Torben Merrilgaard pa taget af kontorbygningen 2

Af Jens Walther, 21. juli 2020

The Cube, et multihus i Brøndby

Tag toget ud af København, og du vil på turen sandsynligvis lægge mærke til en enorm klods af en bygning med et stort NKT-skilt på gavlen, lige inden du når Glostrup station. De fleste har set den og tænkt, hvad bliver den brugt til? Bygningen har en spændende historie og det seneste kapitel i denne er som TV-studie og kulturhus. 

Bygningen er tidligere højspændingslaboratorie for NKT, bygget i slut 50’erne, og inde i den store hal har der stået mærkelige kugler, raketlignende aggregater og måleudstyr. Her har NKT forsket i stærkstrøm, og derfor er bygningen lavet virkelig solidt og tilmed med sin egen stærkstrøms station. Laboratoriet blev nedlagt lige ved årtusindeskiftet og har faktisk stået tom siden, lige indtil Litecom køber bygningerne i 2014. Siden er der sket ting og sager i den gamle firkantede bygning. Den har nu fået navnet ”The Cube”.

Litecom

Torben Merrildgaard tager imod i Priorparken 230, som er adressen på The Cube. Torben Merrildgaard er en del af ledelsesgruppen og har været hos Litecom i en årrække. Litecom er et rentalhus, som udlejer lys og LED skærmen og tilbehør til dette. Hovedkontoret ligger i Kastrup, hvor de også har en udviklingsafdeling. Litecom yder projektbistand, når spektakulært lys skal bruges på event, TV-produktioner, koncerter mv. Litecom har derudover også kontorer i Tyskland og Sverige og laver også en del produktioner i udlandet. Bl.a. har de været hovedansvarlig for lysproduktionen på flere udgaver af Eurovision Song Contest.

 

Læs ProAV Magasinet Juni/Juli 2020 her

 

Torben fortæller om overvejelserne, inden de investerede i The Cube:

”I Litecom havde vi længe talt om, at vi godt kunne tænke os et ekstra ben at stå på for at sikre vores omsætning. Det resulterede i investeringen i Priorparken 230 med udlejning af studiefaciliteter. Da vi overtog bygning, var den i forfærdelig stand. Der var lukket for alt, og bl.a. stod der vand i den 600 kvadratmeter store kælder; ikke bare lidt, men op i næsten to meters højde. Der har været mange bump på vejen, men Brøndby kommune har hele vejen igennem været yderst samarbejdsvillige, og da vi fik lokalplansændring i 2017, gik vi all in for at få bygningen færdig.”

Ombygning

Selve hallen er stor; 45 meter lang, 30 meter bred og 16 meter høj, flankeret af en kæmpe port på 8x8 meter i gavlen af bygningen. Langs østsiden af bygningen er der en toetages kontorbygning på 1000 kvadratmeter med tilhørende kælder, og her har Litecom indrettet kontorer, sminkerum, opholdsrum og køkken, men med fokus på bygningens historie. Så frem for at erstatte alt interiøret med nyt, har Litecom så vidt muligt renoveret i stedet for at udskifte, og Torben beretter, at tidligere ansatte i stærkstrømslaboratoriet, som har været forbi og se renoveringen, får en tåre i øjenkrogen, når de besøger de istandsatte faciliteter. 

Hallen fungerer som et stort Black Box studie uden noget permanent udstyr. Lyd, lys, skærme, publikumstribune osv. lejes ind til den gældende produktion. Det kan være lysudstyr lejet hos Litecom, men det er ikke et krav. Hvis en produktion har en entreprise med et andet udlejningsfirma, så er det ingen hindring. 

Bygningen er i sin grundkonstruktion bygget meget solidt, men alligevel har Litecom været nødsaget til, af sikkerhed og forsikringshensyn, at installere en ny indvendig, selvbærende konstruktion for at holde riggen. Den nye rig kan holde over 100 ton, så her er der stort set ingen produktionsbegrænsninger. Til gengæld har Litecom ikke behøvet at gøre meget ved akustikken; her er alle vægge i hallen oprindeligt udstyret med lyddæmpende perforerede metalplader med dæmpningsmateriale bag. I reglen hænges der tyk molton op til de forskellige produktioner, så samlet set giver det en tør og tæt akustik på trods af det store rum. Både lyd- og lysteknikere, der laver produktioner i hallen, fortæller, at The Cube er let og medgørlig at arbejde i.

Formål og multifunktionalitet

Da Litecom investerede i bygningen i Priorparken, var grundideen, at det skulle bruges som øve faciliteter til musik, bands og TV-studie. Siden den officielle godkendelse til 2.250 personer i bygningen har det åbnet op for helt nye perspektiver. For det første kan der nu afvikles TV-produktioner med et større antal publikummer, og Torben omtaler flere gange huset som et kulturhus. Så på sigt er forventningen til The Cube, at mindre messer, events og intimkoncerter ligeledes vil blive afholdt i huset. 

X-factor produktionen er netop ved at blive taget ned, da ProAV Magasinet besøger The Cube, og ved denne store opsætning var sceneopbygningen valgt i hele husets længde. Eksempelvis ved ”Danmark har talent” var opsætningen lagt i huset bredde. Litecom har fået forhåndsgodkendt forskellige opstillinger til opbygning og placeringer af produktioner, så der ikke individuelt skal søges hos myndighederne til hver opgave.

 

Læs ProAV Magasinet Juni/Juli 2020 her

 

”Vidunderbørn” er også lavet som TV-produktion i hallen, og desuden bliver den ofte benyttet af større bands, til turneforberedelse mm. Størrelsen på The Cube gør, at hele showproduktionen med lys, scene, lyd og scenelyd snildt kan køres ind og forberedes. Her kan nævnes bands som Metallica, Dizzy Miss Lizzy, Lucas Graham, Mø, Rasmus Seebach og Volbeat.

Fremtid

Efter rundvisning i hallen og sidebygning går vi udenfor, og på den store græsplæne foran bygningen fortæller Torben Merrildgaard, at dette også hører med til ejendommen. Så spørgsmålet ligger selvfølgelig helt fremme på læberne; hvad skal det så bruges til?

”Vi har i vores nye lokalplan fået mulighed for at tilbygge yderligere, så når tingenes tilstand er til at det kan lade sig gøre, samler vi nok alle vores aktiviteter i Priorparken. Den store hal er fantastisk til rigtige mange formål, og måske i fremtiden vil et par mindre sale/studier støde til? Motorvejene er jo lige omkring os her i Brøndby, fine tilkørselsmuligheder og med kort afstand til Københavns Lufthavn er beliggenheden i Priorparken/ Vestegnen genial. Og selvsagt med store forventninger for Litecom i fremtiden.”

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Juni/Juli 2020

ProAV Digital

Forside teaser 5 20 NET2

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Live Streaming
  • Peter Albrechtsen
  • Canon 1DX
  • The Cube
  • NowTek

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her