Succes med streaming

Af JOS Svendsen, 22. september 2020

Succes med Streaming – tre ting du skal fokusere på

Streaming er hot lige nu, men du kan komme galt af sted, hvis du ikke giver disse tre nøgleområder ekstra opmærksomhed. Så holder du skindet på næsen og har dit renommé i behold.

Streaming af events er som alle andre events. Går det godt, er alle glade, men går det galt, er situationen den rene katastrofe. Og siden det er online, kan du ikke bare genne de besøgende ind et andet sted med gratis kaffe eller øl, mens du fikser problemet. Onlinegæsterne forsvinder bare og kommer muligvis aldrig igen, hvis det ikke virker. 

Det er lidt surt, hvis du har påtaget dig ansvaret for at streame et møde eller en begivenhed for andre. 

Vi har samlet tre områder, som du bør fokusere på. Det kan hjælpe dig til at blive en streaming helt.

1 – Hold teknikken simpel

Det hele afhænger af teknikken. Og der er meget, som kan gå galt. Her er den gyldne regel at holde teknikken simpel. Lad være med at lave smarte løsninger. Det giver bagslag, når du står midt i et streaming-event og eksempelvis et kamera ikke leverer et billede. Du kan jo ikke sætte eventet på pause. 

Lyden er super vigtig

Simple enheder med så få kabler som muligt. Det er målet. Og lad os få prioriteterne på plads. Lyden er faktisk mere vigtig end billederne i streaming sammenhæng. Se det på den vis; har du intet billede kan du gennemføre eventet i en eller anden form, men har du ingen lyd er det umuligt. Derfor skal du give lyden ekstra opmærksomhed. Altid bruge gode eksterne mikrofoner – og aldrig kameramikrofonerne. Trådløse mikrofoner er smarte her. Det er videomonitorer også, så du kan se, hvad der streames. En monitor har normalt også en hovedtelefonudgang, så du kan checke lyden.

 

Læs ProAV Magasinet September 2020 her

 

Hold udstyret simpelt

Også på billedsiden er målet enkelthed. Idealkameraet til streaming er rimelig vidvinklet med god dybdeskarphed, så du undgår fokusproblemer. 

Det kan godt være, at du har et supersmart kamera, men skal du f.eks. bruge flere signalkonvertere for at kunne sætte det til en streaming encoder, er det muligvis ikke besværet værd. Sætter du et DSLR-kamera op med en F 1,4 optik, fordi det er sexet med lille dybdeskarphed, skal du være 101% sikker på, at autofokus nu også rammer rigtigt – hele tiden! Seerne bliver negative, hvis fokus pumper, eller kameraet hellere vil fokusere på baggrunden. Det er simpelthen super distraherende. 

Test, test og test udstyret

Det er ultra-vigtigt at teste al udstyret igennem inden streamingen. Helst i så god tid, at du kan nå at fixe eventuelle problemer. Og når det virker, så lad være med at fjerne eller tilføje noget som helst. Lav en prøvestreaming på YouTube, og check om alt ser godt ud og lyder fint. 

Det er vigtigt, at du også har en plan B - og en plan Z. Plan B kunne være et reservekamera – som du har testet inden eller ekstra mikrofoner. Eller en anden streaming konto, hvis den første ikke virker. Plan Z – altså den, når alt er gået galt, er også nødvendig. Det kunne være, at du optager hele streamingen og lægger den ud på Youtube senere og sender en mail til alle deltagerne, der leder dem hen til optagelsen. 

Det kunne også være, at du skifter til et sort billede, hvor der blot er lyd på. Alternativt bruge en mobiltelefon til at streame med. Du skal naturligvis også teste plan B og Z inden streamingen. 

 

VIDEO

 

 

2 – Tænk på præsentationen

Der er intet, som er mindre professionelt end en streaming, som starter med billeder af loftet med lydsiden ”Er vi på? Optager det …. Jeg forstår det ikke! … Hov nu er vi der!”. At teste set-up inden streamingen hjælper naturligvis her. Men et skilt med ”Vi starter om lidt” og noget musik virker uendeligt mere professionelt. Det kan bare være en PowerPoint slide på en computer. I det hele taget er skilte en god ting i streaming. Lower Third skilte med navne – kontaktinfo og anden relevant information hjælper seeren på vej. Et skilt ”Tekniske problemer” er også smart, hvis det går galt. Du laver jo i realiteten broadcast tv, så lær endelig af TV-stationerne. 

Check billedet med en stor monitor

En anden god ting er at bruge en stor monitor ved set-up. Derved kan du lettere fange problemer i studiet. Rod, uønskede genstande og mærkelige baggrunde er nemmere at fange på en stor skærm. Det sidste, du ønsker ved gennemkig af optagelsen af streamingen er, at opdage udstyr eller øldåser i baggrunden. Også her er simpelhed en dyd. En rodet baggrund er rodet selv med smal dybdeskarphed og fancy farvet lys.

 

Læs ProAV Magasinet September 2020 her

 

En stor skærm er også god til at checke belysning med. Du kan naturligvis lave fancy lys, men den ideelle belysning til streaming er et helt jævnt, hvidt lys, så man tydeligt kan se alle deltagerne. Tænk på den vigtigste streaming i Danmark. Det er Dronningens Nytårstale. Helt jævnt lys og en baggrund, der er gennemgået med en lup. 

Igen test dit set-up i god tid inden udsendelsen.

3 – Socialt medie eller broadcast?

Siden du sikkert bruger en platform som YouTube eller Facebook til streaming, skal du overveje, om du vil tillade kommentarer eller ej. Hvis du ikke har en dedikeret person (der ikke er dig selv) til at svare på eventuelle kommentarer, er det en dårlig idé at tillade kommentarer. Med mindre streamingen er til en lukket forsamling, er der en sandsynlighed for, at der er en negativ person, der finder det interessant at komme med ”morsomme” kommentarer. YouTube har nogle redskaber til at blokere for dette. Men de er ikke fantastiske, og de skal slås til, inden streamingen går i gang.   

Du skal huske at søgeoptimere din streaming. Gode titler, overskrifter, beskrivelser og hashtags hjælper her. Specielt til Facebook er det første skilt på din streaming virkelig vigtig, da brugerne ser dette skilt i deres feed – og ofte ikke så meget mere.

En anden vigtig ting er at have en person til at monitorere streamingen på streamingplatformen logget ind som en bruger. Du har nemlig ikke selv nogen chance for at se slutkvaliteten af streamingen. Derfor er denne monitorperson din nøgle til at fange eventuelle problemer.

3 bud på streamingløsninger

Datavideo HS-1300

Blacmagic Design ATEM Mini

Datavideo CAP-2

Konklusion  

Har du disse tre fokusområder for øje, når du sætter en streaming op, er du godt hjulpet til et professionelt udtryk. Events er ikke kunst. Det er et spørgsmål om klart at kunne høre indholdet og have et simpelt, behageligt visuelt indtryk.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - September 2020

 

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her