priserne fra under 2.000 kroner. Og det er her vi er i denne artikel.

Alle disse kameraer er små og kompakte, og lidt større end et GoPro. Og ideen fra de fleste af fabrikanterne er, at Video360 er interessant for actionfolket. Derfor er disse kameraer ret robuste. Så er der den anden trend, hvor kameraerne mere er et tilbehør til en mobiltelefon. Her er Samsung og LG eksponenter for denne trend. Det er billige og enkle kameraer, som er nemme at betjente og fine til Facebook.

Der er også lidt forskel på, om kameraerne primært er til foto eller video. Foto360 kan i nogle tilfælde være smartere end video, hvis det drejer sig om statiske objekter, som for eksempel museumsoptagelser. Man kan nemlig zoome i foto360 billeder, idet beskueren kan foretage en digital zoom ved visningen på grund af den større opløsning, som typisk er 12 megapixel eller mere. Video360 har ikke denne mulighed i øjeblikket, da opløsningen er for lav.

Men alle kameraerne ligner hinanden på ét punkt. Der er ingen søger på dem. Man bruger en mobiltelefon til at betjene dem med. Der er meget få kontroller på kameraet. Normalt er der ikke mere end en tænd/sluk og en start/stop-optagelse knap. Kameraerne har indbygget WiFi, og man bruger dette netværk til at kontrollere kameraet med.

Søgerfunktionen er lidt anderledes end normalt. Den bruges primært til at se om belysningen er OK, og om objekterne er tæt nok på. Man kan ikke se hele billedet på én gang, men ser samme udsnit som en beskuer vil se det.

Derfor skal man virkelig bruge tid på at checke billedet – eller bare satse på, at alt ser fint ud. Kameraer med to optikker, der dækker hver sin halvkugle har et specielt problem med belysning. Falder der mere lys på den ene optik f.eks. fra solen, vil kameraet kompensere i den ene side af billedfeltet, men ikke i den anden side, sådan at man får en lys og en mørk halvkugle. Her er løsningen at dreje kameraet, så begge optikker rammes ens af lyset.

Man kan starte og stoppe optagelse fra mobiltelefonen, hvilket er snedigere end at bruge start/stop-knappen på kameraet, da man ellers skal klippe dette ud fra optagelserne, idet kameraet jo ser hele vejen rundt.

Alt er App-styret

Når kameraet kører, optager det til dets interne hukommelse. Vi har ikke set kameraer med tidskode, så al synkronisering af ekstern lyd eller andre kameraer foregår manuelt. Efter optagelse kan man checke det optagne via mobiltelefonen, idet det er denne enheds processor, som danner den færdige Video360-optaglse.

De fleste mobiltelefon-apps kan også uploade videoen direkte til YouTube eller Facebook. Nogle af disse apps har også rudimentære redigeringsfunktioner. Der er også mere eller mindre avancerede apps til pc/mac’s, som kan danne komplette Video360 sekvenser. Uheldigvis er der ikke rigtig nogle standarder for Video360.

Det nærmeste, man kommer, er et format, som kaldes equirectangular, som er ens Video360 sekvens i et cylinderformat. Dette format kan umiddelbart redigeres af Adobe Premiere Pro CC 2017. Bruger man Apple Final Cut Pro X skal der bruges et plug-in. Her er det mest brugte 360VR fra Dashwood. Et populært plug-in til Adobe AfterEffects CC er Skybox Studio, som er en del af Creativ Cloud pakken for AfterEffects. Endelig kan man være lidt snedig og bruge consumer programmer som Cyberlink PowerDirector eller Pinnacle Studio 20. Begge programmer er kun til pc, men har et fuldt sæt af Video360-muligheder – og de er billige.

Vi fandt, at det bedste workflow for Video360, var:

  • Eksport fra kamera til mobiltelefon
  • Check optagelsen nøje, specielt belysning og sammenføjning, hvis kameraet er af den type med to modsat rettede objektiver.
  • Dan equirectangular-format i mobiltelefonen
  • Eksporter denne fil til computer
  • Rediger og eksporter til online service

Det er vigtigt at være klar over, at man ikke umiddelbart kan blande Video360 med almindelig flad video i et redigeringsprogram.

Man kan ikke have en enkelt sekvens, der er Video360. Hele videoen skal være dette format. Man kan have normal video inde i en Video360 produktion, men det ender som en buet skærm, der svæver frit. Her skal der bruges redigeringssoftware, som er Video360 parat, sådan at den normale video kan vises rigtigt. Det samme gælder for skilte.

De fleste af Video360 har nogenlunde lyd, men den ender som et 5.1 surround lydspor. Hvis man ikke lige kan håndtere det, så er den bedste måde at slå lyden i mono. Dermed bliver brugere som bruger headsets med lyd ikke forvirrede. Surroundsound-lyden fra kameraet er nemlig orienteret efter kameraets front. Derfor kan man få problemer, hvis man ikke sikrer sig, at kameraet vender den samme vej ved alle optagelser. 

Kreative udfordringer

Siden der tale om 360 graders video, er der ikke noget som hedder bag kameraet. Alt er foran kameraet. Derfor der heller ikke plads til noget crew – eller lys, eller lyd eller andet udstyr, som normalt er uden for billedfeltet. Det gælder for alt; selv det stativ, som kameraet står på. De mere avancerede kameraer kan selv fjerne stativet eller dele af kameraet i optagelsen, men naturligvis ikke resten.

Så proceduren er, at man forbereder optagelserne og derefter gemmer sig ude af synsvidde fra kameraet, som aktiveres via fjernbetjening. Man skal huske at skjule sig grundigt, sådan at der ikke er løse ben, tasker med mere i billedet.

Brug af kunstigt lys kræver endda meget opfindsomhed, hvis lyset både skal skjules og se naturligt ud på samme tid. Det kan være lidt problematisk ved indendørsoptagelser, da Video360-kameraer typisk er småsensor-kameraer med begrænset lysfølsomhed. Ekstern lyd er lidt nemmere, da man kan bruge trådløse mikrofoner.

Naturligvis kan man bevæge et Video360 kamera – man skal bare gøre det meget, meget langsomt og roligt. Det skyldes, at tilskueren kan have et headset på, og urolig, hurtig Video360 kan give søsyge. Så alle bevægelser med kameraet skal lige testes med et VR-headset inden optagelser.

Og dermed også være sagt, at action sekvenser som mountainbiking med et Video360 kamera ikke er af det gode. Her vil optagelser med en drone derimod være helt fantastiske. 

Fremtiden

En del udmeldinger tyder på, at de ekstatiske dage er ved at være ovre for Video360. YouTube er lige kommet med udmeldinger om forsøg på standardisering. Det viser sig, at under 25% af seerne af Video360 ser bagud eller til siden. Kort sagt, man spilder hovedparten af det mulige synsfelt – og båndbredde. Dertil er der ingen standarder for Video360.

Derfor forslår YouTube et nyt standardiseret format, VR180, som kun afbilder en halvkugle foran en. Men så i 3D og med en mulighed for at vise indholdet på en almindelig skærm. Formatet har også minimal forvrængning i forhold til Video360, hvilket gør kameraarbejdet meget nemmere. En produktionsmæssig fordel ved VR180 er, at man ikke behøver at lege gemmeleg, men rent faktisk kan opholde sig bag kameraet. VR180 skulle blive en realitet inden julen 2017, idet LG, Lenovo og Yi skulle have kompatible kameraer på det tidspunkt. Man kan ikke bruge eksisterende Video360-kameraer til VR180, men VR headsets er kompatible med den kommende teknologi. YouTube forventer ikke, at Video360 forsvinder, men fremover primært vil bruges til specialiserede formål.

Vores anbefalinger

Video360 er klart værd at udforske. Og har man lyst til det, anbefaler vi, at man først overvejer om den primære brug er video eller stills. Fordelen ved stills er, at opløsningen er langt højre end video, der topper ved 4K. Drejer det sig for eksempel om at vise en butik, lejlighed, udstilling eller andre statiske opgivelser, så er stills måske et bedre valg end video. Drejer det sig om video, så er minimumkravet, at kameraet er i 4K. Lige nu foretrækker vi kameraer med kun en supervidvinkel optik, da den nuværende generation af kameraer med to vidvinkeloptikker kan have problemer med sammenføjningen af billederne fra de to optikker. Der er dog nye og smartere kameraer på vej, som Garmin Virb 360, der har langt bedre styr på dette problem.

Teknologien

Der er flere mulige teknologier i forbindelse med Video360. Den simpleste er at bruge en supervidvinkel, der peger lodret op. Så skal kameraets processer kun korrigere for forvrængningen. Den anden mulighed er at anvende flere kamera og sammenføje billederne fra dem til et samlet Video360 billede. Jo flere kameraer, der anvendes, jo bedre kan man korrigere for perspektivfejl. Men denne type af kameraer er dyre og kræver meget computerkraft til at sammenføje billederne. Det ideelle Video360 kamera ville anvende 50 mm optikker, som giver en naturlig synsvinkel, men ville være sammensat af minimum131 kameraer. Og beregningerne for at danne et sammenføjet billede fra alle disse kameraer ville være astronomiske. Det samme gælder båndbredde forbruget, da Video360 kræver 4K, idet opløsningen i HD ikke er god nok. Vi har set Video360 i HD. Den lave opløsning er her en klar barriere til en god oplevelse. 

 

Artiklen er fra Monitor Pro - September 2017

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her