Traadloes Video

Af JOS Svendsen, 8. januar 2020

Trådløs video – nu til alle

Det er ikke altid, at det er praktisk muligt at trække kabler fra et kamera til en monitor eller en billedmikser. Det problem løser enheder til trådløs transmission af video, men hidtil har den teknologi været forbeholdt produktioner med store budgetter. Sådan er det ikke mere. Vi kigger nærmere på mulighederne.

Kabler er både en god ting og et problem. Det sidste specielt når de bliver for lange. Det gør kablerne uhåndterlige og lette at beskadige. 

Til gengæld er teknologien i et kabel super simpel. Der er ikke meget, som kan gå galt. 

Det er der så for trådløs videotransmission, som bruges, når afstandene er for store mellem kamera og billedmikser, eller hvis kameraet skal være mobilt og stadigvæk have forbindelse til en billedmikser. Det kan være i produktioner som sport, koncerter, events og mere. Det er afstande op til et par kilometer, der er tale om, for udstyr der ikke ligger i den helt tunge broadcast-ende. 

Problemet har hidtil været, at transmissionsudstyret er stort, meget dyrt og besværligt at bruge. Så snart der skal bruge trådløs transmission, er der frekvensregler, som skal overholdes. Der skal checkes rækkevidde og sikres, at der ikke er forstyrrelser på de valgte frekvenser. Kort sagt – det har været en teknologi, som har været forbeholdt broadcastproduktioner.

 

Læs ProAV Magasinet Juni/Juli 2019 lige her

 

Videomonitor med trådløs forbindelse

Men ud over at kunne sende signaler til en billedmikser er der også andre anvendelser for teknologien. En af dem er muligheden for at sende video til en monitor. Det kan være nyttigt ved drama-optagelser, hvor instruktør eller producent kan se med uden at skulle kigge over nakken på fotografen. Det kunne også være, at kameraet er sat sådan, at der ikke er plads til fotografen. Kameraet kunne sidde højt, på en drone, eller på et for fotografer usmart sted. Det kunne eksempelvis være dokumentar-optagelser, hvor fotografens tilstedeværelse ville forstyrre dyr eller mennesker. 

Droner har altid trådløs video og er et godt eksempel på teknologien. Men i droner er trådløs video tænkt ind fra starten. 

Dataforbindelser har forsinkelse

Sådan er det ikke for de fleste af dagens kameraer. Der er flere af dagens kameraer, der kan fjernbetjenes og sende billeder via WiFi eller kablet datanetværk. Det kan være godt nok til nogle anvendelser, men lige datanetværk har et problem i forbindelse med mere avanceret brug. Det tager nemlig tid at pakke videosignalet ind i datapakkerne, sende disse over netværket og pakke dem ud, når de modtages. Og den tid (latency) kan være ret lang. Forsinkelser i sekund-størrelse er ikke usædvanligt. Der er dog teknologier, som nedbringer latency, men anvendelsen kræver specielle komponenter.

Endelig kan video transmitteret over datanetværk være ret bøvlet i praksis. Nogle kameraer gør sig selv til et WiFi hotspot, så man kan kun se det ene kamera og intet andet på nettet. Rækkevidden kan være begrænset, og man er begrænset til en telefon eller en iPad. Er kameraet lidt mere avanceret, skal der noget it-infrastruktur til, for få signalet sendt det rigtige sted hen. 

Igen – det er fint i nogle situationer, men ikke altid.

Derfor har trådløs video ofte været noget med at sende det digitale videosignal direkte over et dedikeret netværk – lidt som trådløs lyd. En sender koblet sammen med en modtager. Det sikrer minimal forsinkelse af signalet og er en simpel måde at gøre det på. Priserne for et sender/modtager sæt har hidtil startet ved 10.000 kroner for et sæt med rækkevidde op til 150 meter. 

Nu er der begyndt at komme kinesisk fabrikerede enheder til en meget lavere pris. Vi har derfor kigget på en sæt fra kinesiske Hollyland til en pris under 4.000 kroner.   

Test: Hollyland MARS 300 – HDMI video transmissions kit

Hollyland er måske ikke den mest kendte fabrikant på disse breddegrader, men denne kinesiske fabrikant har en komplet serie af videotransmissionsenheder til professionelt brug og skulle være ganske velrenommeret i hjemlandet. Mars 300 er deres bud på en enhed til den helt lave del af markedet. 

God byggekvalitet 

Kittet har en sender og modtager, hvor rækkevidden er omkring 100 meter. 

De to enheder er bygget i solidt aluminium og virker ganske robuste. Der medfølger ikke batterier eller kabler med sættet. Enhederne anvender dog Sony L NPF batterier, så de fleste har formodentlig allerede de nødvendige batterier. Det samme gælder for kabeltilslutningerne, som har fuld størrelse HDMI stik. 

Med i kassen er dog en strømforsyning. Den kan være smart til modtageren, som oftest vil sidde nær en monitor og dermed få netstrøm. Der medfølger også et monteringsbeslag af senderen på et kameras flashsko. Der kommer et beslag med, så senderen kan monteres både fladt og på højkant. 

En interessant ting ved kinesiske fabrikanter er, at der altid er noget uventet ved produkterne. I dette tilfælde er det, at der følger en ekstra antenne med. Hver enhed bruger to antenner, så der er fem i kassen. Det er ikke set før. Det havde dog været smartere med et monteringsbeslag til modtageren. Den kan være svær at montere på en monitor. 

Det sidste i kassen er en lille USB-konverter, som skal bruges, når enheden skal opdateres. Det sker med et USB-drev. Mist endelig ikke konverteren med mindre man har et USB-C type drev.  

Sender og modtager har samme størrelse og har begge to HDMI-porte – med indlejret audiosignal. Her skal man være klar over, at det er HD1080P25 8 bit enheder. Skal man bruge en 4K recorder på kameraet, skal den sættes før senderen og Hollyland-senderen tilsluttes recorderen. Ellers kommer der ikke 4K signal til recorderen.

 

Læs ProAV Magasinet Juni/Juli 2019 lige her

 

Nemt i brug

I brug er enhederne simpelheden selv. Sæt antennerne på, batterier i, tilslut HDMI-kabler og tænd. Derefter trykkes linkknappen ind samtidigt på begge enheder. Når linkknappen lyser fast grøn, er de to enheder forbundet. Det er dét. 

Der er en knap til valg af transmissionskanal, hvis man oplever forstyrrelser i billedet pga. radiostøj. Begge enheder har to statuslamper – forbindelse og videosignal. De er ikke vanvittigt tydelige i dagslys, og de sidder på siden af enhederne. Derfor kan man blive overrasket, hvis forbindelsen mellem sender og modtager smutter. Det sidste billedframe inden forbindelsen droppede bliver nemlig frosset i modtageren. Er man ikke lige opmærksom her, kan man bruge en del tid på at overveje, hvorfor der ikke sker noget på kamerasiden. 

Heldigvis holder Hollylands specifikationer for rækkevidde. VI havde ingen problemer med at nå hundrede meter væk med kameraet, hvis de to enheder var i direkte synslinje. 

I en almindelig lejlighed gik det også fint, selv om der var flere vægge mellem de to enheder. Vi begyndte først at få problemer i et betonbyggeri, når vi havde sender og modtager på hver sin etage.     

Konklusion

Vi havde stor fornøjelse med Hollyland-sættet i testperioden. Enhederne opgives til at have en latency på 50 mS, altså lidt over et billede. Med 25 billeder i sekundet varer et billede 40 millisekunder. Den opgivelse passer meget godt i praksis. Det er langt nok til at bemærkes, men ikke generende til de anvendelser, som Mars 300 sættet får. Dog skal man være klar over, at nogle kameraer har ret lang signalforsinkelse over HDMI-forbindelsen. Den skal så adderes til den forsinkelse Hollyland-enhederne har: Vi prøvede både sættet med kameraer og som forbindelse til en projektor. Begge dele gik fint. Hollyland Mars 300 er et glimrende of prisbilligt mulighed for trådløs video, hvis man kan leve med forsinkelsen. Anbefales

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Juli 2019

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her