26. oktober 2012

Video sniger sig ind på Photokina

Ugen før Photokina var der IBC, hvor man skulle bruge håndvåben for at kæmpe sig frem til et Black Magic

Design kamera. På fotomessen var der en tom cirkel rundt om de par Black Magic kameraer, som Carl Zeiss havde stillet op. Videoafdelingen hos Sony havde også god plads, og der var rige muligheder for uforstyrret at prøve kameraerne. Technicolors stand var helt øde, og vi blev hilst endda meget hjertelig velkommen – ”Endelig et broadcastmedie”.

 

Men alligevel var Photokina 2012 en vigtig videomesse, selv om de fleste af gæsterne ikke havde fokus på de levende billeder. Der var nemlig nogle, der fik en øjenåbner. Ikonet Leica lancerede nemlig en M-model med videomulighed. Og når selv Leica begynder, så er video en vigtig del af foto. Det har Canon, Nikon og Panasonic nu været klar over i noget tid, og deres videoudstillinger på standene var da også velbesøgte.

 

Sony og Samsung er de nye drenge i klassen, og de er klar over, at man er nødt til at ændre spillets regler for at komme på tavlen hos forbrugerne. Samsung havde en gigantisk stand, og viste kameraer med WiFi, hvor det at kunne dele billederne hurtigt ud på nettet var en vigtig ting. Video var en naturlig del af kameraerne hos Samsung, men de havde helt klart blikket rettet mod forbrugerne i den lave ende.

 

Det leder hen til, at tendenserne for denne messe var dels de forbundne kameraer med WiFi og tendenser til mobiltelefon apps, dels full frame-kameraer uden cropfaktor. Canon, Sony og Nikon lancerede alle full frame SLR-kameraer lige inden Photokina. Nikon 600E og Canon 6D endda til priser under 15.000 kr. Sony slap tilmed en bombe i form af et full frame kompaktkamera med en fast 25 Carl Zeiss optik. Ganske vist til en tegnebogsvridende pris af 24.000 kr, men hvis det er Leica, som er konkurrenten, er det meget billigt.    

Canon

Ud over Sony var Canons stand den eneste stand med broadcastkameraer. Interessen var stor, specielt for det nye EOS C100, som rammer et prispunkt under 50.000 kr. Vi så kameraet på IBC, hvor det blev vist for første gang, men Photokina bekræfter kun Canons strategi, hvor det er optikkerne, som gør forskellen. Har man en flok Canon optikker, er det oplagt at investere i et Canon EOS Cinema kamera, da man her kan anvende en traditionel video-workflow.

 

Vi havde mulighed for at prøve C100 i længere tid på messen. Kameraet er både mindre og lettere end C300, hvilket betyder noget for håndteringen. Kameraet ligger simpelthen bedre i hånden. De nye autofunktioner, hvor blænde og afstand kan autojusteres ved tryk på en knap, hjælper også her. Der er ikke kontinuerlig justering af fokus eller blænde. Det skal man lige vænne sig til. Men man lærer hurtigt at arbejde på denne måde.

 

Søgerskærmen er god og sidder fornuftigt. Interessant nok er den indbyggede søger også brugbar, selvom søgeren ikke kan vippe. Det skyldes, at kameraets design gør, at man er tilbøjelig til at betjene det lidt som et DSLR. Hvor C300 og C500 har det bedst på et stativ eller i en rig, så kan C100 håndholdes med lidt snilde. Vi have ikke mulighed for at optage med kameraet, men de optagelser fra kameraet, som Canon viste, indikerer, at håndtering af signalet fra sensoren er meget vigtigt for den endelige video-kvalitet.

 

Det er nemlig samme sensor og udlæsningsteknologi i C100, som er i C300, hvor de tre primærfarver udlæses separat fra sensoren. Det betyder, at AVCHD-komprimeringen får bedre arbejdsvilkår, end det sker med en sensor, hvor udlæsningen sker punktvis.

 

På DSLR-siden var interessen centreret om Canons EOS 6D, der blev annonceret dagen inden messen. Set fra et videosynspunkt er forskellen på EOS 6D og 5D MRK III minimal med hensyn til codec og billedkvalitet, men ikke i brug. Canon har nemlig fjernet hovedtelefonudgangen på 6D. Til gengæld har kameraet fået WiFi og GPS.

Sony

På Sonys stand var der en dedikeret videoafdeling til broadcast, hvor alle nyhederne fra IBC blev vist. Men den mest interessante videonyhed var at finde blandt konsumvideokameraerne. Sony VG900 blev vist for første gang på Photokina og er noget af en revolution. Der sidder nemlig en fuld 35 mm sensor på 24 megapixel i kameraet. Altså ikke en Super 35 sensor, som Canons C300 eller super16 som Black Magic Designs, men en sensor helt uden crop-faktor for 35 mm objektiver.

 

Drejer det sig om small dybdeskarphed med cremet baggrund, er der ikke ret meget, der kan slå VG900. Den store sensor tillader tilmed en tabsfri zoom-funktion, som også virker på faste optikker. Der er endnu ikke nogen NEX-optikker til kameraet, da de nuværende optikker er tilpasset APS-C sensorer. Men Sony medleverer en adaptor til kameraet, sådan at Sonys Alpha-optikker kan monteres på kameraet. Kameraet er en opgraderet version af konsum-modellen VG30, der blev annonceret samtidigt. VG900 kan påmonteres en XLR-adaptor med fuld manuel kontrol over lyden. XLR-adaptoren deles i øvrigt med Sonys full frame kamera A99, der også har videomuligheder.

 

Det interessante er naturligvis, at Sony frigiver dette kamera i en konsumudgave, ikke i en pro-version. Det er sandsynligvis fordi, Sony lige vil lodde interessen først. Der er næppe nogen tvivl om, at en full-frame FS-700 vil slukke salget for modellen med den mindre sensor. Sony påpeger dog, at PL-optikker muligvis ikke kan dække full frame sensorer. I FS-700 er sensoren samme størrelse som Super-35 mm, og dermed er der ingen problemer med at bruge PL- film-optikker.


Panasonic
Hos Panasonic var den store nyhed systemkameraet GH3, der bygger på successen fra GH2, der var et godt og meget billigere alternativ til Canons 5D MRK II. Det nye GH3 går udover AVCHD-standarden og kan optage i en variant af AVCintra direkte til mov-filer. Det sker med en bitrate på op til 72 megabit/s i 1080P50. Sensoren er stadigvæk Micro 4/3 og har 16 megapixel. Alle optikker får derfor en forlængelsesfaktor på 2 på grund af sensorstørrelsen. Kameraet har nu tidskode i videostrømmen, som i øvrigt lagres på SDHC-kort.         

 

GH3 er blevet meget større end forgængeren, da der dels er blevet plads til et større batteri og mulighed for batterigreb. Der var rygter om et XLR-lydmodul til kameraet inden lanceringen, men det er ikke dukket op. Kameraet har dog både mikrofonindgang og hovedtelefonudgang. Der er også WiFi i kameraet, sådan at det kan fjernbetjenes via en smartphone.    

 

Beklageligvis havde Panasonic ikke eksemplarer af kameraet til fri af benyttelse på Photokina. Vores tid med kameraet var derfor meget begrænset, men det virker solidt og velfungerende. Der var ikke nogen oplysninger om dansk pris for kameraet, men det er annonceret til 1.550 GBP i England, så det bliver næppe billigt herhjemme.

 

Der var også nye optikker på vej fra Panasonic. Blandt andet en 42,5 mm F1,2 prototype.


Nikon og Olympus
Nikon havde annonceret D600 DSLR full frame kamera lige inden Photokina. Kameraet optager video i H.264 i optil 1080P25 i Mov-format. Kameraet optager på SDHC-kort i Mov-format. Nikon lover, at HDMI-udgangen kun er det rene signal, sådan at en recorder kan tilsluttes uden problemer. Det er noget, som Canon ikke er for gode til. D600 har både mikrofonindgang og tilslutning for hovedtelefoner. Kameraet har mulighed for at tilslutte en WiFi adaptor, sådan at en smartphone kan bruges som fjernbetjening.

 

D600 er af samme størrelse som 6D, men har fordele i forhold til 6D med hensyn til video. Dog ser det ud til, at D600 ikke kan justere blænde under videooptagelser, hvilket ikke er for heldigt. Der var en velbesøgt afdeling for video på Nikons stand, og Nikon var også på IBC i år for første gang nogen sinde.

 

Hos Olympus var der også et hjørne med et stort videoskilt over. Og her blev der vist Micro 4/3-kameraer med videotilbehør i lange baner. Olympus er dog langt fra så seriøs med video, som Panasonic er det. Det er for eksempel ingen af Micro 4/3kameraerne fra Olympus, der har PAL-billedrater. De optager kun med 30 billeder per sekund og er dermed ikke så interessante for videofolket her i Europa.


Zeiss, SLR Magic og Samyang

Hvis der er noget som optik-fabrikanterne kan blive enige om, så er det at DSLR-video er en fantastisk ting. Der er nemlig kommet efterspørgsel på helt nye typer af optikker. Alle kameraer med mindre sensorer har jo en forlængningsfaktor på mellem 1,5 og 2,3 (Black Magic Design). Det betyder, at vidvinkeloptikker med høj lystyrke lige pludselig er kommet i høj kurs. På eksempelvis et Canon EOS C100 giver en 24 mm samme synsvinkel som en 35 mm på et full frame kamera. Det bliver endnu værre på et Black Magic Camera. Der skal optikken være på 15 mm for at få 35 mm synsvinkel.

 

Dertil kræver video mikrojustering af blænden, så den kanjusteres imellem de traditionelle stilbillede blændespring.

Derfor er der dukket flere nye optikfabrikanter op, der tager bestående optiske design og opfrisker dem til videobrug med helt manuel blænde og afstand. Det er for eksempel Samyang og SLR-Magic. Begge havde ivrigt besøgte stande, hvor der blev kigget optikker, der tilmed er rimelige i pris. Samyang sælger for eksempel en 14 mm F2.8 til 400 USD. Der var en helt ny 10 mm F2,8 med på Photokina sammen med en 85 mm T1,5. Begge kan fås med forskellige fatninger.

 

SLR-Magic har specialiseret sig i ultra-lysfølsomme optikker, som for eksempel en 50 mm F 0,95 til micro 4/3 eller Sonys E-mount. Priserne er moderate.

 

Carl Zeiss havde en gigantisk stand med optikker og annoncerede på Photokina, at man ville udvide tilbuddet til videofolket. Der blev vist prototyper af 12 mm F2,0 og en 32 mm F 1,8 optik. Begge vil kunne fås både med Sonys NEX- og Fujis X-fatning.

 

Optikkerne har både autofokus og autoblænde. Dertil viste Carl Zeiss film- og videooptikker på standen, hvor man kunne melde om stærkt stigende interesse for CP.2 serien af optikker. Men også Schneider Kreuznach viste prototyper af Micro 4/3 optikker. Priserne var ikke kendt for hverken Zeiss eller Schneider optikkerne, men bliver formodentlig tegnebogsvridende.

Og så er der Leica
Ikonet Leica var naturligvis også på Photokina. Rent faktisk havde de en hel hal med god plads. Her var den store nyhed for videofolket det nye Leica M. Det skyder 1080P25/24 i MotionJPG i Mov-filer, der lagres på SDHC-hukommelseskort. Der er mulighed for at montere en elektronisk søger på kameraet i søgerskoen. Her monteres audioadaptoren også. Lyden kan styres manuelt eller automatisk. Tilbehørsstikket ser ud til at være fra Olympus, og søgeren ligner en Olympus søger bare med Leica branding.

 

Der er naturligvis ikke noget, der minder om et HDMI-stik på kameraet, så eksterne recordere er ikke en mulighed. Det ville ellers være godt, for videoen fra kameraet så fantastisk ud. Blandingen af Leica optikker og Leicas billedbehandling gav et helt specielt look for videoen fra kameraet. Og der er slet ikke nogen tvivl om, at ens status stiger til uanede højder, hvis man smækker et Leica M på bordet og siger ”Nåeh ja – jeg er altså blevet træt af al det DSLR-ræs til dokumentarbrug”.

 

Tekst: JOS Svendsen


ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her