30. august 2012

Trådløst seminar

Arrangementet er jo ikke det første af sin art; Sennheiser har de senere år lavet lignende arrangementer, og Stouenborg lavede da også dette arrangement i samarbejde med Sennheiser. Trådløs teknik er et emne, som har meget stor interesse hos brugerne; hver gang, der laves et trådløst seminar, så kommer der masser af deltagere. Det gjorde sig også gældende denne gang, hvor arrangementet blev holdt i Rytmisk Musik Konservatoriet koncertsal. Omkring 75 deltagere var mødt frem, og alle deltagere modtog i sidste ende et diplom for, at de havde deltaget i kurset.

Jonas Næsby fra Sennheiser er jo den danske ”Mr. Trådløs”, og han havde også denne gang godt fat i dirigentstokken. Han tog helt logisk først fat i de nye frekvenser, som træder i kraft her ved årsskiftet 2013. Som tidligere skrevet i Monitor har vi i Danmark fået en fin løsning, som giver os mange frekvenser at arbejde med; men det har samtidig betydet, at rigtig mange brugere har måttet udskifte deres trådløse systemer, så det har været noget af en udskrivning, især for dem med mange kanaler.

Derefter gik Jonas over til at beskrive den grundteknik, der ligger bag et analogt trådløst mikrofonsystem. I hvilken rækkefølge skal det tændes, og hvordan finder man de bedste frekvenser, og hvordan skal modtagere placeres. Efter en pause gik kompleksiteten op, for nu blev der fra Jonas side talt om multikanal systemer, hvad er intermodulation, og hvordan lægges der en god kanalplan for et givent multikanal-setup. Antenner volder altid problemer for brugerne, hvornår skal der sættes en antenne distribution op, og hvad betyder antenne splittere og combinere for signalet, så det emne blev der gjort meget ud af. Jonas påpegede også, at det mange gange er bedre med en kort afstand mellem antenne og modtager, fremfor at trække en lang ledning for at placere antennen mere centralt. Signaltabet er forbløffende nok størst i den lange antenneledning.

Selvom InEar systemer er trådløse, så kan der ikke helt bruges samme teknik som med trådløse mikrofoner. For det første er systemet vendt om, og tit sendes der også i stereo, som er langt mere komplekst. Trådløse sendere og modtagere på samme person giver også komplikationer, men det er tit den situation, teknikerne står med i en produktion. Så her kunne Jonas også fortælle om nogle teknikker og procedurer, som skal bruges i disse situationer. I det hele taget blev der på seminaret både forklaret om den bagved-liggende teknologi, men især om den teknik, der skal bruges, når man arbejder med trådløse systemer.

Seminaret sluttede med at se på analoge kontra digitale systemer, og her adskilte snakken sig lidt fra de tidligere seminarer. I næste måned lancerer Sennheiser deres nye digitale trådløse system, et system, der har været udviklet på i mange år. Jonas var derfor lidt mere nuanceret og positiv omkring de digitale systemer, selv om han stadig nøgternt forklarede om fordele og ulemper ved begge slags systemer.

Stouenborg’s trådløse seminar var som vanligt spækket med yderst nyttig information, så der var rigtig meget at gå hjem med for de mange deltagere.

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her