ProAV leder6

Af JOS Svendsen, 23. april 2019

Vi skal lære af insekterne

De olympiske lege i 2020 kommer til at give os et par nye teknologier, hvad enten vi vil det eller ej. 8K er en af dem. En anden er 5G mobilnetværk. Og den teknologi er mere velkommen. 10-20 Gbit/S data er rigtig godt. Men der er mere i det end bare at kunne spille games hurtigere og se bedre streamede film på stadig større mobiltelefoner. 

Der er nemlig potentiale for helt nye typer af nye videomuligheder på grund af mulighederne for at sende data til cloud services. Hvad med videokameraer, der automatisk bygger 3D-modeller af alt, hvad de optager? Og som ikke bruger en enkelt optik, men flere optikker der virker som et insektøje. Og den del af billedbehandlingen, der ikke kan klares af kameraets processor, den sendes bare til en cloud service via 5G. Fordelen ved det er, at man kan bygge billedet efter optagelsen. Der kan lægges dybdeuskarphed på, laves zoom, bygges farveprofiler op og alt muligt andet avanceret. 

Det er så lidt interessant, at lige det med dybde og sammenbygge et billede fra mange øjne; det har en myrehjerne kunnet de sidste 200 millioner år. Så vi er ikke for avancerede – men alligevel smarte.

Og teknologien med flere kameraer – tele-, vidvinkel- og dybdeskanning er allerede i de mere avancerede af dagens mobiltelefoner. 

Nokia 9 Pureview har fem kameraer, der alle tager billedet samtidigt. Det samme gør kameraet Light L16, der bygger et 52 megapixel billede fra 16 kameraer. Med stadigt hurtigere computerchips og netværkshastigheder som 5G bliver det muligt at bygge professionelle videokameraer med en flok mobil-kameramoduler og en kraftig computerchip, som overgår dagens professionelle kameraer. Glem alt om dyre optikker og kameraer, der ligner kameraer.

Se hvad Blackmagic Design får ud af netop ikke at være en kamerafabrikant. 

Der skal kun en mobil-kvik fabrikant til for at vende branchen på hovedet. Det er et spørgsmål om at tænke med computertænkehatten på og ikke hænge i traditionerne fra dengang film blev optaget på netop film. 

Lige nu er der ved at komme mobiltelefoner fra RED og Sony, som har snerten af at være seriøse filmprodukter. Vi er kun i den yderste kant af udviklingen her. 

Så skulle nogen mene, at mobiltelefoner er useriøse til professionel brug, er det snart på tide at tænke sig om igen. 

Derfor bliver det også noget, som vi på ProAV Magasinet vil følge nøje. Vi er allerede i gang med planlægningen af ProAV Expo 2020. Det betyder, at vi naturligvis også vil se på mobil-teknologi i professionel regi - afhængigt af markedstendenserne. 

For os er det vigtigt at sikre, at branchen er bedst muligt orienteret, så det er muligt at være klar til den mobile fremtid. 

 

Lederen er fra ProAV Magasinet - Maj 2019

ProAV Digital

Forside 920 web

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Kvinderne bag biites
  • Canon C70
  • Holmegaard Værk
  • Karosserifabrikken
  • Virtuelt studie

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her