ProAV leder

Af JOS Svendsen, 4. september 2019

Vi misser en kæmpe medie chance

Her havde vi lige en chance! Det havde vi. Men regeringen greb den ikke. 

Dens udspil om kunstig intelligens indeholder alt andet end det, som alle media-analytikere er enige om, er den vigtigste faktor i fremtidens medielandskab, nemlig brugen af kunstig intelligens. 

Der sidder massevis af eksperter på landets universiteter, men disse kvikke mennesker skal ikke tænke medier. Godt nok skriver regeringen – ”Danmark bliver blandt de bedste lande i verden til at udnytte data og nye forretningsmodeller baseret på ansvarlig udvikling og anvendelse af kunstig intelligens.” 

Men prioriteringen er ”Sundhed, Energi og forsyning, Landbrug og Transport.” Det er udmærkede områder, men hvor var lige dét område, hvor vi ville kunne præge udviklingen på globalt plan? Regeringens prioriteringer er jo ikke ligefrem områder, hvor vi står alene. Her kommer vi til at konkurrere med alle andre. 

Når man så læser regeringens udspil på medieområdet, tænkes der her også helt traditionelt – fokus på fake news er nok højdepunktet her. Det virker som om, ingen på Christiansborg helt har forstået, at IT og medier er smeltet sammen – for længe siden. Man kan ikke lave en plan for det ene felt uden at tænke det andet med. Det kunne man dengang, medier blev distribueret i runde filmdåser og IT hed Elektronisk Data Behandling. De tider er forbi for lang tid siden. 

I dag bliver kunstig intelligens en stadig større del af mediebilledet. Teknologien vil skabe nyt indhold, med lidt held fjerne ting som fake news – selv om det formodentlig ville være bedre at fremme real news. Kunstig intelligens vil give os stadigt smartere produktions-workflow, men stadigt dummere medier. Det sidste fordi streamingtjenesterne bygger deres produktion og programpromovering på kunstig intelligens, der analyserer, hvad det var, vi kunne lide i går. Så vi får mere af det, vi kunne lide, og mindre af det, der kan udfordre os i morgen. Eksperimenter er ikke noget, der fremmes af kunstig intelligens, så vi kommer til at miste de anderledes og spændende produktioner - og specielt nu siden Filmværkstedet i København er ved at forsvinde.

Det ville være så dejligt med en kunstig intelligens-linje på Filmskolen i samarbejde med IT-folket. Igen, der sker ting på landets universiteter, men signalværdien er større, når det sker på Filmskolen. Der er en fremtid af muligheder i teknologien, hvor de kommende historiefortællere vil kunne bruge kunstig intelligens på helt nye måder. Det kunne være virtuelle skuespillere eller bare automatiske undertekster. Beklageligvis er det en fremtid, hvor dansk mediakreativitet og kunstig intelligens-ekspertise ikke skal være repræsenteret takket være manglende fokus. 

Det er sørgeligt, særligt siden tiden er ved at løbe fra os. Lad os håbe, at der er nogen med visioner, som snarest tænker den strategi om. Det ville være så godt at få Danmark i front her.

 

Lederem er fra ProAV Magasinet - Juli 2019

 

 

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her