4. februar 2015

Synergi i Smilets by - besøg hos Minitech

Det er nok ikke så meget ”Aarhus - Danish for Progress”, der er årsagen til den store vækst hos Minitech i den jyske hovedstad, men nærmere den entusiasme og kærlighed for branchen, folkene bag besidder. Gennem en årrække har udlejningsvirksomheden fået følge af en række selvstændige virksomheder under samme tag. Og det giver en kæmpe gevinst på ”synergikontoen”. 

 

Vi ser, at branchen er gået fra at være få store spillere til mange små, og ikke mindst firmaer drevet af ildsjæle, der virkelig brænder for det de laver.” Ordene er Jacob Poulsens fra Minitech, som vi besøger i Århus. Jacobs firma er et rigtigt godt eksempel på netop denne trend i AV-branchen gennem mange år. Firmaet har haft vækst fra i 2003 kun at være Jacob til i dag at være fem mand, når firmaet til februar også får en elev tilknyttet firmaet.

    

Da vi møder, Jacob har han travlt medudlejningen til de store produktioner, som DR og TV 2 laver samtidig. ”De laver alle ”Året der gik,” så vi har ekstra travlt i øjeblikket, og alt er stort set udlejet. Reelt set er alle vores trådløse kameraer ude nu.” Netop de trådløse kameraer er Minitechs core business. Det var her, man i sin tid fandt sin niche med trådløse kameraer i høj kvalitet.


Udlejning er core business
Minitech udlejer først og fremmest udstyr. ”Vi udlejer alt fra håndbårne kameraer til al teknikken – hele teknikpakken – til for eksempel DTC (Danish Touringcar Championship), som vi skal til at lave igen. Det skal sendes på TV 2s nye sportskanal og er et af de store projekter i vores verden,” forklarer Jacob. ”Men vores forretning kan være alt fra én mand, der skal leje et kamera til én, der skal dække en hel konference, så det spænder vidt. Vi har mange grene – alt fra broadcast, link og film – herunder ikke mindst også reklamefilm.”

    

Jacob forklarer, at man med årene naturligvis har måttet udvide udstyret til udlejning og altid har holdt sig på forkant med den teknologiske udvikling. ”Ikke mindst med de trådløse kameraer, som vi er kendt for. Her sørger vi for at være med helt fremme og have det bedste udstyr til at løse opgaverne.”

    

Hos Minitech ser man især sparringen med kunderne som et spændende og nødvendigt element, så man ikke bare er ”endnu en udlejningsbutik.” ”At kunne spare på ressourcerne, at se hvor man kan optimere via teknologiske løsninger, så det bliver mere effektivt, synes jeg personligt både er meget givende og rigtigt sjovt,” siger Jacob med et stort smil. Minitech ser sig som en samarbejdspartner, der sikrer projektets gennemførelse fra start til slut, og ikke en specialiseret nicheleverandør. Man vil gerne være med helt fra den indledende planlægning af en opgave, over den

praktiske gennemførelse til afsluttende udførelse og eventuel evaluering. ”Det er den del, der gør det spændende – at sparre med kunden hele vejen gennem processen.”

    

Minitech har lavet mange opgaver gennem årene. Ud over DTC kan nævnes X-Faktor, sceneshows, åbningen af Danmarks Radios Koncerthus og meget mere. Man råder over de nævnte trådløse kameraer (med og uden retur), onboard kamera, Mini Link, Remote kamera og meget mere.


Strategisk samarbejde på tværs af Danmark
Jacob startede Minitech for små 13 år siden og har inden da været hos DR, TV2, Århuskanalen og mange flere. Siden kom Rasmus Boesen til, der klarer alt BackOffice. ”Så har vi Allan Nielsen, som er tekniker, og vi har en elev på vej, som tæller for den halve,” siger Jacob med et smil. ”Den fjerde er Flemming Sørensen, der fra 1. januar er tiltrådt som bestyrelsesformand og skal være med til det administrative, innovativ sparring, strategi med mere. Jeg vil dog stadig være den daglige leder,” forklarer Jacob.

    

Drivkraften i Minitech har altid været - og er stadig - en kærlighed til branchen og en nysgerrighed på teknologien. Om det så er deres mobile OB studie – OB micro eller den større OB vogn, de har sammen med Studios, men som står hos Minitech i Århus, er mindre væsentlig. Det er opgaven, der er i centrum.

    

På MonitorExpo 2014 kunne man se netop denne OB vogn, man har sammen med Studios. Det samarbejde illustrerer fint i hvilken retning, Minitech går. ”I det her tilfælde har vi indgået et strategisk samarbejde med Studios omkring OB vogne. Hertil hører også alle ydelserne omkring denne slags produktioner. Hvis man studerer de to virksomheders DNA, så passer vi godt sammen og har det til fælles, at vi prioriterer, at kunderne altid skal have det bedste, vi kan levere. Her kan vores mandskab og udstyrspuljer supplere hindanden, og der er vitterlig tale om, at 2+2 giver 5 og til tider meget mere!” Og som Jacob fortalte os på MonitorExpo giver det god synergi, at Minitech har til huse i både Århus og hos Studios i København. Det betyder, at man kan dække hele landet og håndtere stort set alle former for live produktion.


Inhouse synergi
Og netop samarbejdet med andre er det, der præger Minitechs lokaler på Marselis Boulevard i Århus. Ved indgangen står Produktion House, og lokalerne består da heller ikke kun af udlejningsudstyr og kontorer, men af en række andre virksomheder, der alle har betydning for Minitech – og omvendt.

    

”Vi har gennem årene fået lejet lokaler ud til en række mindre virksomheder, der alle er i branchen – men i andre grene. Det giver en synergieffekt, som er unik. Vi har derfor ventet til den rigtige spiller kunne komme ind, frem for bare at leje lokaler ud til tilfældige. Vi har Gobo Highlight, DPA Soundco, FilmGear Århus og for eksempel Produktion Crew,” forklarer Jacob, der fortæller, at nogle har lysopgaver, andre håndterer planlægning og events og andre kun lyd. Så man kan inhouse let trække på hinandens ressourcer og hjælpe hinanden med opgaver. ”Der er ikke tale om, at vi går ud og laver en komplet entreprise med Minitech, som en slags hovedentreprenør, men at vi har virksomheder dør om dør, der kan bidrage på hver deres felt.”

    

”Senest har vi fået Structure IT ind, som er et firma, der kan håndtere IT backbone og for eksempel alt udstyr til live streaming. Det er en virksomhed, som har vist sig at være et rigtigt godt match med os andre,” fortæller Jacob, der understreger, at der er tale om 100 procent selvstændige virksomheder, der blot deler samme adresse.


Mange små er vejen frem

I Minitechs optik er de mange mindre virksomheder, der alene eller i samarbejde med andre, vejen frem for mange i AV-branchen, som gerne vil løfte større opgaver. Tiden har tydelig vist, at der ikke er plads eller måske råd til de store enerådende mastodonter. Og det kommer der en række meget spændende virksomheder ud af – og en af dem er bestemt Minitech, hvis opskrift sagtens kan overføres til andre dele af AV-branchen. Mødet med Jacob og Rasmus en travl regnfuld fredag eftermiddag lige før jul gav et godt indblik i, at her er tale om mennesker, der er drevet af stor lyst og energi. Og dem er der heldigvis mange af i branchen!

 

 Af: Peter Hyldahl

ProAV Digital

Forside teaser 5 20 NET2

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Live Streaming
  • Peter Albrechtsen
  • Canon 1DX
  • The Cube
  • NowTek

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her